Hoogtepunten in Beieren

Mis niets tijdens je vakantie Beieren!

Al jaren is Beieren de populairste Duitse vakantiestreek. ’s Zomers én ’s winters. Je kunt er heerlijk skiën (rond de Zugspitze bijvoorbeeld, de hoogste berg van Duitsland met 2.962 meter), maar ook bergwandelen is een geliefde activiteit. Highlights voor je vakantie Beieren 

1. Duitse Alpenroute / Deutsche Alpenstrasse

Vakantie Beieren: vervoer

Er lopen veel prachtige autoroutes door Duitsland, maar de crème de la crème is toch wel de Duitse Alpenroute. Meer dan 450 kilometer diepblauwe bergmeren, sappige alpenweiden en prachtige kastelen. Een hoogtepunt is een bezoek aan het wereldberoemde kasteel van koning Ludwig II, het sprookjesachtige Schloss Neuschwanstein. De route loopt van Lindau naar Berchtesgaden.

2. Oktoberfest in München

Eins, Zwei, Drei, Bier! Wie niet vies is van een pul bier ter grootte van een brandweeremmer, mag het legendarische Oktoberfest in München niet missen. Het is het grootste volksfeest ter wereld met meer dan zes miljoen bezoekers. ’t Zal je sieren als je in de officiële klederdracht komt: Dirndls voor dames en Lederhosen voor heren. Tip: boek je kaartje voor een van de (razendpopulaire!) biertenten ver van te voren.

3. Rothenburg ob der Tauber

Op zoek naar pure romantiek? Sla dan zeker de prachtige stad Rothenburg ob der Tauber niet over. Slenter door de nauwe steegjes met vakwerkhuizen en je próeft 1000 jaar geschiedenis. In bijna geen andere Duitse stad is de architectuur van de late middeleeuwen en renaissance zo goed bewaard gebleven.

4. Worst eten in Nuremberg

Kijk niet gek op dat restaurantnamen in Nuremberg vaak op worst zijn geïnspireerd. Sinds de veertiende eeuw is de middeleeuwse plaats dé worstenhoofdstad van Duitsland. Bezuinigen op porties is hier niet gebruikelijk: de vleessnacks worden op bordjes met 6, 8, 10 of 12 exemplaren geserveerd. En dan zit er vaak ook nog zuurkool en aardappelsalade bij. De dichter Goethe was een groot fan van de Nurembergse worst.

5. Fietsen langs de Altmühl en de Donau

Fietsen langs rivieren is populair, ook in Beieren, waar de twee superromantische rivieren Altmühl en Donau stromen. Ze lenen zich uitstekend voor prachtige fietsroutes. De twee routes zijn gemakkelijk te koppelen, zodat je ‘the best of both worlds’ krijgt voorgeschoteld. Bezoekwaardig zijn de leuke stadjes Ansbach en Weissenburg, eeuwenoude kloosters (zoals kloosterbrouwerij Weltenburg) en tal van heerlijke biertuinen.

6. Regensburg

Een historische stad hoeft helemaal niet oubollig te zijn. Dat bewijst Regensburg, Unesco Werelderfgoedstad met een keur aan hippe cafés waar jongeren graag rondhangen. Regensburg heeft overigens de grootste kroegendichtheid van heel Duitsland. Enkele historische hoogtepunten van deze topbestemming: de stenen brug over de Donau, de Dom en de Krauterermarkt met de stiftkerk St. Johann.

7. Slot Neuschwanstein

Vakantie Beieren, Neuschwanstein

Alleen een prinses ontbreekt nog. Anders zou je toch écht denken dat het opgesmukte Slot Neuschwanstein door Rapunzel of Goudlokje werd bewoond. Het sprookjesachtige uiterlijk van het 19de-eeuwse bouwwerk – in opdracht gebouwd door koning Lodewijk II van Beieren – is ook Disney niet ontgaan. Het kasteel van Doornroosje in Disneyland in Californië is op Slot Neuschwanstein gebaseerd.

8. Playmobil-FunPark

Beieren is vriendelijk voor de kleintjes. Zo zijn er zomerrodelbanen en klimparken, maar de absolute L.O.L. attractie is toch wel het razend populaire Playmobil-FunPark. Uniek: op ruim 90.000 vierkante meter worden alle zintuigen van de kinderen gestimuleerd. Je kunt het grut er dus gerust naartoe sturen. Er is een levensgroot piratenschip, een ridderkasteel, een indianendorp en héél veel speeltoestellen.

9. Deutsches Museum München

Vergelijk het Deutsches Museum München met het Smithsonian in Washington: een megamuseum over alles. Het museum - een van de grootste ter wereld – trekt jaarlijks 1,5 miljoen(!) bezoekers. Je kunt er met eigen ogen belangrijke technische en natuurwetenschappelijke uitvindingen aanschouwen. Tot de topstukken behoren het eerste vliegtuig van de gebroeders Wright, een complete mijn en de eerste onderzeeboot U1.

10. Bamberg

Je hebt Beieren niet gezien zonder Bamberg bezocht te hebben. Deze 1000 jaar oude bisschops- en keizerstad wordt ook wel ‘Frankisch Rome’ genoemd. De drie historische stadsdelen Berg-, Insel- en Gärtnerstadt maken alle drie deel uit van het Unesco-Werelderfgoed. Bijzonder: de plattegrond van de stad wordt bepaald door vijf sacrale gebouwen in de vorm van een Latijns kruis. Bamberg is ook een beroemde bierstad. Volg de BierSchmeckerTour langs de cafés en brouwerijen en je kunt volop van het gerstenat proeven.

11. Garmisch-Partenkirchen en de Zugspitze

Garmisch-Partenkirchen is een beroemd wintersportoord in Beieren. Dit komt voornamelijk omdat hier tweemaal de Olympische Winterspelen (1936 en 1978) hebben plaatsgevonden. Een prima uitvalsbasis voor winterse activiteiten en zomerse wandelingen. Rond de Zugspitze bijvoorbeeld, de hoogste berg van Duitsland met 2.962 meter.

Leuk: skiën in Beieren

Kun je echt in een dag naar de wintersport rijden? Jazeker, de regio Oberallgäu in de Beierse Alpen is uitstekend bereikbaar en absoluut sneeuwzeker. En 't is er nog gezellig ook!

Jouw eigen vakantie naar Beieren boeken?

Kun je niet wachten om het Duitse Beieren met eigen ogen te zien? Boek je vakantie bij de ANWB, veilig, vertrouwd en met veel extra's voor leden.

Zoek en boek je vakantie Beieren

Of bekijk de vakanties in Beieren van Pharos Reizen

Autovakantie Beieren