Fietsen langs de Elbe: zes tips

Een cadeautje voor liefhebbers van geschiedenis. Zo mag je de mooie rivier de Elbe, die dwars door Duitsland slingert, best noemen. Ga lekker struinen in porseleinstad Meissen. Of bezoek de slotkerk waaraan Luther zijn 95 stellingen spijkerde. We zetten zes tips op een rij voor fietsen langs de Elbe.

Tekst Jan Dirk Onrust fotografie Maarten Stolp

Vlakbij Bad Schandau stroomt de Elbe vanuit Tsjechië Duitsland binnen. Hier begint, in de voormalige DDR, een van de mooiste fietsroutes van Duitsland. De Elberadweg. Zes tips die niet mag missen onderweg.

Tip 1: Uitzicht over de Elbe

In de eerste Elbebocht na Bad Schandau doemt Festung Königstein op, een 400 jaar oude bergvesting die tot de grootste van Europa behoort. Er is een felle klim voor nodig, maar dan heb je wel spectaculair uitzicht over de Elbe.

Tip 2: Maak een wandeling

De Altstadt van Dresden biedt een schat aan historische bouwwerken. De Frauenkirche, Zwinger, Hofkirche, Semperoper, Augustusbrücke... bijna teveel om in korte tijd te zien. Tip: doe een begeleide stadswandeling van dresdenwalks.com.

Tip 3: Schloss Moritzburg

Even buiten Dresden ligt Schloss Moritzburg, een 16de-eeuws kasteel als uit een sprookje. Prachtig voor de foto, heerlijk om rond te neuzen. Je moet er wel een behoorlijke omweg voor maken. Maar met een berg-op treintje kost dat weinig moeite.

Tip 4: Meissen Porselein

Zien hoe het beroemde Meissen Porselein wordt gemaakt? Ga dan naar Porzellan-Manufaktur Meissen, dé attractie van het toch al prachtige stadje Meissen.

Tip 5: Beren

Het prachtige Schloss Hartenfels, pal aan de Elbe in Torgau, speelde een belangrijke rol in de geschiedenis van de reformatie. Maar de meeste bezoekers komen voor Quistel en Jette, twee echte beren, die hun buitenverblijf hebben in de opgedroogde slotgracht. Kost niets om te zien.

Tip 6: Wittenberg

De Schlosskirche in Lutherstadt Wittenberg werd wereldgeschiedenis nadat Maarten Luther er in 1517 zijn stellingen aan de deur hing. Wittenberg telt nog drie Werelderfgoederen: Het Lutherhaus, Stadtkirche St. Marien en het Melanchthonhaus.

Fietsvakantie langs de Elbe boeken?

Zin gekregen om te fietsen (of te wandelen) langs de Elbe? Bekijk dan eens de aanbiedingen van onze reisdochter Pharos Reizen.