Top 15 bezienswaardigheden Keulen

Het robuuste silhouet van de Dom bepaalt het aanzicht vanaf de Rijn. Maar ook daarachter heeft Keulen veel bezienswaardigheden te bieden. Er zijn archeologische vondsten uit de Romeinse tijd, gerenommeerde musea en traditionele brouwerijen. Maar ook: moderne galerieën, hippe winkels en veel evenementen. 

1. De Dom in Keulen

De twee torens van de kathedraal van Keulen is het wereldwijde herkenningsteken van Keulen. Miljoenen bezoekers vergapen zich jaarlijks aan het gotische meesterwerk, sinds 1996 op de Unesco-Werelderfgoedlijst.

2. RGM en het Museum Ludwig

Met het Römisch-Germanisches Museum (RGM) uit 1974 en het Museum Ludwig uit 1986 ontwikkelde zich aan de Rijnoever van Keulen een uniek museumkwartier. De tentoonstellingen in beide musea slaan een brug tussen de antieke wereld en de 21e eeuw, tussen de oudheid en de Nieuwe Wereld.

3. Het verleden van Keulen in het Martinsviertel

In de Altstadt van Keulen stond aan het einde van de Tweede Wereldoorlog vrijwel geen steen meer op de ander. Bij de wederopbouw heeft men geprobeerd zo authentiek mogelijk te werk te gaan. Monumenten en straten houden de herinnering aan het oude Keulen levend.

4. De brouwerijcafés van Keulen

In het Brauhaus vloeit het heldere, bovengistende Kölsch direct van het houten biervat via de tap in een smal cilindervormig glas. Traditioneel wordt het bier geserveerd door een kelner in een blauw schort, de Köbes; ook als hij niet Jakob heet (jakobus werd Köbes), wordt hij toch Köbes genoemd. Het aanbod laat zich in de brouwerijen en Gaststätten rond de Heumarkt goed onderzoeken. Het oudste pand aan de Heumarkt is het Haus Zims.

5. Rond het raadhuis van Keulen

In Keulen dong de hoge burgerij al vroeg naar de macht. In 1135 was in een oorkonde sprake van een ‘Haus der Bürger’, het eerste stadhuis van het land. Getuigenissen van burgerlijke successen zijn het pand van het Rathaus en de Gürzenich.

6. Het Kulturquartier am Neumarkt

In de herfst van 2010 werd het museumpalet in het stadscentrum met het Kulturquartier op aantrekkelijke wijze verrijkt. Het nieuwe Rautenstrauch-Joest-Museum presenteert hier op prikkelende wijze wereldculturen; er naast laat het Museum Schnütgen, in de romaanse kerk St. Cäcilien, christelijke kunst zien.

7. Winkelen aan de Neumarkt

De Neumarkt is het kloppende hart van de binnenstad. Hier kunnen winkelliefhebbers hun hart ophalen in mooie winkelpassages. Achter de glazen deuren spreidt zich een kleurrijk en veelzijdig winkelaanbod uit. Grote drommen bezoekers komen naar de Neumarkt tijdens de kerstmarkt en andere openluchtevenementen.

8. Beschermheiligen St. Gereon en St. Ursula

Gereon en Ursula – zo heten de twee geliefdste Keulse schutspatronen. In naam van hun geloofsovertuiging – aldus de vrome overlevering – stierven zij voor de poorten van de stad de martelaarsdood. Op de plaatsen waar de martelaren zouden zijn gestorven, verrezen al spoedig de eerste gebedshuizen, die vanaf de 11e eeuw werden opgetrokken. Helena, de moeder van de Romeinse keizer Constantijn de Grote, zou aan het einde van de 4e eeuw de eerste Gereonskirche gesticht hebben.

9. Rheinauhafen

Naast de Dom is de ligging van Keulen aan de Rijn een grote toeristische trekpleister. Sinds de herinrichting van de Rheinauhafen is hier een nieuw aanzicht ontstaan. Voor het Schokoladen-museum in nieuwbouw van glas en aluminium zorgt voor veel bezoekers op het Rheinauschiereiland.

10. De Südstadt van Keulen

In de late jaren ’70 van de 20e eeuw ontwikkelde de wijk zicht tot bolwerk van studenten en kunstenaars – veelal alternatief en politiek geëngageerd. Later kwamen andere wijken in het geding, maar de ster van het zuiden is nog niet uitgedoofd; door de naburige Rheinauhafen wint die weer aan glangs.

11. Het Belgisches Viertel in Keulen

Tussen de Aachener Strasse en de Venloer Strasse, Ring en Bahndamm bepalen mode, design en kunst het leven. Rond de Brüsseler Platz ligt een modewijk buiten de mainstream; bovendien is dat een wijk met leuke restaurants en nieuwe galerieën.

12. Het Mediapark van Keulen

Het MediaPark op het terrein van het voormalige rangeerstation Gereon is het visitekaartje van mediahoofdstad Keulen. Het van verre zichtbare waarmerk van deze moderne stadswijk is het KölnTurm. De grootste publiekstrekker in de wijk is de bioscoop Cinedom.

13. Het groene noorden van Keulen

De Zoo, de Flora en de Botanische Garten lenen zich prima voor een onderbreking van het stadsgewoel. Op oude stadsmuren gaat een droomtuin schuil.Vanaf de Dom kun je comfortabel met de Wolters Zoo-Express naar het noorden van Keulen, een mooie trip langs de Rijnoever.

14. De rechter Rijnoever

Nog steeds wordt beweerd dat de blik vanaf de Deutzer Ufer op de skyline aan de overkant voor echte Keulenaren de enige reden is om de Rijn over te steken. Terwijl toch Rheinpark en Messe al lang aantrekkelijke bezienswaardigheden zin op de rechteroever.

15. Fietsen langs de Rijn

Tijdens zonovergoten weekenden worden de oeverwegen drukbezocht. Op het water is immers altijd wat te zien: voortploegende vrachtschepen of een enorm cruiseschip, plezierjachten of roeibootjes. De altstadtufer is een goed startpunt voor fietstochten stroomopwaarts langs de Rijn, bijvoorbeeld tot het veer in Weiss.

Zoek een hotel in Keulen

Ook helemaal de kriebels om gelijk naar Duitsland te vertrekken? Op Booking.com vind je tal van hotels in Keulen. Zoek direct jouw perfecte hotel!

Zoek een hotel in Keulen