Limfjord: Deens trollenland

De Limfjord, een binnenzee in de kop van Jutland, strekt zich over 180km uit van de Deense westkust tot de oostkust. Er liggen prachtige eilanden, er zijn heuvels, strandjes, duinen, bossen en zelfs hoge kliffen. En toch kennen we het nauwelijks. De Kampioen zet dé tips voor Deens trollenland Limfjord op een rij.

Limfjord: het mooiste geheim van Denemarken

‘Je kent de Limfjord beter dan je denkt!’, zegt Henrik Madsen, met wie je op fossielenjacht kunt op het eilandje Mors. ‘Jullie kattenbakkorrels komen hiervandaan. Dus zeker bij katten is de Limfjord heel bekend!’ Het toerisme rond de binnenzee is gericht op rust en ruimte, maar er is overal wel iets te bezoeken. De whiskystokerij op Sillerslev Strand. Slot Højriis waar acteurs een moordraadsel spelen. De resten van een vikingdorp bij Aggersund. Voor het allerkleinste gaan we naar het dorpje Gjøl. Hier maakte een arme visser in 1959 voor kerst een houten poppetje voor zijn dochter. Vijf jaar later was de ‘troll doll’ het populairste speelgoed ter wereld. Vanuit Gjøl is tientallen jaren juridische strijd gevoerd over de rechten van de troll, zelfs met Disney. Veel werd gewonnen. Dus dat museum gaat er wel komen. Er zijn zelfs plannen voor een pretpark. Gjøl gaat vast doorbreken. Ook de rest van de onontdekte Limfjord zal alleen maar bekender worden. Maar tot die tijd blijft het een van de mooiste geheimen van Denemarken.

3x zien in Limfjord

Ga je op vakantie naar het adembenemende Limfjord? Deze drie dingen móet je zien!

  1. Bakens - Twee prachtige vuurtorens: Bovbjerg Fyr en Rubjerg Knude Fyr. De eerste staat bovenop een klif aan de Noordzeekust bij Ferring. De tweede was grotendeels bedekt met zand van de wilde kust van het Skagerrak, maar is inmiddels weer toegankelijk.
  2. Historie - Op Aalborg – in het uiterste oosten – na heeft de Limfjord geen grote plaatsen. Maar leuke wel. Onze favorieten zijn de historische binnenstadjes van Løgstør, Lemvig en Nykøbing Mors.
  3. Mooiste Fur - (1000 inw.) met zijn spectaculaire kliffen is weleens uitgeroepen tot het mooiste eiland van Denemarken. Het bijna onbewoonde Livø is niet minder mooi, maar een stuk kleiner. En groot genoeg voor een wandeling van een paar uur.

3x doen in Limfjord

Zien is leuk, maar doen nog veel leuker! In Limfjord hoef je je geen moment te vervelen.

  1. Zeehonden - Leuk: een zeehondensafari. Met een motorbootje vanuit eind-van-dewereld plaatsje Thyborøn de Limfjord op tot aan de zandbanken waarop tientallen zeehonden liggen te zonnen.
  2. Kinderpret - De meeste attracties zijn kleinschalig aan de Limfjord. Attractiepark Jesperhus op Mors is de grote uitzondering. Miljoenen bloemen, een overdekte jungle, 4D-cinema: alles wat met groeien en bloeien te maken heeft vind je hier. Een soort Keukenhof, maar dan speelser.
  3. Smikkelen - Handbjerg Marina is een nieuw recreatiehaventje dat geheel werd gebouwd door de bewoners van Handbjerg zelf. Je kunt er lekker eten (mosselen, kreeften en oesters), zonnen, zwemmen of een kano huren.

Tips voor je vakantie in Limfjord

  • Zien! Het met schelpen bedekte ‘slakkenhuis’ van een kunstzinnige visser in Thyborøn.
  • Door het koude water groeien mosselen en oesters in de Limfjord langzaam en dat geeft volgens kenners een volle smaak.
  • Zoek je nog een leuke haven waar je zeevruchten kunt eten? Ga naar Thyborøn of Handbjerg.
  • Voor de kleintjes biedt de Limfjord veel strandplezier: ze kunnen makkelijk pootje baden in de golven.

Handig als je naar Limfjord gaat

Tekst: Jan Dirk Onrust en | Fotografie: Kevin Faingnaert

Misschien vind je dit ook leuk:

Strandvakantie in Denemarken? Ja, zeker!
Ultieme Denemarken-vakantie volgens onze leden
Praktische informatie over Denemarken