Bezienswaardigheden in Allgäu

Land van meren, bergen, bossen, paleizen en rollende weilanden. De streek Allgäu – ten westen van München, ten oosten van de Bodensee – behoort zonder twijfel tot de mooiste stukjes Duitsland. Dit is onze top 10 bezienswaardigheden voor deze dromerige streek.

1 Koningssloten Neuschwanstein en Hohenschwangau

Toeristisch, druk, duur- bezoek aan de koningssloten Neuschwanstein en Hohenschwangau is het allemaal. Dit is dan ook een van de drukst bezochte attracties van heel Duitsland. Toch moet je deze sprookjeskastelen gezien hebben, al is het alleen al voor de ligging in het schitterende landschap van bergen, meren en bossen. Bekijk hier een geweldige 360-graden foto van het uitzicht vanaf de Marienbrücke.

2 Füssen 

De mooiste plaats van de Allgäu, misschien wel van heel Duitsland, heet Füssen. Dit middeleeuwse stadje ligt vlakbij Neuschwanstein in een kronkel van de gifgroene rivier Lech. Je vindt er een kasteel, klooster, pleinen, musea, kerken, stegen en vele middeleeuwse huizen. Perfect bewaard gebleven, zeker voor Duitse begrippen. Tip: om deze foto te maken moet je dit heuveltje beklimmen.

3 Nebelhorn

De top van de Nebelhorn – met 2224 meter de hoogste berg van heel de Allgäu – is bereikbaar per skilift. Boven kun je uiteraard genieten van machtige panorama’s en ligt grote delen van het jaar sneeuw. Voorproefje? Dit is een 360 graden panorama foto van de top.

4 Memmingen 

‘Grootste’ stad van de Allgäu is Memmingen, goed voor zo’n 42.000 inwoners. Een stadje met o.m. prachtige Marktplatz en eeuwenoude huizen langs een beek. Met die beek is iets bijzonders aan de hand: die wordt sinds 1465 ieder jaar binnen enkele uren leeggevist. Zo’n 1500 mannen (vrouwen mogen niet meedoen) vissen met schepnetten, de man met de zwaarste forel wordt gekroond tot Fischerkönig. Elk jaar eind juli.

5 Wieskirche 

Nabij het dorp Steingaden staat de Wieskirche. Een ovaal kerkje in rococostijl van bescheiden formaat, maar toch een Unesco Werelderfgoed. Gebouwd in 1740 en inmiddels een bedevaartsoord voor pelgrims uit de hele wereld. En terecht: alleen al voor de ligging de moeite waard.

6 Breitachklamm

Wandelen wordt zelden spectaculairder dan de tocht door de Breitachklamm – deze rotskloof op de grens met Oostenrijk snijdt 150 meter diep in de omliggende alpenweiden. Door de canyon voert een spectaculair, in de rotsen uitgehakt pad langs watervallen, loodrechte rotswanden en kolkende watermassa’s.

7 Allgäuer Meren 

De Allgäu is een streek van bergen, maar ook van tientallen meren. Sommige liggen als fjorden tussen de bergen, andere dromerig tussen de rollende weilanden. Enkele van de mooiste meren zijn de Weissensee, Alatsee, Grosse Alpsee (foto), Alpsee bei Füssen en de reusachtige Forggensee, waar je openluchtvoorstellingen over Koning Ludwig II kunt bijwonen en leuke boottochten kunt maken.

8 Ottobeuren 

In het dorp Ottobeuren vind je een kolossaal barokklooster, zo groot en hoog dat het overal bovenuit torent. Dwaal door de lange gangen, aanschouw de prachtige barokbibliotheek, Theatersaal en Kaisersaal en huiver bij de opgebaarde skeletten van heiligen in de basiliek. Nog altijd in gebruik door monniken van de benedictijner orde.

9 Lindau

Met de bijnamen ‘Venetië van Schwaben’ en ‘Rivièra van Duitsland’ zit je eigenlijk al goed. Lindau is dan ook een dot van een plaats, gelegen op een eilandje in de Bodensee en gezegend met een zonnig, warm klimaat. Je vindt er ook een haven, vuurtoren, terrassen, kades en promenade.

10 Tegelberg 

Zeker niet missen: een ritje per kabelbaan naar de Tegelberg. Zwevend naar de top kun je Slot Neuschwanstein prachtig zien liggen. Vanaf het topstation is het uitzicht nog beter en vind je wandelpaden in alle richtingen. ’s Winters kun je hier trouwens skiën.

Kijk hier naar een filmpje van alphoornblazer Jörg Poschl.

Zoek een hotel in Allgäu

Zin om naar Allgäu te gaan? Op Booking.com vind je tal van hotels voor een heerlijk verblijf.

Bekijk het aanbod