7 tips voor Leipzig

Voor het verlanglijstje...

Laat je meevoeren door de opera, maak een stadse boswandeling en krijg kippenvel in het Stasi Museum. Iris Hannema neemt ons mee naar Leipzig in het oosten van Duitsland. We hebben een mooie aanbieding voor je én geven je 7 tips voor een bezoek aan het Duitse Leipzig.

3-daagse stedentrip Leipzig vanaf 99,- p.p.

Historische koopmanshuizen, passages, binnenhofjes en daarnaast moderne kunst en trendy shoppingcentra maken Leipzig een veelzijdige stad. Met de Duitse Nationale Bibliotheek binnen zijn grenzen en beroemde ex-bewoners als Bach, Mendelssohn en Schumann geniet Leipzig bekendheid, met name als literatuur- en muziekstad. We hebben deze stedentrip aanbieding naar Leipzig voor je gevonden op basis van eigen vervoer. Je kunt deze reis ook boeken met een 2e klasse treinretour.

Aanbieding

Deze stedentrip is inclusief:

  • 2 nachten inclusief ontbijtbuffet
  • 1-daagse Leipzig card
  • Toegang tot Panometer Leipzig
  • Al vanaf 99,- per persoon

Bekijk en boek deze reis

7 Tips voor Leipzig

Tekst: Iris Hannema illustraties Femke den Hertog

1. Grote denkers

Ooit studeerden de filosofen Goethe en Nietzsche en ook bondskanselier Merkel aan de zeshonderd jaar oude universiteit van Leipzig. Goethe schreef over die tijd: ‘Mijn Leipzig, wat zie ik je graag!’ Kort en krachtig, zullen we maar zeggen. Herkauwen op Goethe’s hartenkreet doen we in zijn favoriete Auerbachs Keller, een schitterend restaurant dat al sinds het jaar 1525 verstopt zit in de Mädler Passage. We genieten van een echt Duits tapbiertje en gebakken dorade met doperwtjes.

2. Hip!

De wijk Plagwitz, ten westen van het stadscentrum is nu hipper dan hip. Dus: heel veel kunstateliers en galerieën in oude industriële panden, ruige straathoeken, baarden, veel start-ups, Oost-Duitse architectuur langs het romantische Karl-Heine-kanaal, punkers, hipsters, koffiebars, graffiti, DDR-chic. Hier moet je flaneren, gezien worden én sjansen. Ook hip is de Brühbar, een koffiebranderij en proeflokaal, in het centrum. En ook al probeer ik Leipzig niet te vergelijken met hipsterwalhalla Berlijn, sorry, voor deze ene keer kan ik het niet laten: deze koffiebar is zó Berlijn. Houten pallets en ruwe koffiezakken zijn het decor en koffie zetten gaat hier over perfectie: ze hebben een eigen branderij en koffie zetten doen ze met een weegschaal en thermometer ernaast.

3. Mozart! Bach! Wagner!

Over muziek spreek je in deze stad waar zoveel muziekgrootheden van gehouden hebben met respect en euforie. Componist Wagner werd in Leipzig geboren, Bach en Mendelsohn woonden en werkten er. Een imposant beeld van Bach – met zijn trots glooiende haren – staat voor zijn Thomaskerk. Mijn favoriete opera, Die Zauberflöte van Mozart, is dit jaar in de Opera van Leipzig te zien.

4. Het bos in

In de residentiële wijk Connewitz ligt de Fockeberg, een aangelegde stadsheuvel van honderddrieënvijftig meter hoog. Even voorbij het bospad staat een doormidden gezaagde badkuip, omgetoverd in twee zitbankjes. Volg baasjes met mopshonden, mountainbikers met gespannen kuiten en jonge stelletjes met picknickmanden naar boven. Het panorama over de binnenstad van de stad is mooi, de boswandeling van zo’n twintig minuten nóg mooier.

5. Op de foto

Sommige dingen moet je zien. Móet. Dit is er zo eentje, adembenemend en indrukwekkend. In een oude gasfabriek, een tramritje van zeven minuten vanaf het centrum, hangt een gigantische foto van kunstenaar Yadegar Asisi: 32 meter hoog, 110 meter, 360 graden gespannen rondom de fabrieksmuren. Afhankelijk van de expositie kun je staren naar Leipzig in 1813, het Amazonegebied of The Great Barrier Reef in Australië.

6. Stasi Museum

Een bezoek aan het Stasi Museum, gelegen in het voormalige Stasi-hoofdkwartier. Dit is zo’n plek waarvan je kippenvel krijgt, van je armen tot je scheenbenen. Over afluisterpraktijken in het DDR-tijdperk, de berechting en executeren van gevangenen, met alle details op de audiotour. De toegang is gratis.

7. Lekker!

Een aanrader om koffie te drinken is Kaffeehaus Riquet. Eigenlijk kun je beter met je kopje vóór het klassieke stadscafé gaan staan, want zo zie je de prachtige art nouveau-gevel met enorme olifantenhoofden (van koper, wees gerust). Een heerlijke lunch krijg je bij restaurant Max Enk: vers gebakken sardientjes, dumplings gevuld met paddenstoelen, ijstaart met rood fruit, witte tafelkleden, glimmend bestek, vers brood met gezouten boter en grof zeezout, plus een Franse ober in tenue. En dit driegangen lunchmenu kost maar vijftien euro!

Misschien vind je dit ook interessant:

Leipzig: verrassend dichtbij