Ga op (supergoedkope) treinvakantie in Duitsland
Trein naar deze 7 leuke plekken
Hoge brandstofprijzen, drukte op de vliegvelden: je kunt het allemaal vermijden én toch leuk op vakantie gaan. Hoe? Deze zomer is een treinvakantie in Duitsland een heel goed plan. Voor maar 9 euro per maand kun je er onbeperkt reizen met het regionale openbaar vervoer. Wij tippen 7 leuke plekken om heen te treinen – voor een stedentrip of wandeltocht.
Om de Duitsers te compenseren voor hoge brandstofkosten, maakt de Duitse regering het reizen per openbaar vervoer in juni, juli en augustus extra goedkoop. Voor 9 euro per maand kun je onbeperkt reizen met regionale treinen, bussen, trams en metro’s in heel Duitsland. Ook als je geen Duitser bent.
Zo werkt het 9 euro ticket
Het 9 euro ticket koop je online (www.bahn.de), via het Duitse stationsloket, bij een kaartautomaat in het station of in de bus bij de chauffeur. Het is geldig in de maand waarin je het koopt (als je het halverwege de maand koopt is het dus nog maar een halve maand geldig). Het ticket is bestemd voor de tweede klasse en je kunt geen plekken reserveren. Het is niet geldig in langeafstandstreinen (zoals de IC, EC en ICE) en -bussen. Het treinkaartje van Nederland naar het dichtstbijzijnde Duitse station en vice versa is niet in de prijs inbegrepen en moet je dus apart kopen.
Bereid je erop voor dat het op sommige trajecten en dagen erg druk kan zijn in de treinen. Je reis plannen doe je in de reisplanner van Deutsche Bahn: www.bahn.de/service of in de gratis DB Navigator app. Vink in het invulscherm aan dat je alleen regionaal verkeer (‘Nahverkehr’) wilt selecteren, anders rekent de planner ook de snelle treinen mee waarvoor het ticket niet geldt. Let op: in al het Duitse openbaar vervoer en op sommige andere openbare plekken is het dragen van een medisch mondmasker (FFP2) nog altijd verplicht! Overal bij je hebben dus. (Supergoedkoop) treinticket geregeld? Dan zijn dit dé plekken om naar toe te gaan.
1. Industriële architectuur bewonderen in Essen
Essen ligt middenin het Ruhrgebied, dat vroeger bekend stond om z’n mijnbouw en kolenwinning. Dat is verleden tijd en inmiddels is Essen een van de groenste Duitse steden, ideaal om per fiets of al wandelend te verkennen. Langs stuwmeer Baldeneysee bijvoorbeeld, een groene oase middenin de stad. Ben je meer (of ook) van het shoppen? Dan loop je vast warm voor de meer dan duizend winkels in de stad.
Eén attractie mag je echt niet missen is Essen: de voormalige Zollverein kolenmijn, UNESCO Werelderfgoed. De industriële architectuur werd de afgelopen decennia gerestaureerd en uitgebreid met moderne elementen. Het voormalige ketelhuis van de mijn is getransformeerd tot Red Dot Design Museum. Ziet er prachtig uit, met z’n gerestaureerde Bauhausjasje van loeistrak staal, glas en baksteen. Binnen vind je vijf verdiepingen vol hedendaags topdesign, van fiets en lampenkap tot zonnebril. Behalve naar de vaste collecties kun je deze zomer kijken naar de 120 best ontworpen producten van 2022.
Vanaf station Kaldenkirchen (net over de grens bij Venlo) reis je in ongeveer anderhalf uur naar Essen (twee keer overstappen).
2. Bremen: Anton Pieck-gevoel in de oudste wijk Schnoor
Als Hanzestad dankte Bremen sinds de middeleeuwen z’n rijkdom aan de internationale zeehandel. Die rijkdom en grandeur zie je vandaag nog terug op en rond het oude marktplein, het raadhuis en de Dom van Bremen (denk: Gotische bouwstijl en historische gevels waar je je aan kunt vergapen). In de oudste wijk van de stad, Schnoor, is het net alsof je in een prent van Anton Pieck bent beland: smalle straten, kleine huizen, popperige winkels.
Even genoeg geschiedenis gezien? Loop dan naar de Schlachtepromenade, de wandelkade langs de Weser, de rivier die dwars door de stad stroomt. Op het terras van een van de Biergartens is het leuk mensen en schepen kijken. Laat de zonsondergang maar komen! Autofreaks opgelet: in Bremen staat een hypermoderne Mercedesfabriek die je op vrijdagen (tegen betaling en op afspraak) kunt bezoeken. Hier kun je onder andere modellen van de SL, SLC, C-klasse en E-klasse coupé geboren zien worden.
Vanaf station Bad Bentheim (over de grens bij Enschede) trein je in drie uur naar Bremen (een keer overstappen).
3. Fietsen (en weer even bijkomen) in Münster
Münster gaat er prat op ‘De meest leefbare stad ter wereld’ te zijn. Je ziet het terug in de manier waarop de stad inspeelt op fietsers: die krijgen hier ruim baan. Je huurt een fiets op het station en dan is het lastig kiezen: eerst de Altstadt, met de machtige Sankt Pauluskathedraal en de Prinzipalmarkt vol historische gebouwen? Of toch eerst dat fietsrondje over de ‘Promenade’, de autovrije en groene weg die als een ring om de binnenstad heen ligt? De gratis te bezoeken botanische tuinen zijn met hun rust en plantenpracht een ideale plek om even bij te komen van alle indrukken. Kun je er daarna weer tegenaan op het terras van een café of restaurant - aan keus geen gebrek hier.
Via station Gronau (vlak over de grens bij Enschede) reis je in een uur naar Münster met de trein (rechtstreekse verbinding zonder overstap). Het 9-euro-ticket is ook geldig vanaf station Enschede in de trein van Eurobahn (RB61).
4. Bezoek de musea van Bonn (en de Regierungsbunker verderop)
De hoofdstad van de vroegere Bondsrepubliek ademt nog altijd de zakelijke sfeer van een regeringsstad. Maar Bonn heeft een belangrijke troef: musea! Aan de ‘Museumsmeile’ (‘Museummijl’) alleen al vind je er vijf, waaronder het Kunstmuseum (met o.a. een grote collectie naoorlogse kunst van Duitse kunstenaars en een tijdelijke tentoonstelling met werken van jonge Poolse kunstenaars.
Over oorlog gesproken: een museum van heel andere orde ligt op een uurtje bussen vanuit Bonn in Bad Neuenahr-Ahrweiler. Hier werd vanaf de jaren ’60 het meest geheime bouwwerk ooit in de geschiedenis van de Bondsrepubliek gebouwd: de gigantische Regierungsbunker. In het kader van de Koude Oorlog moest die de regering van de Bondsrepubliek beschermen tegen een eventuele aanval van de vijand. Tijdens een rondleiding (op za-, zon- en feestdagen, tegen betaling, reserveren niet mogelijk) zie je hoe de Bondskanselier en zijn regering hier, als het zo ver was gekomen, ondergronds en atoomvrij hadden kunnen blijven wonen en werken in bijna duizend slaap- en werkvertrekken.
Vanaf station Kaldenkirchen (net over de grens bij Venlo) trein je in ongeveer 2,5 uur naar Bonn (twee keer overstappen). Vanaf station Geilenkirchen (net over de grens bij Sittard) duurt de reis ongeveer even lang (twee tot drie keer overstappen).