Bezienswaardigheden Berlijn

Er is in Berlijn zoveel te zien en te beleven, dat je de eerste keer misschien niet weet waar je moet beginnen. Maar met deze tips ben je al een heel eind!

Na de val van de Berlijnse Muur werd de Rijksdag gerestaureerd en kwam er een nieuwe, glazen koepel die intussen is uitgegroeid tot een van de geliefste bezienswaardigheden van Berlijn.

Bezoek de koepel van de Rijksdag

De koepel van de Rijksdag is bijzonder - je loopt over een spiraalvormig looppad langs de glazen wand omhoog. Er is ook een dakterras van waaraf je een mooi uitzicht hebt over Berlijn. Je kunt de koepel van de Rijksdag en het dakterras gratis bezoeken, maar je moet je wel vooraf registreren. Ook zijn er dagelijks rondleidingen door de parlementsgebouwen (in het Duits en Engels). Registreren en aanmelden kan via bundestag.de (onder ‘Besuchen Sie uns’ of ‘Visit the Bundestag’).

Als je tijdens je stedentrip Berlijn besluit een bezoek te brengen aan de Rijksdag, kun je je ook ter plaatse registreren bij de Visitors Service, vlakbij in de Scheidemannstraße. Dat doe je minimaal twee uur van tevoren. Neem bij je bezoek aan de Rijksdag ook een identiteitsbewijs mee.

De geschiedenis van de Rijksdag

Het gebouw van de Rijksdag is de zetel van de Duitse Bondsdag. De belangrijkste gebeurtenis uit de geschiedenis van de Rijksdag is de brand in 1933, die het gebouw zwaar beschadigde. Als dader werd de Nederlander Marinus van der Lubbe opgepakt, maar of hij de brand in de Rijksdag daadwerkelijk heeft gesticht, en of hij dat dan in zijn eentje heeft gedaan, daarover verschillen nog steeds de meningen.

De voormalige grensovergang tussen Oost- en West-Berlijn is een van de populairste attracties van Berlijn.

Checkpoints Alpha, Bravo, Charlie

Checkpoint Charlie was een van de drie overgangen tussen Oost- en West-Berlijn die gecontroleerd werden door de Amerikanen, naast Checkpoint Alpha en Checkpoint Bravo. Tijdens de Koude Oorlog daalde de temperatuur hier echt tot ver onder het vriespunt. Alleen als buitenlander of als overheidsfunctionaris mocht je erdoorheen. Inwoners van Oost-Berlijn die probeerden de grens toch over te komen, werden neergeschoten.

Vlakbij Checkpoint Charlie, in het Mauermuseum, is een tentoonstelling ingericht waar veel wordt verteld over de geschiedenis van Checkpoint Charlie en over de vluchtpogingen die mensen ondernamen om naar West-Berlijn te komen.

Tip: Café Adler, tegenover Checkpoint Charlie, is een historische ontmoetingsplaats. Menig diplomaat, journalist en schrijver (Cees Nooteboom, John le Carré), zat hier ook op het terras uit te kijken op de (voormalige) grensovergang.

Trabi’s in de buurt van Checkpoint Charlie

Zie je in de buurt van Checkpoint Charlie plotseling Trabi’s rijden, de ouderwetse DDR auto’s? Die zijn speciaal bedoeld voor excursies door de stad. Je kunt met z’n vieren in een Trabi (je zit zelf achter het stuur) en krijgt onderweg uitleg. Bijzonder om een keer in een zo’n oude Trabi te rijden!

Mauer Panorama bij Checkpoint Charlie

Wil je weten hoe het was toen de Berlijnse Muur er nog stond? Je kunt het ervaren bij het nieuwe Mauer Panorama, vlakbij Checkpoint Charlie. Het Mauer Panorama is een enorm, rond schilderij van vijftien meter hoog en zestig meter lang. Als bezoeker sta je in het midden en zie je om je heen de omgeving van de Berlijnse Muur zoals het was op een herfstdag in de jaren tachtig. Doordat je ook historische geluiden hoort, is het net alsof je echt terug bent in de tijd.

De East Side Gallery is het gedeelte van de Berlijnse Muur dat het beste bewaard is gebleven.

Muurschilderingen op de East Side Gallery

De East Side Gallery in Berlijn is een van de weinige plekken waar nog echt te zien is dat de stad tot 1989 uit twee delen bestond. Berlijn werd doorsneden door een muur en een strook streng bewaakt niemandsland. Bijna 1500 meter muur staat er nog, en werd na de Val van de Muur beschilderd door kunstenaars, waardoor dit gedeelte uitgroeide tot een echt openluchtmuseum.
Een aantal schilderingen is intussen wereldberoemd, zoals de Trabi die door de Muur heen komt en de kus van de Russische president Brezjnev en de Duitse bondskanselier Honecker.

De East Side Gallery is trouwens gewoon op straat, je hoeft geen toegangsprijs te betalen. Let wel op en loop niet zomaar de straat op als je foto’s van een afstandje wilt nemen - het verkeer rijdt hier soms erg hard.

De omgeving van de East Side Gallery

In de omgeving van de East Side Gallery gebeurt de laatste jaren erg veel. Vlakbij de East Side Gallery, aan de oever van de Spree, kwam een flink stuk nieuwbouw, met onder meer het trendy hotel Nhow. En de O2 Arena, aan de overkant van de East Side Gallery, trekt ook veel mensen naar deze buurt.

Hoe kom je bij de East Side Gallery?

De East Side Gallery ligt aan de Stralauer. In de wijk Friedrichshain. Je komt er het gemakkelijkste met de S-Bahn of U-Bahn. Uitstappen bij station Ostbahnhof of station Warschauer Strasse.

Het Museuminsel is een eiland in de Spree waarop de belangrijkste musea van Berlijn staan. Samen geven ze een prachtig overzicht van de kunstgeschiedenis. Sinds 1999 staat het Museuminsel op de lijst van UNESCO Werelderfgoed.

De musea op het Museumsinsel

De vijf musea op het Museumsinsel behandelen verschillende thema’s en historische perioden en hun collecties zijn zo bij elkaar gebracht dat ze samen een mooi overzicht van de kunstgeschiedenis geven. Het Altes Museum herbergt onder meer kunst uit het oude Egypte. Het Pergamonmuseum bevat Griekse en Islamitische kunst en het Bodemuseum is gespecialiseerd in Byzantijnse kunst. De Alte Nationalgalerie ziet eruit als een Griekse tempel en herbergt onder meer werk van de beeldhouwer Rodin en de Franse impressionisten. Het Neues Museum is ingrijpend gerestaureerd. Je kunt er onder meer de buste van Nefertiti bezichtigen, het beroemdste museumstuk van Berlijn.

Het Museumsinsel bezoeken

Museuminsel bevindt zich in de wijk Mitte en is met het openbaar vervoer bereikbaar via onder meer de metrostations Friedrichstraße en Hackescher Markt. Vanaf daar loop je de brug over naar het Museumsinsel.

De omgeving van het Museumsinsel

Direct naast het Museumsinsel, aan de andere kant van de Spree, ligt het DDR Museum. Dit is een vrij klein museum maar geeft wel een goed beeld van het dagelijks leven in de tijd van de DDR. Ga het liefst vroeg op de dag, want het kan vrij druk zijn.

De Humboldt Box

De futuristische Humboldt Box is een nieuwe atractie vlakbij het Museumsinsel. Het opvallende gebouw van glas en staal is een multimedia museum dat een inkijkje biedt in het toekomstige Humboldt-Forum en het nieuwe Stadsslot. Mooi uitzicht vanaf het dakterras!

De Potsdamer Platz was voor de Tweede Wereldoorlog een levendig winkel- en uitgaansgebied, en daarna een verwoest, braakliggend terrein op de grens van Oost- en West-Berlijn. En nu? Hypermoderne gebouwen vol vermaak maken het een van de belangrijkste uitgaansgebieden van Berlijn.

Wat is er te doen op de Potsdamer Platz?

In het Sony Center is het hoofdkantoor van Sony gevestigd, maar Potsdamer Platz is bekender vanwege de bioscopen en restaurants. Én vanwege Legoland, natuurlijk. Het DaimlerChrysler-gebouw is een bezienswaardigheid vanwege de bijzondere architectuur en het Cinemaxx theater is met zeventien schermen een van de grootste bioscopen van Berlijn.

Bezoek de Potsdamer Platz Arkaden, een modern winkelcentrum van drie verdiepingen met zo’n 130 winkels. Er zijn vooral veel luxe kledingboetieks gevestigd maar bijvoorbeeld ook McPaper, een hippe zaak voor kantoorartikelen. Ook erg leuk bij de Potsdamer Platz is de Boulevard der Stars. Naar het voorbeeld van de Walk of Fame in Hollywood liggen er sterren in het plaveisel met de namen van beroemde Duitse acteurs en filmsterren. Na even zoeken vind je ook voor ons bekende namen, zoals Marlene Dietrich en Hildegard Knef.

Op sommige plekken op de Potsdamer Platz is in het plaveisel aangegeven waar de Muur vroeger liep. Ook is er een aantal panelen van de Muur neergezet, die je kunt gebruiken als achtergrond voor je ‘ik was in Berlijn!’-foto.

Eten en drinken op de Potsdamer Platz

Op de begane grond van de Potsdamer Platz Arkaden is een food court met keuze uit gerechten van over de hele wereld. Iets meer sfeer heeft Café Josty, dat is een nieuwe versie van het beroemde 19de eeuwse café waar destijds veel kunstenaars kwamen. Het is gevestigd in de Keizerzaal van het voormalige Grand Hotel Esplanade, een historisch monument dat opgenomen werd in het Sony Center.

Lees meer over restaurants in Berlijn

Hoe kom je op de Potsdamer Platz?

De Potsdamer Platz is van oudsher een verkeersknooppunt. Onder het plein ligt een metrostation voor de S-Bahn (S1 en S25) en de U-Bahn (U2).

In de tijd van de Berlijnse Muur stond de Brandenburger Tor symbool voor de scheiding tussen Oost- en West-Berlijn. Tegenwoordig staat de voormalige stadspoort symbool voor de Duitse eenheid.

De geschiedenis van de Brandenburger Tor

De Brandenburger Tor was oorspronkelijk een van de toegangspoorten van de stad. De huidige toren stamt uit de negentiende eeuw en werd gebouwd uit zandsteen. Naar de mode van die tijd is het ontwerp van de Brandenburger Tor geïnspireerd door de Griekse oudheid. De zuilen van de Brandenburger Tor lijken dus niet voor niets op die van de Acropolis in Athene!

De omgeving van de Brandenburger Tor

De Brandenburger Tor staat op de Pariser Platz. Vlakbij vind je een aantal andere bekende bezienswaardigheden, zoals de Rijksdag, de boulevard Unter den Linden en het herdenkingsmonument voor de Joden van Europa.

Oud en Nieuw bij de Brandenburger Tor

Tijdens Oud en Nieuw is er bij de Brandenburger Tor en op de Pariser Platz altijd een enorm straatfeest, met live optredens en partytenten met catering. Om klokslag middernacht barst een gigantisch vuurwerk los. Het feest bij de Brandenburger Tor trekt vaak tot een miljoen bezoekers en de toegang is gratis.

Lees meer over Oud en Nieuw in Berlijn

Van alle vlooienmarkten in Berlijn is de zondagse markt in het Mauerpark de grootste en beroemdste. Hier vind je werkelijk alles en iedereen: kunstenaars, handelaren maar ook mensen die de zolder hebben opgeruimd en hun spullen hier verkopen.

Het Mauerpark en de Muur

De naam van het Mauerpark verwijst naar de Berlijnse Muur, die in 1961 werd gebouwd, op deze plek tussen de wijken Prenzlauer Berg en Wedding. In Prenzlauerberg zijn relatief weinig parken, dus na de Wende groeide het Mauerpark uit tot dé plek waar mensen uit de buurt zich buiten konden ontspannen. Vooral in de zomer is het Mauerpark een ontmoetingsplek waar in het weekend veel mensen samenkomen om muziek te maken, te picknicken of gewoon gezellig samen een biertje te drinken.

Rommelmarkt in het Mauerpark

Tegenwoordig is het Mauerpark vooral bekend vanwege de wekelijkse rommelmarkt op zondag. Er staat een mix van particulieren en handelaren - bij de ingang zijn de handelaren in de meerderheid, maar als je een stukje verder loopt, vind je zeker stalletjes waar je kraampjes vindt waar verkopers echt de spullen van zolder verkopen. Kom bijtijds voor de beste koopjes!

Het is geen probleem om in het Mauerpark iets te drinken te krijgen, maar er zijn in de buurt nauwelijks pinautomaten, dus neem wel voldoende contant geld mee (en stop het voor de zekerheid goed weg, op zo’n plek met veel mensen kun je verwachten dat er regelmatig zakkenrollers actief zijn).

Karaoke in het Mauerpark

Op zondagmiddag om een uur of drie is er karaoke in het Mauerpark. Wie er ook maar langskomt en graag wil kan hier een lied zingen. Het publiek is heel enthousiast en de sfeer gezellig. Kom bijtijds, zodat je een goede plek hebt op de tribune!

Hoe kom je in het Mauerpark?

Neem U8 naar Bernauerstrasse of U2 naar de Eberswalder Straße. Vandaar wijst het zich vanzelf, je kunt gewoon meelopen met de andere marktbezoekers. Tram 10 stopt nog dichterbij, halte Wolliner Strasse, vrijwel tegenover de ingang.

Na de val van de Muur waren alle ogen op voormalig Oost Berlijn gericht. Maar de laatste tijd staat het voormalige westen van de stad weer in de belangstelling en wordt ook de Kurfürstendamm weer the place to be. Om te wonen, te flaneren maar vooral om te winkelen. De ‘Ku’damm’, zoals ze haar in Berlijn noemen, is een echte flaneerboulevard, met brede trottoirs, bomen en winkels.

Hoe komt de Kurfürstendamm aan haar naam?

De Kurfürstendamm was oorspronkelijk de straat waarlangs de keurvorst van Berlijn van zijn stadspaleis naar de jachtgronden in het Grundewald reisde. In de jaren twintig van de vorig eeuw werd Berlijn op grote schaal uitgebreid ontstond hier een villawijk. Als je een wandeling maakt over de Kurfürstendamm zie je ook de prachtigste Jugendstil gebouwen. Aan het begin van de Kurfürstendamm ligt de beroemde Gedächtniskirche.

Winkelen op de Kurfürstendamm

De Kurfürstendamm is een echte winkelstraat, je vindt er bekende internationale kledingketens maar ook winkels van Gucci en Prada. Het bekendste warenhuis van Berlijn is KaDeWe, het Kaufhaus des Westen. Het werd begin vorige eeuw gebouwd in de Tauentzienstraße, vlak achter de Kurfürstendamm, als een warenhuis voor de (rijke) bewoners van het nieuwe westelijke deel van Berlijn. Vandaar dat het, net als de Kurfürstendamm zelf, altijd een chique uitstraling gehouden heeft. Vergeet vooral niet naar de bovenste verdieping te gaan. De voedselafdeling daar is beroemd!

De Story of Berlin op de Kurfürstendamm

In het museum Story of Berlin maak je een wandeling door 800 jaar Berlijnse geschiedenis in ruim twintig themazalen. Door het gebruik van film en andere multimedia-technieken is Story of Berlin echt een spannend, leerzaam en leuk museum om te bezoeken. Bij de toegangsprijs is een rondleiding inbegrepen door een nucleaire schuilkelder uit de Koude Oorlog, onder de Kurfürstendamm.

De Berlijnse Gedächtniskirche heet voluit de Kaiser-Wilhelm-Gedächtniskirche. Aan de ruïnes van de oude kerk werden moderne gebouwen toegevoegd. 

De Geschiedenis van de Gedächtniskirche

De Kaiser-Wilhelm-Gedächtniskirche werd, de naam zegt het al, gebouwd tussen 1890 en 1895 ter nagedachtenis aan keizer Wilhelm I. Tijdens bombardementen in de Tweede Wereldoorlog raakte de kerk zwaar beschadigd. Van de oorspronkelijke Gedächtniskirche bleef eigenlijk alleen een toren overeind, de rest lag in puin.

De ruïne was lang een symbool voor oorlogsverwoestingen. Na de oorlog werden er een nieuwe kerk en toren bij gebouwd, die samen met de restanten van de oorspronkelijke kerk een nieuw geheel vormen. Net als de oude kerk (‘de holle kies’) kregen de nieuwe gebouwen al snel een bijnaam: ‘lippenstift en poederdoos’. Binnen is een tentoonstelling ingericht. Je kunt de kerk gratis bezoeken, een donatie wordt op prijs gesteld.

Hoe kom je bij de Gedächtniskirche?

De metrostations die het dichtst bij de Gedächtniskirche liggen, zijn station Kurfürstendamm (U-Bahn) en station Zoölogischer Garteen (U- en S-Bahn). De Gedächtniskirche ligt aan het eind (of begin, net hoe je kijkt) van de Kurfürstendamm.

De wijk rond de Hasckesche Höfe is een van de leukste uitgaansgebieden van Berlijn. Je vindt in de Hackesche Höfe niet alleen aparte winkels, maar ook een bioscoop en theater. 

De Hackesche Höfe: een bijzonder project

De Hackesche Höfe is een complex van acht gebouwen met binnenplaatsen uit 1906. Het complex herbergt een levendige mix van woningen, winkels en kleine bedrijven. Een aantal van de hoven is gespecialiseerd. Hof II is bijvoorbeeld het theaterhof, waar je onder meer een filmtheater vindt, en het cabarettheater Chamäleon.

Winkelen en uitgaan in de Hackesche Höfe

In en om de Hackesche Höfe kun je goed winkelen. Het gebied tussen de Rosenthaler Platz, de Sophienkirche en de Hackesche Markt is een van de leukste winkelgebieden van Berlijn. Sla de Oranienburgerstrasse niet over! Tip: op een van de binnenplaatsen vind je een Ampelmann Store, waar je allerlei souvenirs kunt kopen met de typisch Berlijnse Ampelmann, het stoplichtmannetje.

Hoe kom je bij de Hacksche Höfe?

De Hackesche Höfe liggen centraal in Berlin Mitte. Het complex bevindt zich tussen de Rosenthaler Strasse en de Sophienstrasse. Als je de metro neemt en uitstapt bij station Hackescher Markt, ben je al meteen in een gezellig uitgaansgebied. Op de Hackesche Markt is het zeker in de zomer heel gezellig, met terrassen en een kleine groenten en fruitmarkt.

Wil je nog meer tips over Berlijn?

Haal het maximale uit je stedentrip Berlijn met onze ANWB Extra Reisgids Berlijn. Je bestelt 'm gemakkelijk online. Inclusief grote uitneembare kaart.

Bestel ANWB Extra Reisgids Berlijn

Berlin Pass

Met de Berlin Pass heb je toegang tot verschillende musea, monumenten, galerieën en attracties zoals de Berlijnse Dom en het Pergamon museum. Je kunt onbeperkt reizen per metro, tram, trein en bus binnen de stadsgrenzen en mee met de Hop on Hop off bustour. Ook krijg je een reisgids met uitgebreide informatie over alle attracties in de stad.

Bestel de Berlin Pass online

Één voor op de verlanglijst?

Het is helaas nog onzeker wanneer er weer een vakantie geboekt kan worden. Mocht je nou wel alvast willen rondkijken welke opties wij straks weer voor je hebben. Bekijk dan onze ledenreis naar Berlijn.

 

Speciaal voor jou geselecteerd