Evenementen in Berlijn

In Berlijn vinden het hele jaar door talloze evenementen plaats. Het is altijd handig om even te checken of je stedentrip Berlijn toevallig tijdens een van die evenementen valt, want soms zijn hotelkamers dan duurder. Aan de andere kant is het tijdens een evenement natuurlijk éxtra gezellig in Berlijn!

Vaste evenementen in Berlijn:

Festival of Lights

Tijdens het Festival of Lights staan de belangrijkste monumenten in Berlijn letterlijk in de schijnwerpers, op een hele bijzondere manier. De ontwerpen voor de lichtshows komen van kunstenaars. De bezienswaardigheden die verlicht zijn, zijn bijvoorbeeld de Brandenburger Tor, de Fernsehturm en de musea op het Museumsinsel. Het Festival of Lights vindt elk jaar plaats in oktober.

Karneval der Kulturen

In mei is Berlijn (vooral Kreuzberg) het toneel van Karneval der Kulturen: een groot multicultureel festival met muziek, zang, theater, dans en nog veel meer. Het Karnaval der Kulturen is een groot straatfestival, met een gratis programma waarin de diversiteit van de stad wordt gevierd met muziekoptredens en theater. Hoogtepunt is een optocht van zang- en dansgroepen door de multiculturele wijk Kreuzberg.

Christopher Street Day Parade

Christopher Street Day Parade is een uitbundige Gay Pride Parade die elk jaar in juni maar liefst een half miljoen deelnemers en bezoekers in Berlijn op de been brengt. De optocht start op de Kurfürstendamm en eindigt bij de Brandenburger Tor.
De Christopher Street Day Parade is het hoogtepunt van het Berlin Pride Festival. Christopher Street Day wordt gehouden ter herdenking van de eerste demonstratie van homo’s en lesbiennes op 27 juni 1969 en is in de loop der jaren uitgegroeid tot een feestelijk evenement om aandacht te vragen voor gelijke rechten.

Deutsch-Französisches Volksfest

Berlijn kent verschillende zogenaamde ‘Volksfeste’. Eigenlijk zijn het een soort kermissen met een landenthema. Inwoners van Berlijn gaan er graag heen om wat te drinken en samen wat rond te hangen, er zijn ook altijd attracties. Het Deutsch-Französisches Volksfest is het grootste Volksfest. Het vindt plaats aan het begin van de zomer op de Kurt-Schumacher-Damm onder een replica van de Eiffeltoren en duurt bijna een maand. Als je het Duits-Franse Volksfeest is afgelopen, begint het Duits-Amerikaanse Volksfeest alweer bijna. Net zoiets, maar dan met bier en hamburgers onder een reuzenrad. Het feest begint eind juli en duurt twee weken.

Kerstmarkten in Berlijn

Kerstmarkten! In de kersttijd is Berlijn ontzettend gezellig en mensen zijn veel op straat. Uit het werk, even een glaasje glühwein halen. Er zijn tientallen kerstmarkten in Berlijn, en ze hebben allemaal hun eigen sfeer. Er is een grote kerstmarkt in Spandau en een alternatieve kerstmarkt bij de Hackische Höfe. Op de Schinkelplatz is een nostalgische kerstmarkt en de Lucia-kerstmarkt bij de Kulturbrauerei heeft een Scandinavisch thema. Een van de mooiste Berlijnse kerstmarkten is die op de Gendarmenmarkt. Er zijn daar ook optredens van gospel koren, jazz-artiesten en klassieke muziekgezelschappen. De kerstmarkten gaan in de laatste week van november al open.

Oud en nieuw bij Brandenburger Tor

Tijdens Oud en Nieuw is er bij de Brandenburger Tor en op de Pariser Platz altijd een enorm straatfeest, met live optredens en partytenten met catering. Om klokslag middernacht barst een gigantisch vuurwerk los. Het feest bij de Brandenburger Tor trekt vaak tot een miljoen bezoekers en de toegang is gratis. 

Meer leuke bezienswaardigheden in Berlijn?

Haal het maximale uit je stedentrip Berlijn met onze ANWB Extra Reisgids Berlijn. Je bestelt 'm gemakkelijk online. Inclusief grote uitneembare kaart.

Bestel ANWB Extra Reisgids Berlijn

Bekijk onze top 10 stedentrips naar Berlijn

Wil je zelf naar Berlijn? Samen met onze reispartner Stedentrips.nl hebben we de tien beste aanbiedingen voor een stedentrip naar Berlijn uitgezocht. Je boekt natuurlijk met ledenvoordeel.

Bekijk top 10 stedentrips Berlijn