Wat mee te nemen in de auto in Duitsland?

In Duitsland gelden andere verkeersregels dan in Nederland. Wanneer je met de auto door Duitsland rijdt is het daarom handig te weten welke veiligheidsartikelen verplicht zijn.

Verplicht mee onderweg

Verplicht in de auto

 • Gevarendriehoek - Het is verplicht een gevarendriehoek in de auto te hebben en bij pech of een ongeval te gebruiken. (Er is geen tweede gevarendriehoek verplicht voor een auto die een aanhangwagen of caravan trekt.)
 • Veiligheidshesje - Het is verplicht een veiligheidshesje mee te nemen in de auto. Geadviseerd wordt om het veiligheidshesje binnen handbereik te bewaren (bijvoorbeeld in het dashboardkastje). De ANWB adviseert bestuurders voor alle inzittenden een veiligheidshesje mee te nemen in de auto. Veiligheidshesjes moeten binnen Europa voldoen aan de EN471-norm (fluorescerend geel, oranje of rood en voorzien van retro-reflecterende banen).
 • Verbanddoos - Het is verplicht een verbanddoos mee te nemen in de auto. 
 • De hierboven genoemde veiligheidsuitrusting is alleen verplicht in voertuigen met een Duits kenteken, maar de ANWB adviseert bestuurders de lokale regels te volgen uit veiligheidsoverwegingen en om een eventuele discussie met de politie ter plaatse te voorkomen.
 • Een brandblusser en reservelampen zijn niet verplicht.

Advies

Verplicht op de motor

 • De plicht om een gevarendriehoek, veiligheidshesje en verbanddoos mee te nemen, geldt niet voor motoren.

Bijzonderheden

 • Wielkeggen - In een voertuigcombinatie van een auto (of camper) en een caravan of aanhangwagen met een toegestane maximummassa van meer dan 750 kg moeten twee wielkeggen aanwezig zijn.
 • Knipperlicht - In voertuigen met een Duits kenteken met een toegestane maximummassa van meer dan 3500 kg moet naast een gevarendriehoek ook een draagbaar geel knipperlicht aanwezig zijn, dat moet worden gebruikt bij pech of een ongeval. De ANWB adviseert bestuurders van voertuigen van meer dan 3500 kg met een Nederlands kenteken de lokale regels te volgen voor hun eigen veiligheid en om een eventuele discussie met de politie ter plaatse te voorkomen.
 • Reservebril - Het meenemen van een reservebril in Duitsland is niet verplicht, maar de ANWB adviseert bestuurders met een rijbewijs waarin staat dat ze een bril of contactlenzen dragen (beperking code 01), een reservebril mee te nemen.

Verkrijgbaarheid

 • De meeste veiligheidsartikelen die hier worden genoemd, zijn onder meer verkrijgbaar in de ANWB-winkels en via webwinkel.anwb.nl.

Verplicht mee / Handig in de winter

Ga je op wintersport naar Duitsland, bekijk dan van tevoren of winterbanden, sneeuwkettingen of spijkerbanden verplicht zijn. 

Verkrijgbaarheid

 • De meeste veiligheidsartikelen die hier worden genoemd, zijn onder meer verkrijgbaar in de ANWB-winkels en via webwinkel.anwb.nl.

Meer praktische info onderweg in Duitsland

Tanken in Duitsland 
Verkeer in Duitsland 
Verkeersborden Duitsland
Actuele verkeersinformatie Duitsland 
Verkeersboetes in Duitsland 
Verplicht mee in de auto