Uitwaaien op de Faroer Eilanden

Halverwege Noorwegen en IJsland ligt de Deense eilandengroep Faroer (officiële spelling: Faeröer*). Achttien verrukkelijke groene eilanden, eenzaam dobberend in de Noord-Atlantische Oceaan. Een exotische bestemming waar je komt om te wandelen en je te verbazen. De Faroer Eilanden in 10 hoogtepunten.

1. Prima verbindingen op de Faroer Eilanden

Je verwacht het niet direct maar veel Faroer Eilanden worden verbonden door fraaie (tol)tunnels en bruggen. Het is verbazingwekkend hoe snel je via een geheimzinnige druipsteentunnel, met gaten in de wand om tegenliggers te laten passeren, het noordelijkst gelegen eiland Vidoy bereikt.
Helemaal bijzonder: je kunt soms gebruik maken van de goedkoopste (overheidssubsidie!) helikopters ter wereld. Natuurlijk varen er ook autoferry’s tussen de eilanden.

2. Niet voor watjes, de Faroer Eilanden

Het kan winderig zijn op de Faroer. IJsland, Noorwegen en de kop van Groot-Brittannië zijn ver weg en honderden kilometers rondom de achttien eilanden geeft de Atlantische wind vrij spel. Soms regent het twee maanden aan een stuk. Als de zon doorbreekt rukken de bewoners hun jassen en truien uit, worden gek van blijdschap en dansen bijna op de grasdaken.

3. Lekker wandelen op de Faroer Eilanden

Elke appelgroene landtong met baai en mini-fjord vraagt om bewandeling. Vaak kun je een korte klifwandeling maken langs steile wanden vol krijsende meeuwen. Een ‘must’ is de wandeling naar de top van de Slættaratindur, de hoogste berg van de Faeroër (882 m). In een uurtje ben je boven. Machtig uitzicht.

4. Veilig op de Faroer Eilanden

In een winkel in Tórshavn, de hoofdstad van de Faroer Eilanden, zien we dure Apple laptops los en zonder enige beveiliging op een tafel staan. ‘Is dat niet vragen om diefstal?’ vraag ik. ‘Neen hoor, dat is hier verboden,’ luidt het antwoord. Zo’n eiland dus. Nog een voorbeeld. De toltunnel die op de weg van het vliegveld naar de hoofdstad ligt heeft tolhokje noch slagboom. Je kunt betalen bij een benzinestation verderop langs de weg. Niemand rijdt door.

5. Meer schapen dan mensen op de Faroer Eilanden

De Faroer Eilanden tellen meer tellen meer schapen dan mensen (48.400). De meeste mensen wonen in of rond de hoofdstad Tórshavn. Op de rest van de eilanden is het dus lekker rustig. Tijdens wandelingen kom je zo nu en dan een mens tegen (altijd aardig en belangstellend, zie 6).

6. Aardige, gezonde mensen op de Faroer Eilanden

Je moet je best doen om op de verlaten bergen Faeröers tegen te komen. Als we ze ontmoetten zijn ze zonder uitzondering schuchter en belangstellend. In Gjógv, een dorpje rond een natuurlijk haventje tussen de rotsen, vertelt een inwoner in keurig Engels:  ’Als er een goede onderwijzer in het dorp is, dan blijven de mensen hier wonen. Ik heb veel verjaardagen van 100-plussers meegemaakt. Je leeft hier lang, door het groen, de gezonde zeelucht.’

7. Autorijden op de Faroer Eilanden

Met de bus kan natuurlijk. Een huurauto is ideaal. Je rijdt gewoon rechts. De wegen zijn rustig en goed onderhouden. Binnen hooguit een uur, gemeten vanaf Tórshavn,  zit je op de meest interessante plaatsen. Gewoon toeren over de stille weggetjes en genieten van de bergen, heuvels en uitzichten op de andere eilanden is al voldoende. in kleuren van kerstgrottenpapier. Tip: uitzicht vanaf Vidoy op het eiland Fugloy, dat als een grijze muur uit de Atlantische Oceaan oprijst.

8. Eten op de Faroer Eilanden

Verwacht over het algemeen geen ‘haute cuisine’. Een diner is hier al snel een visbuffet. Rauwe zalm, gekookte zalm, veel kabeljauw (‘cod’, grapje van de ober: ‘In Cod We Trust’), gedroogd schapenvlees en de Faroese specialiteit: gezouten walvisspek. Groente doen ze hier niet aan.
Bij de ‘fish and chips’ in Tórshavn eet je voor een klein bedrag kip met veel patat. Tip: Matstova hjá Elisabeth in Viðareiði. Een klein restaurant met dertig eenvoudige blauwe stoelen. Elisabeth (kookt, serveert, ruimt af) maakt prima  sandwiches met ei en haring. Je kunt hier ook ‘puffin’ bestellen. De schattige papegaaiduiker met felgekleurde snavel, die je overal zou willen tegenkomen. Behalve gegrild op je bord. Tip voor chique eten: Glasstovan, het klasserestaurant van hotel Føroyar (gasten krijgen als menukaart een ipad uitgereikt).

9. Slapen op de Faroer Eilanden

In Gjáargarður op het eiland Eysturoy, 63 km van de hoofdstad, staat een van de aangenaamste guesthouses van de Faroer. Keurige kamers, prettige leiding. Natuurlijk met grasplaggen op het dak en op loopafstand van het natuurlijke haventje en de zee. Geweldig voor een ochtendwandeling.

10. Tórshavn: hoofdstad van Faroer Eilanden

De straten, winkels en restaurants van Thorshaven kunnen zo in een aflevering van Swiebertje. De vertrouwelijkheid van Nederland, jaren zestig. In een heuvelachtige wijkje in het centrum, vol kleine houten huizen met grasdaken, staan geraniums en vetplanten voor de ramen. Voor de deur soms grote kinderwagens met slapende baby’s. Zeelucht is gezond, de eenzame baby is hier veilig. Er is een bioscoop, een aangename winkelstraat (met veel schapenwollen truien), enkele prima restaurants en een redelijke grote winkelmall.

Twee excursies op de Faroer Eilanden:

1.Maak een boottocht vanaf Vestmanna, een half uurtje rijden van Tórshavn. Twee uur lang varen tussen rotsen, grotten en spelonken en langs kliffen vol vogels (incl. papegaaiduikers!). 
2.Binnen een half uurtje rijd je van Tórshavn naar Kirkjubøur, het oudste historische en culturele centrum op de Faroer Eilanden. Er staat o.m. een kerkje en een magnifieke oude boerderij, bewoond door Jóoannes Patursson met vrouw, vier zonen en zijn moeder. De 17de generatie.

Filmpjes van de Faroer Eilanden

Een mooie algemene indruk van de kliffen, bergen, weidsheid en vogelwereld op de Faroer Eilanden krijg je hier.

Een mooie algemene indruk van de kliffen, bergen, weidsheid en vogelwereld op de Faroer Eilanden krijg je hier.

Klik voor een filmpje van de kleurige huizen met grasdaken van Tórshavn.

NB. Officiële spelling is Faeröer Eilanden. Omwille van de optimale vindbaarheid op onze site, gebruiken we de schrijfwijze ‘Faroer’ Eilanden, waarop de meeste bezoekers zoeken.