Tips vakantie Sauerland

Een bezoekje aan Winterberg kun je tijdens je Sauerland-trip bijna niet overslaan, maar dit prachtige middelgebergte heeft meer te bieden, cowboys bijvoorbeeld!

8 Tips voor je vakantie in het Sauerland

Marburg

Ietwat cosmopolitischer dan het gemiddelde Sauerlandse dorpje is de plaats Marburg, dat op een toerafstandje van Bad Laasphe ligt. Dit schattige studentenstadje lijkt als een vlieg tegen een berg geplakt, wat het alleen al een bezoektip maakt. Je kan je zelfs per openbare lift naar de oude Obernstadt laten vervoeren, waar het comfortabel toeven is op de lieve pleintjes.
Marburg

Karl-May-Festspiele

Hou je van volstrekt oncynisch plastic over-the-top entertainment, dan moet je vooral tickets aanschaffen voor de Karl-May-Festspiele in het dorpje Elspe. In een prachtige openluchtarena wordt hier tegen een Texaans decor letterlijk cowboy (lees: Old Shatterhand) en Indiaantje (ja, inderdaad, Winnetoe) gespeeld.  Zeer leuk voor kids, want de stunts met pief-paf-poef-guns en paarden zijn verbluffend. En de na-synchronisatie krijg je er gratis bij.
Karl-May-Festspiele

Paddenstoelen-museum

Het Haus des Gastes in Bad Laasphe herbergt sinds 1987 een heus museum, waar paddenstoelen worden geëtaleerd. Liefst 800 exemplaren telt de collectie inmiddels. Kijken kan, maar er iets opsteken is uiteraard ook mogelijk. Er is educatie over het aanzienlijke belang dat paddenstoelen hebben voor onze natuur. Van augustus tot en met oktober organiseert het museum ook nog wandeltochten in aanpalende bossen, waar u de paddenstoelen levend mag bewonderen.
800 paddenstoelen

Fietstochtje langs de Lahn

Het middelgebergte van Sauerland is een waar fietswalhalla. U kunt lekker zelfstandig toeren, maar er zijn ook tal van officiële fietsroutes, zoals de 40 kilometer lange tocht van de bron van de rivier Lahn naar het schattige Lahnstein. Met al zijn hotels en spoorverbinding is Bad Laasphe de ideale uitvalsbasis om de route, of delen van deze schilderachtige route, te ondernemen.
Duitse fietsrouteplanner

Winterberg

Uiteraard mag Winterberg niet ontbreken in een lijstje met Sauerland-sights. Het inmiddels half-Nederlandse plaatje naast het beroemde skigebied bij de Kahler Asten-berg is bijna de officiële toerisme-hoofdstad van Sauerland, maar ontsnappen aan de massa blijft hier gemakkelijk. ’s Winters op één van de 82 pistes en ’s Zomers op de wandel –en moutainbikepaden door de bossen met klaterende beekjes en groene wijden. Winterberg blijft een ontstresser.
Winterberg

Dagje grot

Een bezoek aan de Atta-grot is al gauw een dagje uit. Combineer de fraaie druipsteenformaties met een tramritje door het Repetal met de ‘Biggolino toeristentram’. Virtueel kennismaken kan op
Atta grot

Een vak apart

Dé vakwerkwijk der historische vakwerkwijken staat in Freudenberg. Alter Flecken prijkt in alle top tiens van Sauerland.Vakwerkwijk Freudenberg

Oranje boven!

Bezoek in Bad Arolsen het kasteel waar koningin Emma in 1858 ter wereld kwam. Je kunt natuurlijk ook de hele Oranjeroute volgen.
Oranjeroute

Wie, wat, waar Sauerland

Met de auto bedraagt de afstand van Utrecht naar Bad Laasphe 357 kilometer. De reistijd is ongeveer 3 uur 30 min. Kijk voor een persoonlijk reisadvies op de routeplanner van de ANWB. Meer informatie over het Sauerland in het Nederlands vind je op: http://nl.sauerland.com. De website van het Duits verkeersbureau is: www.duitsverkeersburo.nl.