5x Doen in Kopenhagen

Wandelen door het 'Dubai aan de Sont', een boottocht maken naar een eiland waar zelfs de meeste Denen nog nooit van hebben gehoord: Kopenhagen blijft je verrassen. De televisiemisdaden uit The Killing en The Bridge herbeleven? Of liever wandelen tussen de herten van Dyrehavn, dan wel een biertje proeven bij Carlsberg? De keuze is aan jou.

1. Een boottocht maken naar Flakfortet

Raar maar waar: er zijn maar weinig Denen die weten wat Flafortet is en waar het ligt. Welnu: het is een kunstmatig eiland dat in de periode 1910-1914 werd aangelegd ter verdediging van de Kopenhagen. Vanaf Nyhavn vertrekken bootjes voor de 45 minuten durende tocht naar het eiland. Alleen de boottocht zelf is al zeer de moeite waarde. Hij voert onder meer langs de schouwburg, de opera, de Kleine Zeemeermin, de vestingen Trekroner en Middelgrundsfortet, en de windpark van Middelgrunden. Ook heb je mooi zicht op de Øresundbrug. Naast het bekijken van verdedigingswerken en een hapje eten in het restaurant kun je op Flakfortet ook overnachten. Er worden kamers verhuurd in voormalige soldatenonderkomens.

2. Ørestad verkennen: Dubai aan de Sont

Ørestad is de stad van de toekomst; in 2030 moet hij klaar zijn. Er wonen dan 20.000 mensen in dit milieuvriendelijke stadslandschap met parken, meren en kanalen. Ørestad wordt wel 'Dubai aan de Sont' genoemd – alleen kleiner. Het is een ultramodern stadsdeel met heel bijzondere gebouwen en werd aangelegd naar aanleiding van de bouw van de Øresundbrug (bekend van de televisieserie The Bridge). Het masterplan van Downtown Ørestad werd gemaakt door de befaamde architect Daniel Libeskind. Je reist erheen met de machinistloze metro lijn M1.

3. Bier bestuderen bij Carlsberg

Net als bij Heineken in Amsterdam is de oerbrouwerij van Carlsberg inmiddels een bezoekerscentrum. Hier leer je hoe bier wordt gebouwen en hoe Carlsberg na een bescheiden begin in 1847 uitgroeide tot een wereldconcern. Naast het vertrouwde pils brouwt Carlsberg ook trendy designbieren. Proeven mag (twee biertjes zijn inclusief). Tijdens de rondleiding zal je opvallen dat Carlsberg ooit het oorspronkelijk oosterse swastikasymbool (hakenkruis) in het logo had: een symbool van zuiverheid. Na de opkomst van Hitler deed men daar al snel afstand van. 

4. Een dagje naar het strand in Klampenborg

Als het mooi weer is hun je hier aan het strand zitten en zwemmen in de Sont. Iets minder warm: maak een mooie wandeling door Dyrehaven (Dierenpark), waar onder meer 2000 herten leven. Of breng een bezoek aan Bakken (De heuvel), het vrij toegankelijke recreatiepark met een uitgebreid aanbod aan draaimolens en andere kermisattracties, en natuurlijk de nodige horeca. De S-tog (S-Trein) lijn C brengt je in ca. 20 min. van Kopenhagen H (Centraal Station) naar station Klampenborg. 

5. Volg het voetspoor van je tv-helden

Kopenhagen is de thuisbasis van populaire televisieseries als The Killing, Borgen en The Bridge (de laatste samen met het Zweedse Malmö). Er zijn diverse organisaties die trips organiseren waarbij je in het voetspoor van deze series kunt volgen. Een voorbeeld is Nordic Noir Tours.

Een stedentrip naar Kopenhagen boeken

Wil je Kopenhagen met eigen ogen zien? Boek dan een stedentrip bij de ANWB. Veilig, vertrouwd en altijd het met voordeel van je ANWB-lidmaatschap. Samen met onze reispartner Stedentrips.nl zochten we de allerbeste aanbiedingen voor je uit. Altijd met gratis extra's.

Bekijk de top 10 stedentrips Kopenhagen

Speciaal voor jou geselecteerd