De leukste wijken van Berlijn

Waar zijn de meeste attracties, waar vind je de lekkerste restaurants? Wat zijn de opkomende buurten waar je leuke winkels en gezellige bars vindt? Lees het hier.

In het stadsdeel Mitte vind je gezellige uitgaansbuurten, zoals het gebied rond de Hackesche Höfe of de Potsdamer Platz. Ook het Museumsinsel en de beroemde boulevard Unter den Linden horen bij Mitte.

Wat is er te doen in Mitte?

Mitte is een goede plek om te beginnen als je voor het eerst in Berlijn bent. Hier vind je namelijk een aantal van de bekendste bezienswaardigheden van Berlijn, zoals de Rijksdag (met de beroemde glazen koepel), de Brandenburger Tor, de Gendarmenmarkt en het Holocaust Monument. Het gebied rond de Potsdamer Platz hoort ook bij Mitte. En Checkpoint Charlie ligt op de grens tussen Mitte en Kreuzberg.

De Friedrichstrasse in Mitte is een van de belangrijkste winkelgebieden van Berlijn. Je vindt er grote warenhuizen, zoals Galeries Lafayette, maar ook gespecialiseerde winkels. Een van de bekendste is ‘Dussmann das Kulturkaufhaus‘, als je van boeken houdt moet je er zeker heen!

Hoe kom je in Mitte?

Belangrijke metro- en S-Bahnstations in Mitte zijn Stadtmitte, Brandenburger Tor, Pariser Platz en Französische Strasse. Budgettip: stadsbus 100 verbindt in Berlijn de belangrijkste toeristische attracties met elkaar. Met een gewone dagkaart voor het openbaar kun je er de hele dag gebruik van maken. Hij vertrekt vanaf de Alexanderplatz, maar je kunt op veel plaatsen opstappen.

Wil je tijdens je stedentrip onbeperkt reizen door Berlijn?

Bestel hier de Berlin Welcome Card

Charlottenburg is de wijk van Berlijn die de meeste chic uitstraalt. Veel van de huizen hier zijn elegant, ze werden oorspronkelijk gebouwd aan het begin van de twintigste eeuw voor de ‘nieuwe rijken’ van Berlijn, die hun inkopen konden doen op de Kurfürstendamm en in het meest luxueuze winkelcentrum van Berlijn, het Kaufhaus des Westen. Maar Charlottenburg heeft een langere geschiedenis. Vroeger was Charlottenburg de rijkste stad van Pruisen en een aparte (voor)stad van Berlijn.

Wat is er te doen in Charlottenburg?

Het Slot Charlottenburg werd in 1699 gebouwd als zomerverblijf voor Sophie Charlotte, de vrouw van keurvorst Frederik de Derde. Een van de oudste restaurants in de stad is Wilhelm Hoeck 1892, (Wilmersdorfer Strasse 149). Ook een aanrader qua sfeer is het Café im Literaturhaus, gevestigd in een negentiende eeuwse villa. In Charlottenburg bevinden zich ook de Kaiser-Wilhelm Gedächtniskirche en het museum Story of Berlin.

Winkelen in Charlottenburg Berlijn

Het Kaufhaus des Westen (KaDeWe) is met stip het bekendste warenhuis van heel Berlijn, en dus ook van de wijk Charlottenburg. Langs de Kurfürstendamm vind je veel chique winkels, bijvoorbeeld van Prada en Louis Vuitton. Maar als je wat verder langs de Ku’damm loopt, zijn er ook winkels van goedkopere internationale ketens.

Hoe kom je in Charlottenburg?

U-Bahn: stations Kurfürstendamm, Uhlandstrasse of Adenauerplatz. Voor het Slot Charlottenburg: U-Bahn naar Richard-Wagner-Platz, of S-Bahnstation Westend.

Prenzlauer Berg ligt in het voormalige Oost-Berlijn. Het is oorspronkelijk een arbeidersbuurt. Hier kon je na de val van de Muur enorm goedkoop een woning huren. Er kwamen veel kunstenaars en andere creatievelingen wonen en de wijk veranderde in rap tempo in een van de hipste van Berlijn. Vanwege de vele aparte winkels en gezellige restaurants is dit een wijk waar je je waarschijnlijk snel thuis voelt.

Wat is er te doen in Prenzlauer Berg?

Topattracties zoals in Mitte vind je hier niet veel. Prenzlauer Berg is eigenlijk gewoon een woonwijk. Maar als je gewoon rond gaat lopen, kom je vanzelf leuke winkels en restaurants tegen. Het hart van Prenzlauer Berg bevindt zich op en rond de Kollwitzplatz. Vooral op zomeravonden is het hier heel gezellig.  Andere hotspots zijn de Kulturbrauerei, een voormalige bierbrouwerij die omtebouwd werd tot cultureel centrum.

Winkelen in Prenzlauer Berg

De bekendste en belangrijkste straat van Prenzlauer Berg is de Kastanienallee. Hier vind je veel leuke winkels en aparte boetieks. Ben je op zondag in Berlijn, ga dan naar een van de rommelmarkten. De bekendste is de rommelmarkt in het Mauerpark, maar vind je die te groot, dan is er een kleinere rommelmarkt niet ver daar vandaan, op de Arkonaplatz.

Hoe kom je in Prenzlauer Berg?

Met de U-Bahn kom je in Prenzlauer Berg als je uitstapt bij de haltes Rosenthaler Platz (U8), of Senefelderplatz of Eberswalder Strasse (U2). Liever met de tram? Dat kan ook, tram M10 stopt hier. Ga verder te voet, dat is de beste manier om Prenzlauer Berg te verkennen!

De wijk Kreuzberg dankt haar naam aan een kruis op een heuvel in het Viktoriapark. Kreuzberg bevat eigenlijk twee wijken. In West-Kreuzberg wonen veel alternatievelingen. Oost-Kreuzberg is heel multicultureel. Oost-Kreuzberg wordt vaak ‘SO 36’  genoemd, naar de oude postcode Süd-Oost 36.

Wat is er te doen in Kreuzberg?

Checkpoint Charlie is de bekendste voormalige grenspost tussen West- en Oost-Berlijn. Checkpoint Charlie bevindt zich op de grens van Kreuzberg en Mitte. Het bekendste museum van Kreuzberg is het Joods Museum, hier zijn regelmatig spraakmakende tentoonstellingen, maar het gebouw zelf (een ontwerp van Daniel Libeskind) is ook een bezichtiging waard. Wandel als je in Kreuzberg bent ook een keer over de Oberbaumbrücke, die Kreuzberg verbindt met de wijk Friedrichshain. De brug staat bekend als de mooiste van Berlijn.

Winkelen in Kreuzberg

De belangrijkste winkelstraten van Kreuzberg zijn de Bergmannstrasse en de Oranienstrasse. Langs de Oraniënstrasse en in de zijstraten zijn ook veel restaurants. In Oost-Kreuzberg, vooral het gebied rond de Kottbusser Tor, zijn veel shisha café‘s en Turkse winkels.

Lees meer over restaurants in Berlijn

Hoe kom je in Kreuzberg?

Naar Kreuzberg kom je met onder meer de U1, U8 en U15. Je kunt bijvoorbeeld uitstappen bij de  Kottbusser Tor. Voor het Viktoriapark neem je U6 of U7 naar Mehringdamm.

Friedrichshain was jarenlang een soort ondergeschoven kindje, maar groeit de laatste jaren steeds meer uit tot dé wijk in Berlijn waar het allemaal gebeurt.

Wat is er te doen in Friedrichshain?

Valt je stedentrip Berlijn in de zomer? Dan zit je in Friedrichshain goed, want bij mooi weer is het hier goed toeven langs de oever van de Spree. Vooral de strandbars zijn populair, bijvoorbeeld die bij de East Side Gallery, tussen Ostbahnhof en Oberbaumbrücke (‘Oststrand’). Liefhebbers van vlooienmarkten gaan in het weekend naar Friedrichshain vanwege de rommelmarkt op de Boxhagener Platz. Elke zondag, van 9 tot 16 uur.  

De East Side Gallery is de belangrijkste attractie van Friedrichshain. De East Side Gallery is het langste stuk van de Berlijnse Muur dat bewaard is gebleven en werd vlak na de Wende door kunstenaars beschilderd. Een aantal van de afbeeldingen is wereldberoemd, bijvoorbeeld de kust tussen Brezjnjev en Honecker. Wil je een beeld krijgen van de oude socialistische architectuur, wandel dan eens langs de Karl-Marx-Allee (vooral het stuk tussen de Alexanderplatz en de Frankfurter Tor).
In Friedrichshain staat trouwens ook de mooiste brug van Berlijn, de Oberbaumbrücke, waar je de Spree oversteekt naar Kreuzberg. In de zomer gaan de inwoners van Friedrichshain graag picknicken in het Volkspark Friedrichshain.

Graffiti in Friedrichshain Berlijn

In de wijken Kreuzberg en Friedrichshain is het belangrijk om op straat goed je ogen open te houden, want je ziet hier veel bijzondere graffiti en muurschilderingen van soms beroemde kunstenaars, zoals Banksy. Kijk vooral ook omhoog, als je op straat loopt, want de schilderingen zie je vaak op grote hoogte.

Hoe kom je in Friedrichshain?

Als je de S-Bahn neemt naar de stations Ostbahnhof of Warschauer Strasse stap je uit vlakbij de East Side Gallery.

Meer leuke adresjes in Berlijn?

Haal het maximale uit je stedentrip Berlijn met onze ANWB Extra Reisgids Berlijn. Je bestelt 'm gemakkelijk online. Inclusief grote uitneembare kaart.

Bestel ANWB Extra Reisgids Berlijn

Een stedentrip naar Berlijn boeken

Wil je Berlijn met eigen ogen zien? Boek dan een stedentrip bij de ANWB. Veilig, vertrouwd en altijd het met voordeel van je ANWB-lidmaatschap. Samen met onze reispartner Stedentrips.nl zochten we de allerbeste aanbiedingen voor je uit. Altijd met gratis extra's.

Bekijk de top 10 stedentrips Berlijn

Of bekijk het aanbod van onze andere reispartners

Stedentrips Berlijn van Pharos Reizen