Eten en drinken in het Zwarte Woud

Het Zwarte Woud is een paradijs voor smulpapen. Geniet van de wereldberoemde taart Schwarzwalderkirschtorte en de zoete kersenschnaps die deze Duitse regio rijk is. 

Schwarzwalderkirschtorte

De schwarzwalderkirschtorte, met veel slagroom, kersen en het alcoholische drankje kirsch, is het bekendste culinaire hoogstandje van het Zware Woud. Het bekende taartje wordt overal geserveerd. De ingrediënten zijn altijd hetzelfde: donkerbruine bodem van biscuit, kersen, slagroom, chocoladerasp en veel kirsch, maar de smaak kan heel verschillend zijn.

Terug naar de basis

Steeds meer boeren in het Zwarte Woud grijpen terug naar lokale tradities. De gebakken forel die jij op je bord krijgt komt vaak uit het beekje om de hoek. Boeren fokken steeds vaker Hinter- of Vorderwalderrunderen, dieren die oorspronkelijk uit het Zwarte Woud komen en gewend zijn aan de lokale omstandigheden. Lokale gerechten die ook zeer de moeite waard zijn, zijn Bragele mit Bibbelskas (gebakken aardappels met hüttenkäse) en Schwarzwälder Vesper. Een stevige vespermaaltijd is typisch en toont hoe men echt “op z'n Zwarte Wouds” eet. Eigenlijk is het een tussenmaaltijd met huisgemaakte worst, gerookte forel of ham en korstig brood uit het Zwarte Woud. Om correct te zijn hoort er ook nog een “Wässerli”, een vruchtenbrandewijntje bij, maar tegenwoordig beschouwen zelfs de bewoners van het Zwarte Woud de vesper eerder als avondmaaltijd.

Lokale drankjes

Een diner of vesper is niet compleet zonder een Wässerli na afloop. In het Zwarte Woud wordt al generaties lang vruchtenbrandewijn van kersen, kwetsen, peren of mirabellen met een hoog alcoholpercentage gestookt. Met meer dan 14.000 distilleerderijen heeft het Zwarte Woud de grootste dichtheid aan distilleerderijen wereldwijd. Ook excentrieke drankjes als het Zibärtle van wilde pruimen worden hier gebrand.

Beste restaurant van het Zwarte Woud

In het Zwarte Woud zijn relatief veel restaurants te vinden die bekroond zijn met culinaire stempels zoals een Michelinster of Gault-Millaupunten. Zo beschikt de kleine gemeente Baiersbronn over maar liefst drie restaurants met Michelinsterren. Restaurant Traub van Harald Wohlfard (3 sterren) in de wijk Tonbach staat bekend als een van de allerbeste restaurants van heel Duitsland. Maar ook De Kaiserstuhl en het Markgraflerland serveren  culinaire hoogstandjes. Tip: neem een dikke portemonnee mee.

Tip: Culinaire routes

Er zijn diverse culinaire routes te volgen in het Zwarte Woud. Een tocht langs rokerijen, kaasboerderijen en ambachtelijke boerderijen. Bordjes langs de weg wijzen op de culinaire activiteiten die in de boerderij plaatsvinden.

Jouw eigen vakantie naar het Duitse Zwarte Woud boeken?

Kun je na het lezen van dit artikel niet wachten om het Duitse Zwarte Woud met eigen ogen te zien? Boek je vakantie bij de ANWB, veilig, vertrouwd en met veel extra's voor leden. Vergeet niet om een handige reisgids zoals de ‘Zwarte Woud ANWB Extra gids’ of de gids ‘Zwarte Woud Actief’ mee te nemen vol met handige tips voor jouw ontdekkingsreis. Wij wensen je een hele leuke vakantie!

Zoek en boek je vakantie Zwarte Woud