Top 10 bezienswaardigheden langs de Moezel

Uitgestrekte wijngaarden, lieflijke dorpjes in vakwerkverpakking, gemütliche steden vol historisch erfgoed, eeuwenoude burchten, honderden kilometers fietsplezier en een rijke Romeinse geschiedenis: de Moezelstreek is de geknipte bestemming voor een romantische en gevarieerde vakantie. Wij tippen dit tiental bezienswaardigheden.

Tip 1: Straußwirtschaften

Wijn, wijn en nog eens wijn. In de Moezel verdrink er bijna in. De groene wijngaarden op steile hellingen vormen dan ook het fraaie uithangbord van deze schilderachtige streek. Het wemelt van de wijnstadjes en praktisch overal kun je je laven aan de beroemde Moezelwijnen. Een proeverij in een Straußwirtschaft is de leukste manier om je smaakpapillen te verwennen. Dit zijn eenvoudige lokalen waar de plaatselijke wijnboer zelfgemaakte wijnen en regionale gerechten aanbiedt. Zum Wohl!

Tip 2: Trier

‘Het tweede Rome’. Dit is de eervolle bijnaam die de Romeinen aan Trier gaven. Zo’n tweeduizend jaar later dankt de oudste stad van Duitsland nog steeds zijn faam aan de indrukwekkende Romeinse monumenten. Van de Porta Nigra tot de Basilica van Constantijn en van het amfitheater tot de Barbarathermen: een bezoek aan Trier voelt als een reis door de tijd. Heb je tijd over? Bezoek dan zeker het Rheinisches Landesmuseum, een van de belangrijkste archeologische musea in Duitsland.

Tip 3: Moselradweg

Voor fietsfanaten is het gebied langs de Moezel een paradijs. De streek telt vele honderden kilometers aan vrij liggende en overwegend vlakke fietspaden, die het spoor volgen van de meanderende Moezel. Populairste fietsroute is de 240 km lange Moselradweg. Via de romantische rivierlussen slinger je dwars door het adembenemende landschap en passeer je tal van gezellige wijndorpjes.

Tip 4: Cochem

Toeristen zijn dol op dit fraaie barokstadje aan de Moezel. Het centrum is net een levende ansichtkaart en bekoort door zijn historische marktplein, smalle steegjes en sierlijke vakwerkhuizen. Toch ligt publiekstrekker nummer één aan de rand van Cochem. Daar torent namelijk de beeldbepalende Reichsburg 100 meter boven het Moezelstadje uit. Vanaf deze strategisch gelegen en imposante burcht heb je een schitterend uitzicht over de omgeving.

Tip 5: Beilstein

Een paar kronkels verder ligt het piepkleine stadje Beilstein. Dit plaatsje is met zijn middeleeuwse stadsbeeld voor velen hét hoogtepunt van de Moezelromantiek en wordt liefkozend ‘Doornroosje van de Moezel’ genoemd. Op de top van de steile hellingen ligt Burg Metternich, de niet te missen eyecatcher van de stad.

Tip 6: Rondvaart

Ongeveer de helft van de 544 kilometer lange Moezel slingert door Duitsland. Stap dus aan boord van een van de vele rondvaartboten of scheep in voor een meerdaagse Moezelcruise. Vanaf het water kijk je uit over de glooiende wijnranken, dichtbeboste oevers, statige kastelen en schilderachtige stadjes. Veel boottochten vertrekken vanuit Cochem.

Tip 7: Bernkastel-Kues

Een mooie plaats om van boord te gaan, is Bernkastel-Kues. Vooral het historische marktplein met de wonderschone vakwerkhuizen, het 17e eeuwse stadhuis en de Michaelsbrunnen is een lust voor het oog. Misschien wel de meest gefotografeerde bezienswaardigheid is Spitzhäuschen, een extreem smal punthuisje dat al eeuwenlang op een te kleine sokkel lijkt te balanceren. Vakantiekiekjes gemaakt? Beklim dan de heuvel naar de ruïnes van Burg Landshut en geniet van een vorstelijk panorama over de stad.

Tip 8: Traben-Trarbach

Kenmerkend voor dit charmante Moezelstadje zijn de vele indrukwekkende gebouwen in art nouveau-stijl. Andere belangrijke attracties zijn de Brückentor en de ruïne van Grevenburg. Even genoeg cultuur geproefd? De voormalige wijnmetropool barst van de wijnkelders en is dus een ideale plek om de streekspecialiteit (uitgebreid) te testen.

Tip 9: Burcht Eltz

Door de gunstige steile hellingen heeft de Moezelstreek een ongekend hoge kasteeldichtheid. Het is ondoenlijk om ze allemaal te bezoeken, maar Burcht Eltz in Wierschem mag je zeker niet overslaan. Dit sprookjesachtige slot met Disney-allure is een van de bekendste burchten van Duitsland en heeft ondanks zijn leeftijd niets aan glorie ingeboet. Tip: neem je wandelschoenen mee en maak na afloop van de rondleiding een prachtige wandeling door de omliggende bossen.

Tip 10: Koblenz

De Deutches Eck in Koblenz is de plek waar Vader Rijn en Moeder Moezel elkaar in de armen sluiten. Naast eindstation van de Moezel is deze kunstmatige landtong hét symbool van Koblenz. Hier recht tegenover ligt Fort Ehrenbreitstein, een van de grootste rotsvestigingen in Europa. En dan hebben we het nog geen eens gehad over de fotogenieke Altstadt…

Vakantie boeken bij de Moezel

Langs de Moezel kun je genieten met volle teugen! 

Bekijk aanbiedingen met ledenvoordeel

Bekijk aanbiedingen van Pharos Reizen

Speciaal voor jou geselecteerd