Vakantie Jutland in Denemarken

Zes tips voor Midden-Jutland, januari 2015

Rustige stranden in het oosten en wilde ruige stranden in het westen. Het Deense Jutland is een zalige, veelzijdige bestemming. Vervelen is hier onmogelijk! De Kampioen geeft je zes niet-te-missen tips.

Tip 1

Ga naar het strand
In 2014 werd Søndervig Strand uitgeroepen tot Beste Strand van Denemarken. Het is er breed, mooi en er is gratis wifi.

Tip 2

Ga naar Legoland
In Billund begon in de jaren dertig de Lego-legende. Het attractiepark Legoland moet elk kind een keer bezocht hebben. Het is spectaculair, door creatieve geesten aangelegd en sympathiek.

Tip 3

Ga naar Wow!
Wow is niet zomaar een speelpark. Het ligt vlakbij Skjern ten oosten van Ringkøbing Fjord in de bossen verscholen. Je vindt er geen hightech, geen lawaai, maar alles is gemaakt van lokaal hout. Eenvoudig, maar fantastisch om te beleven.

Tip 4

Beklim de vuurtoren
Je beklimt 228 treden en het uitzicht vanaf Lyngvig Fyr (1906) is onvergetelijk: de strook duinen die Ringkøbing Fjord van de zee scheidt en het rustieke dorp Hvide Sande.

Tip 5

Bekijk de zandsculpturen
De hele zomer in Søndervig: schitterende zandsculpturen tegen een 7 meter hoge, 200 meter lange muur. Het gaat niet om amateuristische uitbeeldingen – nee, het is kunst... Van de hand van kunstenaars.

Tip 6

Bezoek Ribe
Ribe, de oudste stad van Denemarken is een plaatje. Bolle straatkeien, kleurige vakwerkhuizen en terrassen waar kinderen overvloedig ijs kunnen eten.

Jutland door de ogen van Ernie Enkelaar, fotograaf


Veel wist hij niet van Denemarken. Hij dacht aan Vikingen, design, Kopenhagen. Midden-Jutland? Onbekend terrein. Fotograaf Ernie Enkelaar had een dag of vijf om het te ontdekken.

‘Licht. Dat was het eerste wat me opviel. Het was mooi weer de eerste dag, toen ik vanaf vliegveld Billund naar het westen reed. Ik zag daar in de buurt van de Ringkøbing Fjord in de vooravond prachtige duinpartijen en een mooie lichtval. Dat beviel me wel. Je denkt bij Scandinavië niet meteen aan helder, zacht, zomers licht, maar dat was er hier dus wel.’

Strandleven

‘Het strandleven bleek erg intensief in West-Jutland, en goed georganiseerd. Er is veel toezicht vanwege de sterke stromingen voor de kust; de voorzieningen zijn behoorlijk luxe. Ik zag in Søndervig dat ze een betegeld pad hadden aangelegd voor mensen in een rolstoel. Bijzondere plaats trouwens, Søndervig, een badplaats met een lange historie. Op het strand waren veel activiteiten voor kinderen. Paardrijden, volleybal.’

Zelfgemaakt deeg

‘Verderop had je een Vikingdorp, Bork Vikingehavn, waar mensen leken te leven zoals vroeger. Allemaal vrijwilligers die de hele zomer in die hutten leefden en nijver bezig waren. In Blåvand, 75 kilometer zuidelijker, waren kinderen op het strand broodjes aan het bakken. Dat is een traditie in Denemarken, Snobrød. Met zelfgemaakt deeg aan lange spiezen. Op de achtergrond kon je nog net een hoge witte vuurtoren zien, Blåvandshuk Fyr. Heel mooi allemaal.’

Altijd handig

• Legoland in Billund is circa 775 km rijden.
• Alles over dit (kind)vriendelijke land vind je op www.visitdenmark.nl/kindvriendelijk.
• De KLM vliegt dagelijks op Billund, retour vanaf € 179,-.
• Meer informatie over onder meer West-Jutland: reisgids Denemarken ANWB Goud, € 18,95 (niet-leden € 19,95).