Top 10 bezienswaardigheden Aken

De Duitse stad Aken ligt dichtbij het drielandenpunt, de grens met Nederland, België en Duitsland. Wat is er te zien en te doen in deze Duitse stad? Wij geven tien tips.

1. De Dom

De Dom (gebouwd tussen 796 en 804) maakt onderdeel uit van de pats van Karel de Grote. Het was het eerste Duitse monument op de werelderfgoedlijst van de UNESCO. Naast Bijzantijnse invloeden heeft de Dom door latere uitbreidingen ook gotische en barokke invloeden. In de Dom de grafmonumenten van Karel de Grote en Otto III.
Adres: Münsterpatz

2. Domschatkamer

De schatkamer van de Akense dom is een van de belangrijkste kerkelijke schatkamers ten noorden van de Alpen. De schatkamer bezit sacrale kunstschatten uit het laat-antieke, het Karolingische, het Ottoonse tijdperk en dat van de Staufen. Daaronder zijn unieke voorwerpen zoals het Lotharkruis, de Karelsbuste en de Proserpinasarcofaag.
Adres: Johannes-Paul-II-Str.

3. Stadhuis

Het stadhuis van Aken ligt tegenover de Dom. De voorgevel van het gebouw, gelegen aan de Markt, is rijk versierd met onder andere beelden van Duitse keizers en koningen en met wapenschilden. Binnen in het Stadhuis vind je diverse mooie zalen waarvan de Rijkszaal, gebouwd in 1330 en onder andere versierd met grote fresco’s. Vanuit hier heb je een mooi uitzicht over Domcomplex.
Adres: Markt

4. Stadsmuren

De stadsmuren van Aken bestonden uit twee ringmuren, die de stad moesten beschermen tegen aanvallen. De muren werden in twee fasen gebouwd, de binnenste stadsmuren rond 1172 en de buitenste stadsmuren rond 1300. Van de binnenste stadsmuren, die bestond uit 10 stadspoorten en 10 waltorens zijn alleen nog wat stukken muur over. Van de buitenste stadsmuren, die bestond uit 11 stadspoorten, 23 weertorens, weererkers en wachthuizen, zijn er 2 stadspoorten (Ponttor en de Marschiertor)en 5 waltorens (Lavenstein, de Langer Turm, de Marienturm, de Pfaffenturm en de Adalbertsturm) bewaard gebleven.

5. Krantenmuseum

In het ‘Großes Haus von Aachen” vind je het Internationale Krantenmuseum. In het museum zijn meer dan 200.000 wereldwijde kranten, verzamelt door ongeveer vijf eeuwen heen. Binnen het museum zijn er verschillende thema’s als Gebeurtenis tot bericht en Leugen en waarheid te vinden.

6. Lousberg

Even ten noorden van de stadsring bij de Marienturm ligt de Lousberg. De Lousberg is een opvallende heuvel in de stad op 264 meter boven zeeniveau. Vanaf hier heb je een prachtig zicht op Aken.

7. De bronnen van Aken

Aken is al meer dan 2000 jaar bekend om zijn zwavelhoudende warmwaterbronnen. In het warme water dat hier naar de oppervlakte borrelt zitten waardevolle mineralen die goed zijn tegen veel kwalen. Er zijn bronnen in zowel de binnenstad als elders in Aken (bijv. in de wijk Burtscheid). De meeste bronnen zijn echter afgesloten of verscholen. Veel straatnamen verwijzen nog wel nog naar de baden die hier ooit waren. De Elisenbrunnen in het centrum van Aken is gratis toegankelijk. Hier spuit het hete zwavelhoudende water uit de muur. Op de muren is aangegeven welke keizers, koningen en andere beroemdheden je voorgingen.
Adres: Friedrich-Wilhelm-Platz 14

8. Akense ‘Quartier Latin’: de wijk Pontviertel

Door de aaneenschakeling van restaurants en cafe’s is de wijk Pontviertel vooral populair bij studenten. Maar ook hier zijn veel sporen van de Akense geschiedenis zichtbaar. Loop vanaf de Markt via de Pontstrasse langs het hoofdgebouw van de gerenommeerde technische universiteit.

9. Route Charlemagne

Route Charlemagne is de historische route door de stad. Op deze route kom je langs een groot aantal prachtige gebouwen, zoals Haus Löwenstein, een voormalig woonhuis en logement, en het Büchelpalais, dat tot 1752 de graansilo van de stad was. Elke stop heeft zijn eigen thema: geschiedenis, wetenschap, Europa, religie, macht, economie of media.
Download hier de route Route Charlemagne

10. Drielandenpunt

Op ongeveer 15 minuten van Aken ligt het drielandenpunt waar je o.m. heerlijk kunt wandelen en een labyrint en uitkijktoren te vinden is.

Meer over Aken op: www.staedteregion-aachen.de en www.aachen.de.

Zoek een hotel in Aken

Ook helemaal de kriebels om gelijk naar Duitsland te vertrekken? Op Booking.com vind je tal van hotels in Aken. Zoek direct jouw perfecte hotel!

Zoek een hotel in Aken