Het Sauerland in 7 tips

Op de gezonde toer

Tot rust komen in het Sauerland? Dat kan. Maar er is ook een hoop te doen. Van wandelen tot een unieke verzameling oldtimers bewonderen. Zeven tips:

1. Besinnungsweg 17 kilometer telt de pelgrimsroute rond Willingen. Je zou het wandelen-plus kunnen noemen. De route voert door een beeldschoon landschap. Onderweg kom je langs allerlei stichtelijke plekken zoals de Pelgrimskerk van Schwalefeld en het kerkje van Rattlar – ware oorden van bezinning.

2. Bockbier! Na een stevige wandeling is het heerlijk uitrusten. Geniet van het uitzicht vanaf het terras van café-restaurant-pension Zum Fernblick, hoog tegen de flanken van de Hoher Eimberg. Annegret en Klaus Galhofer zetten je graag een ofenfrische Wildbraten voor, met een elleboog bier! Een Willinger Bockbier natuurlijk, plaatselijk gebrouwen.

3. Emma Op nog geen uur rijden van Willingen liggen prachtige plaatsjes als Bad Het Sauerland in 7 tips Arolsen, met zijn Residenzschloss waar onze koningin-regentes Emma werd geboren, Bad Laasphe en de kunststad Kassel. En iets verder vinden we Freudenberg, met zijn romantische wijk Alter Flecken. Over vakwerkbouw gesproken. Een plaatje!

4. Hoogste punt Het beste uitzichtpunt in heel Sauerland vind je op de Ettelsberg, de huisberg van Willingen. Het platform hier bevindt zich op liefst 875 meter boven zeeniveau. Bij goed weer rijgen de bergen van Hoch-Sauerland zich aaneen. Voor wie geen zin heeft de 241 trappen naar boven te nemen, er is een lift in de toren. En vanuit het dal brengt een stoeltjeslift je de berg op.

5. 64 km wandelpaden De omgeving van Willingen is een waar wandelparadijs. De mooiste paden zijn nu aaneengesmeed tot de Uplandsteig – 66 kilometer bewegwijzerde wandelpaden in een cirkel rond het dorp. Te voldoen in meerdere dagetappes en met vervoer per taxi naar begin- en van eindpunt. En of dat fijn lopen is!

6. Mühlenkop fschanze Altijd al willen weten hoe dat nou voelt, skispringen? Bezoek dan de Mühlenkopfschanze, de grootste springschans ter wereld. Elk jaar komt de internationale top hier bijeen om de Weltcup-Skispringen te betwisten. Doodeng als je boven staat en die enorme leegte onder je ziet.

7. Curiosa De bomen en de bossen moe? Willingen biedt ook bij minder weer de nodige afleiding. Zo heeft Hans Schlömer, onder de naam Curioseum, een prachtverzameling oldtimers bijeengebracht, laat brouwmeester Franz Mast graag zien hoe hij zijn prijswinnende Willinger Bockbier bereidt en kan de Willinger Glasmanufaktur worden bezocht.
 

Zelf naar het Sauerland? Bekijk ons reisaanbod hier!