Zomervakantie Denemarken met kinderen: dé bestemming voor kids

ANWB samen met Pharos Reizen en VisitDenmark

Boottochten op een fjord, fietsen langs het water, urenlange strandexpedities, fossielen zoeken op het strand en natuurlijk kinderparadijs Legoland. Denemarken is ideaal voor een gezinsvakantie, je kunt er elke dag iets anders doen.

1. Legoland: al 50 jaar een kinderdroom

Dé kinderattractie in Denemarken is zonder twijfel Legoland.  Heel veel kleine en gekleurde steentjes, maar vooral grote fantasie, boeiende attracties en oneindig veel plezier. Ontdek de Ninja in jezelf  bij het interactieve Lego Ninjago of tel de steentjes in ’s werelds hoogste gebouwen (830.000 zijn het er). Legoslaapje doen kan natuurlijk ook. Laat kinderdromen uitkomen en boek een nacht in het Lego Hotel. Het Legoland Hotel ligt aan de rand van het park en geeft direct toegang tot het attractiepark. In 2018 bestaat Legoland 50 jaar en dat wordt natuurlijk groots gevierd (o.a.  met een nieuwe achtbaan en speciale bouwsels). Nog een extra reden om met de kinderen nu naar Legoland te gaan.  

TIP: Pharos Reizen heeft verschillende vakanties met Legoland Billund of kijk eens bij VisitDenmark.

2. Land van zee en strand

Denemarken is omringd door zeewater.  Waar je ook bent, de kustlijn of een strand is nooit ver weg (maximaal 55 km). Ideaal om even uit te waaien met het gezin. Je vindt er heerlijk water (helder!) en de meeste stranden zijn goed bereikbaar en niet druk.  Je kunt er zalig  zwemmen, strandjutten, vissen/krabben vangen en zandkastelen bouwen. Ook leuk voor de iets grotere kinderen: een bootje/kajak huren en tussen de eilandjes heen en weer peddelen (bijv. bij eiland Funen). 

3. Kopenhagen

De hoofdstad van Denemarken is een heerlijke stad, zeker voor een gezin. Leukste manier om de stad te verkennen is met een rondvaart of per fiets. Een bezoek aan Kopenhagen is voor kinderen natuurlijk niet compleet zonder een bezoek aan Tivoli. Dit pretpark is een stukje wonderland middenin Kopenhagen, in ieder seizoen ziet het park er anders uit. Een uitje voor zowel jong als oud. VisitDenmark heeft leuke tips voor Kopenhagen met kinderen.

4. Vikingen

Denemarken is het thuisland van de Vikingen en nee, een echte Vikinghelm heeft geen horens. Ook waren de Vikingen geen wilden en niet één volk. Feitjes die je allemaal opsteekt als je door Denemarken rondreist langs verschillende Vikingbezienswaardigheden.  Zoals het Vikingemuseet Ladby (Funen), Vikingecenter in Ribe (Jutland) en de Vikingvesting in Trelleborg (Seeland). Op veel plekken kunnen kinderen zich verkleden als Viking en in de zomermaanden zijn er Vikingmarkten en –festivals. Kortom, na een vakantie in Denemarken kom je terug als een echte Viking. Nog een weetje over de Vikingen: de Vikingvrouw droeg de sleutel, wat erop duidt dat zij de baas was in huis. De man daarentegen droeg een klein zakmes waarmee hij zijn baard netjes hield, zijn nagels reinigde en zijn oren schoonmaakte.

5. Kastelen

Vikingen heeft Denemarken, maar ridders zijn er ook te vinden. In Denemarken vind je bijzonder mooie kastelen. Bijvoorbeeld Egeskov Slot (Funen), het meest bezochte kasteel van Denemarken. Waarom? Het is prachtig bewaard gebleven, je vindt er prachtige kasteeltuin (met doolhof!), speeltuinen en een automuseum. Andere kastelen die een bezoek waard zijn, zijn Broholm Slot, Valdemars Slot en Nyborg Slot. 

6. Eilanden

Denemarken bestaat voor een groot deel uit eilanden. Je kunt er dus naar hartenlust eilandhoppen. Natuurlijk naar Funen, Lolland en Seeland, maar bijvoorbeeld ook naar Møn en Falster. Ook een van de vierhonderd kleinere eilandjes voor de Deense zuidkust zijn een bezoek zeker waard. Echte eilandverzamelaars reizen nog even af naar Bornholm (ligt helemaal voor de kust van Zweden), maar omweg zeker waard. 

7. Wandelen

Het landschap van Denemarken is heel gevarieerd. Je wandelt langs eindeloze stranden, door dichte bossen of in de lente langs knalgele koolzaadvelden. De wegen zijn vlak of lichtglooiend, heel goed te doen met kinderen. Voor de doorstappers is er het Gendarmenpad op Zuid-Jutland, een wandeling van 74 km. Je wandelt hierbij over de oude paden langs de Flensburg Fjord, waarop de Deense grenswachten van 1920 tot 1958 patrouilleerden. 

8. Fietsen

Veel vakantiefietsers roemen Denemarken als ‘ het neusje van de zalm voor ontspannen fietstochten’. Oost-Jutland en de Deense eilanden zijn licht golvend met langs de kust smalle stranden en kliffen. Er lopen tientallen fietsroutes die je kunt knopen tot formidabele lussen. De afstanden zijn niet al te groot, dus ideaal voor fietstochten met kinderen. Bijvoorbeeld de Panoramafietsroutes zijn goed beschreven dagtochten met mooie uitzichten. Aanrader: fietstocht over de Deense Waddeneilanden. Wil je gaan fietsen met kinderen in Denemarken, kijk dan eens bij VisitDenmark of Pharos Reizen.

9.  Kamperen

Het mooiste van Denemarken vind je buiten. Kamperen is dan ook dé manier om optimaal van Denemarken te genieten. Je vindt er voor alle kampeerders wat: van luxe glamping accommodaties tot back to basic natuurkamperen. Je kunt ook verschillende kampeerrondtochten maken over de verschillende Deense eilanden. 

Bekijk ook: kamperen met kinderen bij Pharos Reizen

10. Family time: hygge!

Denen staan al jaren hoog op de lijst van gelukkigste mensen ter wereld. Rust, ruimte en mooie natuur helpen daar natuurlijk bij, maar wat de Denen ook zeker net zo belangrijk vinden, is tijd voor elkaar. Er is zelfs een woord voor in het Deens: hygge. Ons woord ‘gezellig’ komt nog het meest in de buurt. Denen creëren graag hygge momenten: eindeloos tafelen, met familie en vrienden, picknicken op het strand  of loom hangen in de stadsparken van Kopenhagen op een zomeravond . Kortom, met elkaar genieten van de goede dingen in het leven. In Denemarken kun je dat heel eenvoudig doen: tijdens je vakantie.  

Op zomervakantie naar Denemarken met het gezin?

Bij onze reisdochter Pharos Reizen vind je een uitgebreid aanbod aan vakanties naar het schitterende Denemarken. Wat dacht je van een vakantie in combinatie met Legoland of een familierondreis door Seeland, Funen en Jutland?  

Bekijk Pharos-aanbiedingen Denemarken

Speciaal voor jou geselecteerd