Openbaar vervoer in Berlijn

Het openbaar vervoer in Berlijn is goedkoop en goed geregeld. Berlijn heeft een goed en uitgebreid netwerk van metro’s, trams en bussen. Een halte is nooit ver weg en je reist snel door de stad. In dit artikel lees je meer over het openbaar vervoer, en bestel je je Berlin Welcome Card.

Vervoer per bus en metro in Berlijn

In Berlijn rijden twee verschillende soorten metro’s. De U-Bahn is de gewone metro en heeft een fijnmazig netwerk door Berlijn met 9 lijnen en 163 stations.De eerste metro rijdt om 04.00 uur, de laatste omstreeks 00.30 uur. In het weekend rijdt een aantal metro’s op de U-lijn de gehele nacht. De S-Bahn (Stadtsnellbahn) is de snelmetro, de afstanden tussen de stations voor de S-Bahn zijn dan ook groter dan bij de U-Bahn.

De S-bahn rijdt tot in de buitenwijken van Berlijn. Naar Potsdam reis je bijvoorbeeld met de bovengrondse S7. Erg leuk is een rondje over de Ringbahn met S42 (duurt ongeveer een uur), dan zie je erg veel van de stad!

Rijd je liever boven de grond, dan zijn er trams en bussen.Tip: Bus 100 rijdt langs een aantal Berlijnse hoogtepunten, zoals de Gedächtniskirche, de Brandenburger Tor en Unter den Linden.

Routeplanner: www.fahrinfo-berlin.de/Fahrinfo.

Zones

Kaartjes voor het openbaar vervoer zijn te koop bij de gele en oranje automaten op de U- en S-Bahn stations. Let op het onderscheid tussen de drie zones:

A: Binnenstad binnen de S-Bahn-Ring

B: Van de ring tot aan de stadsgrens

C: het daaraan grenzende gebied (een cirkel van zo’n15 kilometer, daarbinnen vallen onder meer Potsdam en luchthaven Schoenefeld)

Een los kaartje voor zones AB kost € 2,30, kinderen tot zes jaar reizen gratis, van 6 t/m 14 jaar voor het goedkopere Ermäßigungstarif. Actuele informatie over de tarieven: www.bvg.de/index.php/de/3786/name/Tarifuebersicht.html.

CityExpert tip: Een Kurzstrecke-kaartje is goedkoper als je maar een klein stukje hoeft te reizen – tot drie haltes met de metro, of zes met bus of tram. En check ook de dagkaarten en meerdagenkaarten, dat is al heel snel goedkoper dan losse kaartjes kopen.

Vervoer per hop-on-hop-off bus

Er is in Berlijn ook een hop-on-hop-off bus die je langs de belangrijkste attracties rijdt. Je hebt keuze uit vijf routes en er is bij alle routes een audiogids in het Nederlands beschikbaar. Ook kun je het busticket combineren met een bezoek aan de dierentuin en TV-toren in Berlijn.

CityExpert tip: huur een fiets! Berlijn is voor het merendeel net zo vlak als Amsterdam en er zijn veel fietspaden. Kijk op www.fahrradstation.de voor adressen. Berlijnse fietsenmakers verhuren trouwens ook fietsen. Een fiets huren kost, afhankelijk van het model, zo’n €15 tot €25 per dag.

Mag de fiets mee in het OV?

Ja, de fiets mag mee in U-Bahn, S-Bahn en tram (niet in de bus). Maar wel in de speciale wagons (staat aangegeven), en zolang er plek is, dus liever niet middenin het spitsuur. Je hebt voor je fiets wel een apart kaartje nodig (‘Einzelfahrschein Fahrrad’), dat kost €1,50 voor zone AB, € 2,10 voor zone ABC. Voor meer informatie: www.bvg.de.

Is het ov toegankelijk voor rolstoelers?

Ze doen er in elk geval veel moeite voor! Veel bussen hebben in het midden een speciale opgang waar je zonder hulp met een rolstoel doorheen kunt. Ook de metro en de metrostations zijn de laatste jaren rolstoelvriendelijker gemaakt. Meer informatie over rolstoelen en openbaar vervoer in Berlijn vind je hier.

De site: www.mobidat.net is een databank van rolstoelvriendelijke restaurants, attracties, hotels en nog veel meer (zoeken per wijk).

Korting met de Berlin Welcome Card

Met de Berlin WelcomeCard reis je onbeperkt met alle bussen, trams en metro’s door Berlijn. Je krijgt ook korting op bezienswaardigheden en in restaurants. Er is ook een uitgebreidere WelcomeCard, waar de toegang tot de musea op het MuseumsInsel bij inbegrepen is.

Bestel hier je Berlin Welcome Card 

Voor leuke routes in Berlijn?

Haal het maximale uit je stedentrip Berlijn met onze ANWB Extra Reisgids Berlijn. Je bestelt 'm gemakkelijk online. Inclusief grote uitneembare kaart.

Bestel ANWB Extra Reisgids Berlijn

Bekijk onze top 10 stedentrips naar Berlijn

Wil je zelf naar Berlijn? Samen met onze reispartner Stedentrips.nl hebben we de tien beste aanbiedingen voor een stedentrip naar Berlijn uitgezocht. Je boekt natuurlijk met ledenvoordeel.

Bekijk top 10 stedentrips Berlijn