10 mooie musea in Berlijn

Berlijn is een echte museumstad. In het stadsdeel Mitte vind je een heus Museumsinsel (museumeiland): 8 musea op een paar honderd meter van elkaar gelegen. Maar ook daarbuiten heeft Berlijn op museaal gebied veel te bieden...

1. Jüdisches Museum

Het Jüdisches Museum, ontworpen door de Amerikaans-Poolse architect Daniel Libeskind, staat bol van symboliek. Lange gangen, hoge zalen, die in elkaar haken als een doolhof. Hier stap je niet zomaar langs tentoongestelde foto’s, voorwerpen en diaklankbeelden over het joodse leven. Het begint al direct na de entree. Via een onderaardse gang, bereik je een diepe hal. De vloer is bezaaid met platte ijzeren afgietsels van hoofden: naamloze gezichten. De bedoeling is erover te lopen. Het geluid weerkaatst, hol, leeg, alsof … In de bovenruimte van het museum wordt de geschiedenis en cultuur van de Duits-joodse gemeenschap vanaf de Middeleeuwen tot na de Tweede Wereldoorlog getoond.De rondgang eindigt in drie gangen die haaks op elkaar staan. Aan de wanden foto’s en persoonlijke eigendommen van willekeurige joden. Eén gang eindigt bij de holocaust toren.

2. Pergamon Museum

Onmiskenbare hoogtepunt van het Museumsinsel: in het Pergamon Museum zijn bouwwerken uit de oudheid heropgebouwd op ware schaal. Zo loop je door de originele Poort van Babylon, langs de 2e-eeuwse façade van de Romeinse markt van Milete en bestijg je de trappen van het Oudgriekse Altaar van Pergamon uit de 2e eeuw vóór Christus. Absoluut niet missen. Dat geldt ook voor de andere topmusea op het Museumsinsel: het Altes en Neues Museum en de Alte Nationalgalerie (maar bewaar die voor een volgend bezoek aan Berlijn).

3. Gemäldegalerie

Dé topcollectie klassieke schilder- en beeldhouwkunst van Berlijn. Maar liefst 72 zalen vol, waaronder opvallend veel zalen met Hollandse Meesters: zonder ‘onze’ inbreng zou de Gemäldegalerie zeker de helft kleiner kunnen zijn. De achthoekige ‘Rembrandt Kamer’ vormt zelfs het hart van het museum. De Gemäldegalerie vormt op haar beurt het hart van het Kulturforum Potsdamer Platz, waar verder o.m. een museum voor decoratieve kunst en muziekinstrumentenmuseum is gevestigd.

4. Stasimuseum

Camera in damestasje, camera in bloempot. Treedt binnen in de ontluisterende wereld van de Stasi. Of Berlijn blij is met het ‘Forschungs- und Gedenkstätte Normannenstrasse’, het voormalige hoofdkwartier van de gevreesde Stasi, is geen vraag meer. Het museum trekt steeds meer nieuwsgierigen die een kijkje willen nemen in de wereld van Stasi-baas Mielke, toentertijd de Big Brother van de DDR. Behalve schoenendoos, damestas en bloempot waar op vernuftige wijze een camera en microfoon in schuilging, toont het Stasimuseum jaren zestig-meubels, schrootjeskasten en nog meer typische DDR-produkten. Je loopt o.m. door de kantoren van de Stasi-bonzen, een perfect decor voor dit museum.

5. Max Liebermann museum

De Duits/joodse schilder Max Liebermann (1847-1935) heeft vele jaren in Amsterdam gewoond, voor hij via München naar Berlijn terugkeerde. Daar liet hij in 1909 een villa aan de Wannsee bouwen met een prachtige tuin aan het water. Beïnvloed door de Franse impressionisten wordt hij gerekend tot de school van realisten en ‘Duitse impressionisten’. Zijn bekendste werk is Vrouwen die ganzen plukken en zijn meest geruchtmakende het realistische schilderij De twaalfjarige Jezus in de tempel. Laatstgenoemd schilderij kreeg het stempel ‘de meest lelijke en impertinente Joodse jongen die men zich kan voorstellen, met een neus zo foeilelijk dat het een belediging is voor onze neuzen’. In de villa vind je behalve schilderijen ook documenten en boeken van zijn hand.

6. Deutsches Technikmuseum Berlin

De vleesgeworden jongensdroom: vijf treinhangars vol met échte locomotieven, treinstellen, oldtimers auto’s, schepen, complete vliegtuigen en zelfs enkele raketten. Uren dwaalplezier door dit gigantische museum, een van de grootste ter wereld, maar ook veel interactieve mogelijkheden op het voormalige goederenemplacement van de spoorwegen. Niet alleen kijken dus, maar ook aanraken in het Deutsches Technikmuseum Berlin.

7. DDR Museum Berlin

Het DDR-Museum museum voorziet de in de hang naar Ostalgie, het ‘koesteren van alles dat aan de DDR-tijd herinnert’. Media, mode, vrije tijd, scholing, en winkelen zijn thema’s die aan bod komen. Je ziet, hoort en ervaart hoe de DDR daar mee omging. Zo kun je natuurlijk in een echte Trabant zitten en loop je langs oer-DDR produkten zoals, de Robotron tv, telefoons, Spreewald Augurken en Club Cola, de Oostduitse tegenhanger van de verfoeide westerse Coca Cola.

8. Berliner Unterwelten

Het bunkercomplex bij U-Bahnstation Gesundbrunnen herbergt een ondergronds museum: Unterwelten. Het in 1927 aangelegde gangenstelsel (oorspronkelijk moest hier een shopping mall komen) laat nu zien waar een deel van de Berlijnse bevolking in vluchtte bij geallieerde bomaanvallen. Je komt onder leiding van een gids in ruimtes waarin o.m. stapelbedden met koffers en wasruimtes waren en door gangen waar het Berlijnse buizenpostsysteem doorheen zoefde. En passent wordt de mythe van de Führerbunker ontrafeld.

9. Museum der Dinge

Dit museum in Berlijn heeft de heerlijkste naam die ooit is bedacht: het Museum van Dingen. Het museum bevat een collectie Dingen. Allerlei Dingen, wel twintigduizend. Haarborstels. Souvenirs. Verzin het maar. Het bijzondere is dat ze rond thema’s zijn gegroepeerd (een kleur bijvoorbeeld), en niet chronologisch of op soort. Zo kijk je toch ineens weer heel anders naar de Dingen, en daar ging het om.

10. Computerspielemuseum

Wat was Pong toch eigenlijk een rustgevend computerspelletje. Wie het stiekem best wel weer ‘s zou willen spelen, kan in Berlijn terecht in het Computerspielemuseum. Een feest is het, een feest van herkenning. Ik zou er alleen niet ‘s morgens vroeg heen gaan, want dan kom je de rest van de dag niet meer weg. Kijk, Pac-man! Mag ik even?

Meer leuke bezienswaardigheden in Berlijn?

Haal het maximale uit je stedentrip Berlijn met onze ANWB Extra Reisgids Berlijn. Je bestelt 'm gemakkelijk online. Inclusief grote uitneembare kaart.

Bestel ANWB Extra Reisgids Berlijn

Een stedentrip naar Berlijn boeken

Wil je Berlijn met eigen ogen zien? Boek dan een stedentrip bij de ANWB. Veilig, vertrouwd en altijd het met voordeel van je ANWB-lidmaatschap. Samen met onze reispartner Stedentrips.nl zochten we de allerbeste aanbiedingen voor je uit. Altijd met gratis extra's.

Bekijk de top 10 stedentrips Berlijn

Of bekijk het aanbod van onze andere reispartners

Stedentrips Berlijn van Pharos Reizen