Fietsen langs de rivier Spree

Van romantische oude stadjes tot Berlijnse strandtenten. Fietsen langs de Duitse rivier Spree zorgt voor tal van verrassingen.

Caribische muziek tot diep in de nacht, hangmatten tussen de palmbomen, ingewikkelde cocktails, viele coole Leute en Afrikaanse hutjes. De toch al zo trendy Berlijnse wijk Kreuzberg is op zijn leukst aan de oevers van de Spree, die na vierhonderd kilometer slingeren over het platteland aan een kosmopolitisch en feestelijk slotakkoord is begonnen.

Oud centrum

In Eibau, vierhonderd kilometer zuidelijker, ontspringt de Spree. Hier is de rivier nog een stroompje waar je overheen kunt springen. Daarna groeit hij aan, maar niet snel. Bautzen is de eerste stad aan de route.Het schitterende oude centrum met vestingmuur, torens en prachtig opgeknapte herenhuizen, ligt bovenop een granieten heuvel.

Lieflijk

Wie van de voormalige DDR, waar de Spree verder kabbelt, iets strengs en sombers verwacht, zal zijn ogen uitkijken. Weilanden met koeien onder bomen, bossen, slaperige dorpjes in moerasachtig gebied, mensen zonder haast. Met name van het langgerekte Biosphärenreservat Spreewald – waar je dwars doorheen gaat – word je als fietser heel blij. Je gaat over dijkjes, bos- en zandpaden, houten bruggen, langs molens, keuterboeren, meertjes en slootjes met kanoërs.

Spreestranden

De Spreeradweg blijft groen en aangenaam, bijna tot aan de rand van Berlijn toe. En daar houdt de route officieel op. De Spree zelf gaat echter nog even door en het zou jammer zijn hem nu te verlaten. De hoofdstad is dan wel hectisch, maar de ontspannen Spreestranden liggen in het verschiet.

Drie keer smullen

1. SORBISCH Gortrisotto met safraansaus, tomatengelei, geitenkaasmousse. Ooit Sorbisch gegeten? Je doet het bij Wjelbik in Bautzen, het beste restaurant van de stad.
2. MOSTERD De smakelijke Bautz’ner Senf - mosterd - is een van de weinige producten die de DDR-tijd overleefde. Het werd een begrip in heel Duitsland. Je koopt of eet het in de Bautzener Senfstube in Bautzen.
3. STRANDTENT In het Berlijnse Kreuzberg liggen vele strandjes aan de Spree.De beroemdste is Sage Beach,met bijbehorend hip en hoog beoordeeld restaurant.

Drie keer doen

1. KANOËN In het waterrijke Spreewald liggen alleen maar mooie plaatsjes. Daar kun je een kano huren of een rondvaart maken. Onze favoriet is het Giethoorn-achtige Schlepzig.
2. FIETSEN De Spreeradweg is een populaire en goed bewegwijzerde fietsroute. Je kunt altijd een bordje missen, daarom is fietsnavigatie per GPS of smartphone erg handig. Routes van de Spreeradweg zijn eenvoudig te vinden op internet.
3. ICONEN BEZOEKEN Het Reichstaggebouw en de Brandenburger Tor zijn de populairste attracties van Berlijn. En laten die nou net aan de Spree liggen. Extra reden om de rivier nog even te blijven volgen.

Altijd handig

Meer info vind je op www.spreeradweg.de en www.germany.travel/nl