Hochschwarzwald, Duitsland: skiën en (véél) meer

Fan van gerookte Schwarzwalderham of zoete Schwarzwalder Kirschtorte? Naast lekker eten kun je in het Zwarte Woud in Duitsland ook fantastisch wintersporten. In het Hochschwarzwald vind je spectaculaire skipistes en winterse wandelroutes.

Waar ligt het Hochschwarzwald

Anders dan wintersportoorden in Zwitserland, Oostenrijk of Frankrijk, ligt het Hochschwarzwald redelijk dichtbij huis. Namelijk in het zuiden-oosten van het Duitse Zwarte Woud tegen de Franse en Zwitserse grens. Vanaf Utrecht ben je met de auto binnen 6,5 uur in Sankt Peter, het meest noordelijke dorp van het Hochschwarzwald.

Hoogtepunten van het Hochschwarzwald

Het letterlijke hoogtepunt van het Hochschwarzwald is de Feldberg, met zijn 1.493 meter de hoogste berg van het Zwarte Woud. Maar ook de Schluchsee, het grootste meer van het Schwarzwald, de wereldberoemde Titisee en de Wutachschlucht, de grootste bergkloof van Duitsland, zijn enkele ‘must-sees’ in de regio.

Skiën, langlaufen en wandelen in het Hochschwarzwald

Het Hochschwarzwald huist zestig liften en honderd kilometer aan piste, maar ook driehonderd kilometer goed geprepareerde wandelpaden en zevenhonderd kilometer aan loipes – sporen in de sneeuw voor langlaufers. Ooit gedacht aan sneeuwschoenwandelen? Met een speciale wandeluitrusting loop je door ongerepte natuur, dat zich in het Hochschwarzwald kenmerkt door uitgestrekte en open vlaktes. Verdwalen zal niet snel gebeuren: er zijn veel bewegwijzerde sneeuwschoenwandelroutes.

Wintersporten en rodelen in het Zwarte Woud

Skiërs en snowboarders met een flinke dosis durf kunnen op de Feldberg los op de langste Jibline van Duitsland; één van de dertig elementen in het MINI Snowpark Feldberg. Tijdens de Audi FIS Ski Cross World Cup (3 t/m 5 februari 2017) en de FIS Snowboard Cross World Cup (10 t/m 12 februari 2017) kun je de professionals hier aan het werk zien. Rodelen doe je op de 1,2 kilometerlange rodelbaan van Saig naar Titisee of huur een rodel op van de zeven ‘Rodel-to-go’-stations.

Hotels in het Hochschwarzwald

Qua accommodatie is er voldoende keuze: 1.600 onderkomens, variërend van vakantiewoningen tot vijfsterrenhotels, bieden samen 25.000 bedden aan. Of je nu voor avontuur of rust en luxe of eenvoud kiest: wij snappen wel dat het Hochschwarzwald jaarlijks 3,5 miljoen overnachtingen telt en ruim 5 miljoen dagtoeristen trekt.

Gratis skipas en meer met de Hochschwarzwald Card

De Hochschwarzwald Card een absolute must. Hiermee heb je dagelijks gratis toegang tot meer dan honderd attracties in de regio. Van skiën op de Feldberg tot een gratis ritje met een elektrische BMW i3. Boek je minimaal twee overnachtingen bij een van de circa 370 aangesloten accommodaties, dan krijg je de Hochschwarzwald Card al gratis.

Meer informatie