Leuke activiteiten in Berlijn

Berlijn weet hoe ze haar bezoekers moet verwennen. Er is bijna geen stad ter wereld die meer bijzondere activiteiten herbergt dan de Duitse hoofdstad. REIZEN tipt je graag over de leukste dingen en beste bezienswaardigheden!

Straatkunst-safari

Graffiti in Berlijn, dat is een kunstvorm. Het kan met een spuitbus, maar er zijn ook tegeltjes, stencils, sjablonen, stickers, breisels en andere straatkunstwerken. Wie erop let, ziet steeds meer – en nu er zelfs speciale ‘Street art’-rondleidingen zijn, begint de straatkunst een attractie op zich te worden.

www.notesofberlin.com de mooiste straatbriefjes
www.alternativeberlin.com wandelingen met gids
www.urbanartcore.de (voorbeelden en filmpjes)

Achtergrondverhaal: www.travel.nytimes.com.

Trabi-excursie

Het is inmiddels een klassieker maar het blijft leuk: de Trabi-safari. Je rijdt in een konvooi van maximaal zes Trabis door de stad (wel zelf achter het stuur), met een vaartje van zo’n dertig kilometer per uur. Er zijn verschillende routes, bijvoorbeeld The Wall Ride, langs onder meer de East Side Gallery en Checkpoint Charlie, of de Wild East Tour, door voormalig Oost-Berlijn. Ook leuk: de Late Night Trabi Tour. Prijs: vanaf €30 per persoon voor een rit van een uur.

Hier een reportage uit de Times over de Trabi Safari: www.timesonline.co.uk.

Berlijn vanuit een Luchtballon

Je kunt ‘m moeilijk missen, de enorme ‘Die Welt’- luchtballon – waar je ook bent in de buurt van Checkpoint Charlie, je ziet hem vanzelf een keer de lucht in gaan. Aan een lange kabel, dat wel, maar het uitzicht over Berlijn vanaf 150 meter hoogte is er niet minder om. Startpunt bij Checkpoint Charlie, een ballonvaart duurt een kwartier en kost €19.
www.air-service-berlin.de.

Bezoek de Berlijnse onderwereld

Het bunkercomplex bij U-Bahnstation Gesundbrunnen herbergt een ondergronds museum: Unterwelten. Het in 1927 aangelegde gangenstelsel (oorspronkelijk moest hier een shopping mall komen) werd later gebruikt als schuilkelder. Er zijn verschillende rondleidingen in diverse talen. www.berliner-unterwelten.de.

Meer over de Berlijnse onderwereld in dit artikel van Antoine Verbij uit Trouw: www.trouw.nl.

Boulevard der Stars

De Boulevard der Stars, in de Potsdamer Straße, is de Berlijnse Walk of Fame. Veertig goudkleurige sterren in het plaveisel (het worden er meer) met de namen van beroemde Duitse film- en televisiepersoonlijkheden. Geinige gimmick: een aantal ‘Pepper Ghost Camera’s’, waarmee je (met eigen camera of mobiel) een foto maakt van jezelf samen met een van de sterren. www.boulevard-der-stars-berlin.de.

Verken een wijk die je nog niet kent

‘Going Local in Berlin! is de titel van een brochure met informatie en tips over verschillende wijken in Berlijn, zoals Neukölln, Lichtenberg, Pankow en Tempelhof-Schöneberg. Van elke wijk is ook een wandeling opgenomen die langs de leukste en hipste straten voert. De brochure (beschikbaar in het Duits en Engels) is gratis verkrijgbaar bij de InfoStores van VisitBerlin.

Zondag in het Mauerpark

In het Mauerpark (Prenzlauerberg) is het op zondagmiddag altijd druk en erg gezellig. Er is een grote rommelmarkt, en op de grasweide vinden allerlei spontane concerten en optredens plaats. Niet missen: de karaoke-show (bij de tribune), begint om een uur of drie, kom bijtijds voor zitplaatsen.
www.mauerpark.info
www.mauerparkmarkt.de
www.bearpitkaraoke.com

Fietsen door Berlijn

Er zijn tours langs bezienswaardigheden, langs de overblijfselen van de Muur of langs de rustige oasen van de stad.
www.fahrradtouren-berlin.com
www.berlinfahrradtour.de
www.berlinonbike.de
www.fahrradstation.de

Zwemmen op de Spree

Het Badeschiff is een drijvend zwembad met lekker warm water (22 graden) en met sauna, met uitzicht op de Spree. Al sinds de opening in 2004 is het bad een succes. Het Badeschiff is het hele jaar geopend – ‘s winters óók als de Spree bevroren is. ‘s Zomers gaat het dak eraf en zwem je in de openlucht.
www.arena-berlin.de.

Meer leuke adresjes in Berlijn?

Haal het maximale uit je stedentrip Berlijn met onze ANWB Extra Reisgids Berlijn. Je bestelt 'm gemakkelijk online. Inclusief grote uitneembare kaart.

Bestel ANWB Extra Reisgids Berlijn

Bekijk onze top 10 stedentrips naar Berlijn

Wil je zelf naar Berlijn? Samen met onze reispartner Stedentrips.nl hebben we de tien beste aanbiedingen voor een stedentrip naar Berlijn uitgezocht. Je boekt natuurlijk met ledenvoordeel.

Bekijk top 10 stedentrips Berlijn