Vakantie Saksen

ANWB samen met Sachsen Tourismus

De Freistaat Sachsen, met hoofdstad Dresden, is dé toeristische ontdekking van dit moment. Je geniet hier namelijk niet alleen van de vele natuurgebieden, maar ook van een rijke cultuur, boeiende geschiedenis, gezellige stadjes, verrassende attracties en interessante bezienswaardigheden. Ook liefhebbers van goed eten en drinken kunnen in Saksen hun hart ophalen. We geven je graag wat tips voor een onvergetelijke ontdekkingsreis.

Dorpen en steden: elk zijn eigen sfeer 

Elk stad en elk dorp in Saksen ademt een eigen sfeer. Het barokke Dresden is heel anders dan het volkse Leipzig en Görlitz is een aanrader voor wie houdt van renaissance-architectuur.

Dresden wordt ook wel het 'Florence aan de Elbe' genoemd en de skyline behoort zelfs tot de mooiste van Europa. In de Barokke Altstadt pronken beroemde ijkpunten als de Frauenkirche, Semperopera en het Zwingerpaleis. Vergeet niet om de Augustusbrug over te steken richting Neustadt. De wijken uit de 19e eeuw vormen een levendig stadsdeel met boetieks, galeries en hippe restaurantjes. Voor een avondje uit moet je trouwens ook in Dresden zijn. Of je nu zin hebt om te dansen, te luisteren naar klassieke muziek of gewoon gezellig wat te drinken: in deze stad kan het allemaal.

Goethe noemde Leipzig ‘klein Parijs' toen hij er rechten ging studeren aan de universiteit. Het Hauptbahnhof Leipzig is een bezoekje waard: het grootste kopstation van Europa. Cultuurliefhebbers komen graag bij het Museum der Bildende Kunste. In de avond kun je naar Opernhaus Leipzig voor een onvergetelijke voorstelling. Zin om te lachen? Ga dan naar een van de cabarettenten. Ook kun je in Bachstad Leipzig heel goed winkelen.

Bijzonder om te zien is Görlitz, waar na de Tweede Wereldoorlog de Duits-Poolse grens ineens dwars door het stadje liep. Hierdoor ontstonden verschillen die nog steeds zichtbaar zijn. Görlitz behoort met 3.000 monumenten tot de best geconserveerde stadjes van Duitsland. Om die reden is het geregeld een decor voor filmproducties. Het dankt er de nieuwe bijnaam ‘Görliwood’ aan.

We zijn er nog niet, want Saksen heeft nog veel meer parels in huis. Zo zijn Chemnitz, de zilverstad Freiberg, porseleinstad Meissen, het Sorbische Bautzen, middeleeuws Torgau en de autostad Zwickau ook leuke plaatsen om te bezoeken. In Lausitz koop je mooi aardewerk, in Altenberg bijzondere kruidenlikeur en in Zwickau en Bautzen kun je struinen langs traditionele winkeltjes. Ben je rond de kerstdagen in Saksen? Dan is het oude stadje Freiberg in het Erzgebirge een magische plek.

Natuurgebieden en bezienswaardigheden

Het Saksische landschap heeft heel wat verrassingen in petto en de regio staat bekend om haar indrukwekkende burchten en kasteelruïnes.

De 230 km lange zuidgrens van Saksen met Tsjechië bestaat uit de middelgebergten Zittauergebirge, Erzgebirge en het Elbsandsteingebirge met het nationale park Sächsische Schweiz. In de rest van het land zie je vooral glooiende heuvellandschappen met rivieren, meren, bossen en heidegebieden. In het Erzgebirge heeft de mijnbouw bijzondere sporen nagelaten.

De mooiste burcht is zonder twijfel Königstein, zuidoostelijk van Dresden. Ook kinderen vermaken zich hier opperbest, zo vergapen ze zich onder andere aan de kanonnen op de kasteelmuren. Smaakt jullie bezoek naar meer? Maak voordelig een avontuurlijke reis door de wereld van ridders en paleislakeien in Schlosserland Sachsen. Met de voordelige ‘Schlosserlandkaart’ kun je gedurende 10 dagen onbeperkt 45 locaties bezoeken.

Actief in Saksen

In Saksen zijn ruim 100 wandelroutes te vinden met diverse lengten: door natuurgebieden, over bergtoppen, door wijngaarden of langs rivieren met kastelen. De schildersroute Malerweg (112 km) in het nationale park Sächsische Schweiz behoort tot de meest gewaardeerde wandelroutes van Duitsland. Een wandelroute vol culinaire verleidingen is de Saksische Wijnwandelweg tussen Pirna en Diesbar-Seusslitz. Ook in de steden kun je interessante wandelingen maken, zoals het ‘Notenspoor’ in Leipzig: een route langs beroemde componisten en muzikale toppers.

Nederlanders fietsen hier graag langs de rivieren, wijnheuvels, burchten en grillig gevormde rotsen. De populairste fietsroute is de Elberadweg, die vanuit het nationaal Park Sächsische Schweiz via Dresden en het wijnbouwgebied bij Meissen richting Torgau gaat. Een andere grote rivier is de Mulde onder Leipzig. Dit is een bosrijke omgeving met veel kastelen, waarvan de bekendste Slot Colditz is. Een reis langs steden als Dresden, Torgau en porseleinstad Meissen is in een paar dagen prima op de fiets te doen. Meer fietsinspiratie? Bekijk hier alle fietsroutes in Sachsen.

Tips voor een onvergetelijke familievakantie

In Saksen is van alles te doen voor het hele gezin. Hou je van avontuur? Zoef dan met de langste hang-kabelbaan van Europa, de Fly-Line, vanaf de top van de Fichtelberg over een kabeltraject van ruim 1,5 km naar het dal in Oberwiesenthal. Of drijf met de kolkende waterstromen mee per kano, rubbervlot of gewoon zelf in het spectaculaire wildwaterpark Markkleeberg bij Leipzig. Plezier gegarandeerd! Een ervaring à la Jurassic Park vind je in het ‘Saurierpark’ in Kleinwelka. Hier staan meer dan 100 prehistorische dieren op ware grootte in het bos.

Wist je dat je Saksen ook ondergronds kunt ontdekken? In het Erzgebirge werd veel zilver gevonden en daar kun je voormalige zilvermijnen bezoeken. Beleef bijvoorbeeld een ondergrondse ontdekkingstocht in De Reiche Zeche zilvermijn in het stadje Freiberg. En maak daarna met het gezin een ritje in een stoomtrein. Saksen heeft namelijk een echte treintraditie en er zijn tientallen historische spoortrajecten bewaard gebleven. De meeste voeren door prachtige landschappen en naar mooie stadjes. Op vrijwel alle trajecten rijden de stoomtreinen in een dagelijkse dienstregeling.

Op zoek naar nog meer inspiratie voor een vakantie met kinderen? Bekijk ze hier.

Heerlijk eten & drinken

In het Elbedal rond Dresden worden al sinds 1161 wijnen gemaakt. Hier ligt de 55 km lange Saksische Wijnstraat. Een aantal wijngoederen in dit gebied zijn zeker het bezoeken waard, waaronder Schloss Wackerbarth, Hoflössnitz en Schloss Proschwitz. Bij sommigen zit er een museum bij, of kun je er zelfs overnachten. Ook in het brouwen van bier hebben de Saksen een goede reputatie en veel brouwerijen geven zelfs rondleidingen.

Ook qua spijs kom je in Saksen aan je trekken. Probeer eens de Neinerlaa: een proeverij van negen streekgerechten met een symbolische betekenis. Elk gerecht staat voor een wens, van een goede gezondheid tot hartelijkheid en van schoonheid tot vruchtbaarheid. Een totaal andere specialiteit is de Kirschpfanne: een ovengerecht met brood, eieren en melk. Stop op een warme dag even bij een ijssalon en bestel dan een Fürst Pückler ijs met aardbeien, basterdsuiker en geraspte chocolade. Ben je in Sachsen rond de kerst? Dan is de Dresdner Stoll een must om te proeven.

Meer weten over Saksen?

www.sachsen-tourismus.de
www.saxonytraveldreams.com

Saksen praktisch

De campings zijn van goede kwaliteit en er zijn vaak voorzieningen zoals wascabines en wifi. Verblijf je liever in een hotel? Bekijk de diverse autovakanties in Saksen van de ANWB. In Duitsland hebben veel steden een milieuzone waar een milieusticker verplicht is. De sticker kun je online aanvragen of bestellen in een ANWB-winkel.

Misschien vind je dit ook leuk:

Praktische informatie Duitsland
Tips voor een vakantie Duitsland

Speciaal voor jou geselecteerd