Reisdocumenten Filipijnen

Je hebt voor een verblijf korter dan dertig dagen geen visum nodig voor de Filipijnen. Wel moet je paspoort nog minimaal zes maanden geldig zijn na vertrek uit de Filipijnen.

Reisdocument

  • Een paspoort is vereist. Het document moet nog minimaal 6 maanden geldig zijn na vertrek uit de Filipijnen. 

Visum

  • Een visum is alleen nodig voor een verblijf langer dan 30 dagen.
  • Het visum kan aangevraagd worden bij de ambassade van de Filipijnen in Den Haag of op afspraak bij de Filipijnse consulaten in Rotterdam en Amsterdam.
  • De visumaanvraag moet persoonlijk ingediend worden.
  • Het aanvraagformulier kan gedownload worden via thehaguepe.dfa.gov.ph.
  • Voor de visumaanvraag is nodig:
    • Een paspoort.
    • Kopie van de informatiepagina van het paspoort.
    • 1 recente pasfoto (niet ouder dan 6 maanden).
    • Een persoonlijk ondertekend aanvraagformulier.
    • Voor werknemers: een recente salarisstrook.
    • Voor zelfstandigen: een kopie van het KvK uittreksel en een recent persoonlijk positief bankafschrift (minimaal € 1000).
    • Voor gepensioneerden: een kopie van de pensioenuitkering en een recent persoonlijk positief bankafschrift (minimaal € 1000).
    • Voor werklozen: bewijs van uitkering en een recent persoonlijk positief bankafschrift (minimaal € 1000).
    • Voor studenten: kopieën van de paspoorten van de ouders, kopieën van bankafschriften van de ouders (de ouders moeten financieel garant kunnen staan) en een recent persoonlijk positief bankafschrift (minimaal € 1000). Voor een bijbaan: een recente salarisstrook.
    • Een retour- of doorreisticket.
  • Het visum is 3 maanden geldig voor een verblijf van 59 dagen en kost circa € 30.
  • Verlenging van verblijf kan aangevraagd worden bij de immigratiedienst in Manilla of bij de politie of het gemeentehuis ter plaatse.

Inreis via een ander land

  • Voor een tussenstop (transit) op een luchthaven in een ander land op weg naar de Filipijnen: informeer van tevoren bij het consulaat van dat land of je een visum of transitvisum (ook wel A-visum of doorreisvisum genoemd) nodig hebt.

Reizen met minderjarige kinderen

  • Kinderen hebben een eigen reisdocument nodig. Een bijschrijving in het paspoort van een ouder is sinds 2012 niet meer geldig.
  • Binnen de Schengenzone is het aan te raden (niet verplicht) een kopie van het paspoort van de niet meereizende ouder(s) mét een toestemmingsformulier mee te nemen, dit kan vertraging voorkomen bij controles. Buiten het Schengengebied zijn de regels vaak uitgebreider. Meer informatie en het toestemmingsformulier zijn te vinden op rijksoverheid.nl/onderwerpen/reizen-met-kinderen. Denk ook aan de landen waar je doorheen reist op weg naar de bestemming.

Bijzonderheden

  • Op verzoek moet je het volgende kunnen tonen bij de douane in de Filipijnen:
    • Een vaccinatiebewijs tegen gele koorts (alleen nodig als je het land inreist vanuit een gelekoortsgebied). Zie voor meer informatie lcr.nl.
  • Deze informatie geldt voor reizigers met de Nederlandse nationaliteit.
  • Voor tips en advies over het gebruik van een paspoort of identiteitskaart in het buitenland kijk op anwb.nl/vakantie/reisvoorbereiding.
  • Tekst bijgewerkt: november 2018. De informatie over verkrijgbaarheid van het visum en de geldigheid van paspoort en visum is sterk aan wijzigingen onderhevig. Raadpleeg voor de meest actuele gegevens de consulaire afdeling van de Filipijnse ambassade of de Filipijnse consulaten.

Rijbewijs

Auto of motor

  • Het Nederlandse rijbewijs is zonder IRB (internationaal rijbewijs) niet geldig in de Filipijnen. IRB model 1968 wordt geaccepteerd.
  • Een IRB is (alleen voor Nederlands ingezetenen) verkrijgbaar bij iedere ANWB-winkel, ook voor niet-leden en moet persoonlijk afgehaald worden. Neem je Nederlandse rijbewijs en een recente pasfoto mee. Je krijgt het IRB direct mee.
  • Neem naast het IRB altijd je Nederlandse rijbewijs mee, men kan ernaar vragen.
  • Let op: Verhuurbedrijven kunnen specifieke eisen stellen. Bijvoorbeeld een minimum- of maximumleeftijd of een minimum aantal jaren dat het rijbewijs in bezit moet zijn. Vraag van tevoren naar de voorwaarden.

Bijzonderheden

  • Deze informatie geldt voor Nederlands ingezetenen. 

Voertuigdocumenten

Voor informatie over het bezoeken van de Filipijnen met eigen of andermans voertuig: informeer bij de ambassade, het consulaat en/of het verkeersbureau van dat land. Informeer ook bij de verzekeringsmaatschappij naar de voorwaarden en de dekking.

Meer praktische informatie voor de Filipijnen

Adressen en telefoonnummers
Praktisch ter plaatse
Verkeer
Vervoer