Eten en drinken in Sauerland

Sauerland is een paradijs voor smulpapen. Geniet van de culinaire verwennerijen die deze Duitse regio rijk is. 

Specialiteiten, drank en bijzondere restaurants

De keuken van Sauerland is stevig. De lokale gerechten zijn van oorsprong bedoeld om de arbeiders van een goede vulling te voorzien. Ingrediënten voor deze boerenmaaltijden kwamen veelal van eigen land en tuin. De bewoners van het land tussen de zee en de Alpen staan vooral bekend als grote liefhebbers van allerlei soorten worsten. Op menukaart zal vlees nooit ontbreken. Middageten betekent in Duitsland vaak een warme maaltijd. De meeste restaurants serveren tussen 12.00 en 14.00 uur een voordelige dagschotel waar je vaak niet meer dan 10 euro voor kwijt bent.

Lokale specialiteiten van Sauerland

De aardappelschotel Posthucke past helemaal in de traditionele keuken van Sauerland. Deze ovenschotel bestaat uit aardappelen, room, eieren, spek en worst. Een andere maaltijd die veel op de menukaarten in Sauerland voorkomt is Sauerbraten. Ondanks de naam van het gerecht, is dit gemarineerde stoofvlees niet typisch Sauerlands. Oorspronkelijk bestond Sauerbraten vooral uit paardenvlees, maar tegenwoordig zijn er ook veel rund- en varkensvleesvarianten te vinden. Het wordt geserveerd met gekookte aardappelen, puree, appelmoes en rode kool, soms met een lintpasta. Zuurkool heeft ook een stevige plek in de regionale keuken veroverd. Reibekuchen is een aardappelpannenkoek van geraspte of gepureerde piepers.

Populaire vissen op het Sauerland-menu zijn forel en snoekbaars, met kruidenmousse. Als de maanden weer kouder worden staat er altijd wel een stoofschotel op het menu. Bessen en andere rode vruchten worden meestal puur geserveerd, met limoen- en vlierbessensap. Soms worden ze gemengd en gekookt tot Rote Grütze.

Lokale dranken van Sauerland

Sauerland staat niet bekend om de goede wijnen en is eerder een bierstreek te noemen. Het beroemdste bier uit Sauerland is Warsteiner. Op kleinere schaal zijn dat Eslohe in Willingen en het Willinger Brauhaus in Soest. Alle bierbrouwerijen in Duitsland moeten zich houden aan het Reinheitsgebot, dat kunstmatige toevoegingen en conserveringsmiddelen verbiedt.

Jouw eigen vakantie naar het Duitse Sauerland boeken?

Kun je na het lezen van dit artikel niet wachten om het Duitse Sauerland met eigen ogen te zien? Boek je vakantie bij de ANWB, veilig, vertrouwd en met veel extra's voor leden. Vergeet niet om een handige reisgids zoals de ‘Sauerland ANWB Extra gids’ of de reisgids ‘Sauerland Actief’ mee te nemen vol met handige tips voor jouw ontdekkingsreis. Wij wensen je een hele leuke vakantie!

Zoek en boek je vakantie Sauerlad met ANWB Ledenreizen