Noord-Jutland: brede stranden, prachtige natuur en mooie campings

ANWB in samenwerking met Visit Denmark

Kindvriendelijke, brede stranden, gezellige en maritieme kuststeden en een prachtige natuur die zich perfect laten ontdekken tijdens een kampeervakantie, dat is Noord-Jutland! Deze meest noordelijk gelegen provincie van Denemarken staat bekend om zijn mooie campings midden in de prachtige natuur en tegelijk dicht bij verschillende bezienswaardigheden. De volgende must-see plekken mag je tijdens een kampeervakantie in Noord-Jutland zeker niet missen.
 

Bezienswaardigheden Noord-Jutland

Skagen is Denemarkens noordelijkste stadje, waar je je kunt onderdompelen in de rijke geschiedenis en kunst. Het noordelijkste puntje van Denemarken is Grenen, het uiteinde van een landtong waar de twee zeeën Skagerrak en Kattegat samenkomen. Het landschap rond Skagen is sterk bepaald door woeste zandstormen die woedden in de achttiende en negentiende eeuw. Ten zuiden van Skagen kun je een in het zand begraven kerk bezoeken, te midden van de duinen en de prachtige natuur. Een perfect voorbeeld van de woeste natuurkrachten in Noord-Jutland. Om het zand te beteugelen, zijn veel bossen aangelegd, maar enkele stukken ‘wandelend duin’ zijn ongemoeid gelaten en kun je nog altijd zien.

Verder langs de westkust ligt de charmante haven van Hirtshals met een panoramisch uitzicht op de zee. Proef wat vers gevangen vis in de haven of bezoek het North Sea Oceanarium, waar je het onderwaterleven kunt ervaren, zelfs op een regenachtige dag en hallo kunt zeggen tegen de opvallende Zonnevis in het grootste aquarium van Noord-Europa.

Als je een dag op het strand wilt doorbrengen, dan is het lange en brede strand van Løkken een aanrader, met de typische witte strandhuizen. Neem een ​​duik, bouw een zandkasteel of probeer te surfen op de golven van de Noordzee. Proef de unieke sfeer in de charmante badstad, probeer wat snoep in de lokale Bolcheriet en bekijk de traditionele manier waarop het snoepgoed wordt gemaakt. De kust biedt een aantal prachtige campings dicht bij het strand, perfect voor zowel natuurliefhebbers als gezinnen. Beleef avonturen in het grootste themapark van Denemarken: Fårup Sommerland, dat plezierattracties biedt voor alle leeftijden.

Als je wilt genieten van de unieke stilte en afzondering van de natuur, dan is een bezoek aan het Nationaal Park Thy een must. Hier ervaar je het weidse landschap van stranden en duinen, rijk aan meertjes, bossen en kliffen tijdens een wandel-, fiets- of visuitje. Thy is (buiten Groenland om) het grootste en eerste nationale park van Denemarken.

Niet alleen de westkust van Noord-Jutland is een populaire bestemming; ook aan de oostkust, met gezellige en sympathieke steden als Sæby en Frederikshavn, vind je uitstekende campings. In vergelijking met de Noordzee, is de zee aan de oostkust rustiger, met kleine golven, ideaal voor gezinnen met kleine kinderen die hier heerlijk aan het water kunnen spelen. Sæby, een charmant vissersdorpje, leent zich perfect voor een stadswandeling met zijn oude huizen, levendige haven en gezellige winkelstraat.

Vanaf de campings in de Limfjord kun je genieten van gevarieerde, mooie natuur, zoals een idyllische lagune, indrukwekkende krijtkliffen en uitgestrekte bossen. Bezoek het eiland Mors of de maritieme stad Løgstør om van de zeevruchten te proeven, waar de Limfjord om bekend staat. Bezoek de stranden met de prachtige witte kliffen en met een beetje geluk vind je er fossielen uit de prehistorie. In de omgeving zijn mooie campings, die vooral bekend staan ​​om de enorme traditionele ijsjes die je er kunt krijgen.

Noord-Jutland staat ook bekend om de zoutproductie. Bekijk hoe het beroemde Læsø-zout wordt gewonnen of ontspan in een zoutkuuroord in Læsø kur in een voormalige kerk. In Mariager, een prachtige historische stad aan de Mariagerfjord, kun je een bezoek brengen aan het Saltcenter en de eindeloze mogelijkheden ervaren die zout te bieden heeft.

Het gebied rond Mariagerfjord, ook bekend als de mooiste fjord in Denemarken, leent zich heel goed om te wandelen, surfen en nog veel meer. De campings in dit gebied vormen een perfecte uitvalsbasis voor uitstapjes van gezinnen of stellen, of je nu houdt van shoppen in leuke winkeltjes, leuke activiteiten of juist de prachtige natuur.