Top tien bezienswaardigheden Oostzee

De Duitse Oostzeekust is een verrassend leuke en mooie vakantiestreek. Zo vind je in deze ‘weg-van-de-massa-bestemming’ keizerlijke badplaatsen, zwierige promenades, langgerekte zandstranden met romantische Strandkörbe, historische Hanzesteden en prachtige natuurgebieden. Onze tien tips bezienswaardigheden Oostzee.

Tip 1: Rügen
Azuurblauwe zeeën, witte stranden en spectaculaire krijtsteenkliffen: Rügen is met recht een parel in de Oostzee. Een van de mooiste landschappen vind je in Nationaal Park Jasmund, waar je vanuit het eeuwenoude beukenbos prachtige uitzichten hebt op de Königsstuhl, de 117 meter hoge en hagelwitte krijtrots die steil uit de Oostzee oprijst. Ook kenmerkend voor het grootste eiland van Duitsland zijn de chique badplaatsen met boulevards vol vakantievilla’s in Bäderstil en elegante pieren. Zeker Binz en Seebrücke Sellin mag je niet missen.

https://www.ruegen.de/

Tip 2: Lübeck & Timmendorfer Strand
In de door water omsloten middeleeuwse binnenstad van Lübeck stap je terug in de tijd. Het compacte werelderfgoedcentrum is een grote verwijzing naar de roemrijke geschiedenis van de ‘Koningin van de Hanze’. Een van de hoogtepunten is de ruim 500 jaar oude stadspoort Holstentor, hét symbool van de stad. Slenter eenmaal binnen de historische stadsgrenzen door de smalle steegjes langs middeleeuwse handelshuizen en puf uit op een terras aan het water. Of rij naar de nabijgelegen badplaats Timmendorfer Strand en maak er een ‘stad-en-stranddag’ van.

Tip 3: Fehmarn
Nog nooit gehoord van Fehmarn? Die kans is best groot, want dit zonnige familie-eiland staat bij niet-Duitsers nauwelijks op de radar. En dat terwijl Fehmarn beschikt over 78 kilometer aan brede zandstranden, hoge golven en 2.200 zonuren per jaar. Daarnaast ligt het (surf)eiland op de route van miljoenen trekvogels en kijken vogelaars hier hun ogen uit.

https://www.fehmarn.de/de/index.php

Tip 4: Nationaal Park Vorpommersche Boddenlandschaft
Dit ruim 800 km2 grote natuurreservaat strekt zich uit van schiereiland Darß-Zingst tot de westkust van Rügen en is het op twee na grootste park van Duitsland. Het gigantische gebied dankt zijn naam aan de ‘Bodden’: vlakke baaien die bestaan uit zout en zoet water. Een boottocht is dan ook een leuke manier om het bijzondere landschap te ontdekken van ondiepe lagunes, zandbanken, landtongen, strandmeren en duinen.

http://www.nationalpark-vorpommersche-boddenlandschaft.de

Tip 5: Rostock & Warnemünde
Wie niet beter zou weten, zou misschien denken dat Rostock een grauwe havenstad is in Noord-Duitsland. Dat is het echter allesbehalve. Zo zorgen de suikerzoete huizen op de Kröpeliner Strasse en de Neuer Markt voor een ware kleurenexplosie in het gezellige centrum van de Hanzestad. Andere hoogtepunten van Rostock zijn de Marienkirche en de Kröpeliner Tor. Goed om te weten: op slechts 15 km ten noorden van het centrum ligt de levendige badplaats Warnemünde.

https://www.rostock.de/urlaub-freizeit/tourist-info.html

Tip 6: Usedom
Dat de Duitse keizers in de 19e eeuw graag neerstreken op het zonnige eiland Usedom, is goed te merken in de ‘Dreikaiserbäder’: Bansin, Heringsdorf en Ahlbeck. Deze historische badplaatsen ademen de sfeer van de belle époque en staan vol met classicistische villa’s en fraaie herenhuizen. Tegenwoordig wordt Usedom ook wel de ‘badkuip van Berlijn’ genoemd, vanwege de vele vermogende hoofdstedelingen die hier hun vakanties doorbrengen.

https://usedom.de/

Tip 7: Kühlungsborn
Al zo’n 170 jaar trekken toeristen naar Kühlungsborn. In die tijd hebben de badgasten behoorlijk gespendeerd, gezien de vele kapitale villa’s en gebouwen in de stralend witte Bäderstil. Naast de overvloed aan historische pracht en praal beschikt het stadje over een uitnodigend zandstrand met nostalgische Strandkörbe en een kilometerslange promenade vol leuke winkeltjes, cafés en restaurants.

https://www.kuehlungsborn.de/

Tip 8: Heiligendamm
Zo’n beetje naast de deur van Kühlungsborn ligt Heiligendamm, de oerbadplaats van Duitsland. Nu kun je natuurlijk de auto of fiets pakken, maar veel leuker is om aan boord te stappen van de 120 jaar oude stoomtrein Molli, die tussen de kustplaatsen rijdt. Dankzij de klassieke witte gebouwen langs de strandpromenade staat Heiligendamm ook bekend als ‘Witte stad aan de Zee’. In de omringende bossen kun je heerlijk fietsen en wandelen.

https://www.heiligendamm.info/

Tip 9: Wismar
Wismar is een werelderfgoedstad waar je de sfeer kunt proeven van de bloeiperiode van de Hanzetijd. Een goed startpunt daarvoor is de historische Marktplatz. Dit grootste marktplein herbergt de Wasserkunst - een paviljoen in Hollandse renaissancestijl en tevens hét symbool van Wismar- en wordt omringd door sierlijke gevels van middeleeuwse panden in pasteltinten. De Alter Schwede en de Nikolaikirche zijn andere bekende bezienswaardigheden.

https://www.wismar.m-vp.de/

Tip 10: Stralsund
Net als Wismar barst UNECO Werelderfgoed-collega Stralsund van de gotische baksteengebouwen. De Hanzestad is dan ook veel meer dan een toegangspoort naar Rügen. Met een sinds de Middeleeuwen nauwelijks gewijzigd centrum en honderden monumenten waan je je tijdens een stadswandeling in een andere tijd en word je continu herinnerd aan de voormalige rijkdom van Stralsund.

https://www.stralsundtourismus.de/de/willkommen

Zin gekregen om de Oostzee te ontdekken?

Kies voor een autorondreis door Duitsland met ANWB Ledenreizen. Ervaar de veelzijdigheid van de eilanden aan de Oostzee. 

Bekijk Kampioen-aanbieding

Meer lezen over de Oostzee?

Oostzee: langs Duitslands mooiste eilanden

Speciaal voor jou geselecteerd