Vakantie Sachsen

Kastelen en kunstwerken

Hier kan helemaal niemand zich vervelen; Sachsen, vlak tegen de grens met Tjechië en Polen, heeft voor elk wat wils. De regio herbergt Dresden, een van de belangrijkste Duitse kunststeden, maar telt ook vele Middeleeuwse burchten en kasteelruïnes. Van noord naar zuid klimt het land steeds hoger tot in het Erzgebirge.

Hoewel de intensieve mijnbouw her en der littekens heeft achtergelaten, kunnen wandelaars en fietsers zich nog steeds vergapen aan de diverse landschappen die elkaar afwisselen.

Attracties en evenementen: dierentuin van de toekomst

Sachsen heeft voor elk wat wils. In Sealife Aktuell in Dresden betreedt je een bijzondere onderwaterwereld, en avonturiers kunnen hun hart kunnen ophalen in het Karl May Park, waar het Wilde Westen tot leven komt. Zuidwestelijk van Zwickau ligt attractiepark Friezeitpark Plohn en ook het speelgoedmuseum in Seiffen is zeer de moeite waard. Verder heeft Sachsen bijzondere dierentuinen: Zoo Dresden en Zoo Leipzig. In Leipzig is zelfs een ‘Zoo der Zukunft’ aangelegd. Een belevenis op zich!

Bezienswaardigheden: kastelen en kanonnen

De regio staat bekend om haar vele prachtige burchten en kasteelruïnes. De mooiste is zonder twijfel Königstein, zuidoostelijk van Dresden. In de dertiende eeuw woonde hier de Boheemse adel en vanaf de zestiende eeuw groeide het kasteel uit tot een onneembare vesting: je treft er kazematten en artillerieputten. Kinderen vergapen zich aan de kanonnen die staan opgesteld op de kasteelmuren. Geen groot fan van oude kastelen? Sachsen heeft meer te bieden. In het Erzgebirge heeft de mijnbouw bijzondere sporen nagelaten en voor de treinliefhebbers rijden er nog steeds oude stoomlocomotieven door het landschap.

Dorpen en steden: ieder zijn eigen sfeer

Elk stad en elk dorp in Sachsen ademt een eigen sfeer. Veertig jaar communisme heeft weliswaar niet gezorgd voor de meest fraaie buitenwijken, maar wie daar doorheen kijkt wordt beloond. Dresden met zijn sierlijke ‘suikertaart-welvaart’ is heel anders dan het volkse Leipzig, maar beide steden zijn zeer de moeite waard. In Bautzen vallen de vele torens op, Görlitz is een aanrader voor wie houdt van renaissance-architectuur. Ook bijzonder in Görlitz; na de Tweede Wereldoorlog liep de Duits-Poolse grens ineens dwars door het stadje. Hierdoor zijn er verschillen ontstaan die nog steeds zichtbaar zijn. Ben je rond de Kerstdagen in Sachsen? Dan is het oude stadje Freiberg in het Erzgebirge een magische plek.

Eten en drinken: aardappelen en soep

De Sachsen zijn meesters in het maken van soep, vaak met gepureerde aardappelen en veel groenten. Ook aardappelsalades, aangevuld met worst, zijn een favoriet. Tot de specialiteiten behoort de Kirschpfanne, een overgerecht met brood, eieren en melk. Ook Fürst Pückler ijs met aardbeien, basterdsuiker en geraspte chocolade, moet je geproefd hebben. In de periode rond Kerst is de Dresdner Stoll overal te krijgen. Wijn komt van de hellingen van de Saale en de Unstrut.

Fietsen: langs de steden en over de wijnheuvels

Op de fiets komt de schoonheid van het Sachische landschap pas echt tot zijn recht. De rivieren zijn altijd fijn om te volgen. Die begeleiden je langs wijnheuvels, burchten en grillig gevormde rotsen. Een reis langs steden als Dresden, Torgau en porseleinstad Meissen is in een paar dagen prima op de fiets te doen. Ook leuk: met een waterfiets het meer van Birkwitz verkennen. Tijdens het muzikale strandfeest in juli wordt de rust op een feestelijke manier verstoord.

Kunst en cultuur: Florence van het noorden

Sachsen zette zichzelf in de late Middeleeuwen op de Europese kaart en uit die tijd stammen de vele burchten die de streek nog altijd rijk is. In de achttiende eeuw maakte de regio opnieuw een bloeiperiode door: Dresden werd toen ook wel het ‘Florence van het noorden’ genoemd. In Schloss Pillnitz bevindt zich het Kunstgewerbemuseum, boordevol meubilair, houtsnijkunst en glaswerk uit die tijd. Voor kunst uit de Middeleeuwen ga je naar het Museum der Bildende Kunste in Leipzig en het Albertinum in Dresden heeft vele stukken uit de romantische en de biedermeier periode in huis.

Kamperen: gemoderniseerde campings

Het campingseizoen van Sachsen loopt van begin mei tot ongeveer half oktober. Buiten die maanden sluiten nogal wat terreinen de hekken. De campings zijn de laatste tien jaren flink aangepakt. Ze werden moderner, beter voorzien van sanitaire blokken en ook vriendelijker aangekleed. Leuke regio's om te kamperen zijn het gebied rond Bautzen, de Zittauer Berge en de Sächsische Schweiz, meteen zuidwestelijk van Dresden. Je vindt ook geregeld campings bij een stuwmeer.

Natuur: voor romantici en sportievelingen

Het Sachsische landschap heeft heel wat verrassingen in petto. Terwijl het Elbsandsteingebirge romantisch en schilderachtig is, rijzen in het Nationalpark Sächsische Schweiz rotsformaties op die allesbehalve lieflijk zijn. Het Erzgebirge aan de grens met Tsjechië is een prachtig wandelgebied en ten oosten van Leipzig ligt een heidegebied waar je kans loopt vossen, reeën en eekhoorntjes te zien. De Alte Malerweg is een goed bewijzerde wandelroute vanuit Lohmen die je door de natuur van de Sächsische Schweiz voert. Het Zittauer Gebirge is een goed gebied voor bergbeklimmers.

Overnachten: comfortabel, maar niet goedkoop

Overnachten in Sachsen kan comfortabel en in luxe, maar is niet altijd goedkoop. Grote (dure) hotels liggen soms prachtig in hun groene parken, maar ook de kleinere accomodaties bieden vaak ruime kamers met veel voorzieningen. Naast hotels zijn ook de privé-adresjes, te herkennen aan de tekst Zimmer Frei, zeer de moeite waard. Kamperen is natuurlijk ook een optie: het seizoen loopt van begin mei tot ongeveer half oktober. De campings zijn vaak modern, vriendelijk ingericht en voorzien van goed sanitair. De Zittauer Berge, de Sächsische Schweiz en het gebied rond Bautzen zijn mooie regio’s om met de tent te ontdekken.

Uitgaan: kroegtijgers en klassieke muziek

Voor de cultuurliefhebber is er meer dan genoeg te beleven in Sachsen, en ook de kroegtijgers komen in deze regio aan hun trekken. Voor een avondje uit is Dresden de beste keuze. Zowel liefhebbers van dansen en drinken als liefhebbers van klassieke muziek, zullen zich hier niet vervelen. Ook de opera van Leipzig boekt regelmatig indrukwekkende gezelschappen. In die stad zijn ook leuke cabarettenten te vinden. Ook niet te missen: de kroeg aan Auerbachs Keller zou figureren in Goethe’s ‘Faust’.

Winkelen: een feest van souvenirs

Steden en dorpen in Sachsen hebben allemaal hun eigen specialiteit. In Lausitz koop je aardewerk, in Meissen prachtig porselein en in Altenberg wordt bijzondere kruidenlikeur verkocht. Zwickau en Bautzen zijn leuk voor een middagje langs traditionele winkeltjes. In Leipzig en Dresden zijn de bekende namen gevestigd. De staatswinkels, kenmerk van Oost-Duitsland voor de hereniging, zijn er inmiddels allemaal verdwenen.

Misschien vind je dit ook leuk:

Praktische informatie Duitsland
Tips voor een vakantie Duitsland