Zuid-Jutland: genieten met het hele gezin!

ANWB samen met VisitDenmark

In slechts een uur rij je van de west- naar de oostkust. Je hebt echter een hele vakantie nodig om Sønderjylland/Zuid-Jutland echt te leren kennen en volop te genieten van al het moois hier. Een heerlijke plek voor een gezinsvakantie.

Zo’n gevoel dat je met je armen wijd over het strand wilt rennen of eindeloos wilt vliegeren of tikkertje spelen met de kinderen. Dat krijg je aan de westkust van Sønderjylland/Zuid-Jutland, dat doet denken aan de Nederlandse Wadden. Maar dan ruimer en weidser. De Deense Waddeneilanden behoren tot het grootste nationale park van Denemarken en zijn bovendien Werelderfgoed. 

Uitwaaigevoel

Maar dat zal de watervogels een zorg zijn. Deze plek is voor hen de belangrijkste overwinterstek en rustplaats. De zeebries, het zachte blauw van de lucht en het onmiskenbare donkere water geven je zo’n heerlijk uitwaaigevoel. Neem nou het strand op het eiland Rømø, vijftien kilometer breed en drie kilometer lang wit, fijn zandstrand. Ooit al eens gedacht aan blokarten of strandbuggy rijden? Dit is je kans! Kijk wel uit voor de campers en auto’s, want die mogen hier ook gewoon op het strand.

Op zeehondensafari

Wie denkt dat je alleen in Afrika op safari kunt, heeft het mis. De Zuid-Jutlanders zijn er gék op. Om te beginnen op zeehondensafari. Gewapend met kaplaarzen, windjack en verrekijker ga je te voet over het wad naar de zeehondenzandbank. Nog zo’n bijzondere ervaring is de Østers Safari. Vroeg in de ochtend, als het zo rustig is buiten dat je de neiging hebt om te gaan fluisteren, hijs jij je gezin in warme buitenkleding om zelf oesters te gaan jutten op het wad. En ja, ook opeten.

'Zonsverduistering'

Wie het niet zo heeft op deze zilte delicatesse kan ook op zoek naar de Zwarte Zon, een van de meest opzienbarende natuurverschijnselen van de regio. Sort sol zijn enorme formaties met wel honderdduizenden spreeuwen, die in de lente en herfst als in een ingestudeerd luchtballet voor een soort ‘zonsverduistering’ zorgen. Fascinerend is de Big Five-safari. Daarbij gaat het niet om neushoorn, leeuw of luipaard maar om zeearend, kraanvogel, gans, oehoe en zeehond. Afvinken, dat lijstje. 

Wat een verschil!

Met de auto een uurtje van west naar oost, maar wat een verschil in landschap! De oostkust is groen, met echt wel wat heuvels die tot aan het strand lopen. Voor je het weet sta je op het strand met je fiets, uitkijkend op de Lillebaelt, de Kleine Belt. Dat maakt de wandel- en fietstochtjes net even wat spannender dan je gewend bent in ons kikkerland.

Soldatenkamp uit 1864

Met al die actie in de natuur, kun je zomaar zin krijgen in wat stadjes en cultuur. Zelfs kinderen met een lichte allergie voor het woord cultuur, krijg je hier mee naar toe. Iets buiten het stadje Sønderborg vond de slag van Dybbøl plaats. Op die plek vind je een bezoekerscentrum dat nagemaakt is naar een soldatenkamp uit 1864. Inclusief alle ‘gadgets’, zoals kanonnen en barakken. Het leuke is dat je aan veel dingen mee mag doen: van kogels gieten tot pannenkoeken bakken. Helemaal geweldig wordt het als je het gebied op een elektrisch ros kunt verkennen, een segway.

Hygge

Deense gezelligheid, knusheid maar vooral lifestyle, sfeer en ook het eten en goed gezelschap dragen bij aan Hygge. De stadjes Tønder, Aabenraa, Haderslev en Sønderborg kun je met een gerust hart gezellig noemen. In de laatste twee kun je een spannende avondstadswandeling met een ‘nachtwacht’ lopen, er is er zelfs een speciaal voor kinderen. Elk van de vier genoemde plaatsen heeft een oud stadscentrum. Dus struinen maar over de kinderhoofdjes en langs gekleurde huizen, om daarna neer te strijken op een gezellig terras. Dus of je nu aan de oost- of westkust van Zuid-Jutland bent geweest: als iemand je vraagt hoe je vakantie was, zeg dan gerust Hygge.