Vakantie Funen, Langeland en Aerø

Het laat zich raden waarom Funen zich aanprijst als 'sprookjeseiland'. Hans Christian Andersen werd in 1805 immers geboren in Odense, de hoofdstad van het eiland. En een sprookje is het met de meer dan 120 kastelen en landgoederen, oude stadjes, pittoreske haventjes en een prachtig, golvend landschap.

's Zomers contrasteren de groene bossen en gele koolzaadvelden schitterend met de strakblauwe luchten. Funen, Langeland en de eilanden van de Zuid-Fuunse archipel laten zich via de meer dan 1100 kilometer lange fietspaden goed per fiets verkennen.

Attracties en evenementen

Gedurende de zomermaanden staat Funen in het teken van Hans Christian Andersen. Niet alleen Odense, de stad waar hij geboren is, maar het hele eiland koestert de herinnering aan de grote sprookjesschrijver. In het jaar 2005 wordt op grote schaal gevierd dat hij 200 jaar geleden in Odense werd geboren. Heel Funen wordt dit jaar omgetoverd tot sprookjeseiland en veel van de attracties die voor deze gelegenheid worden ontwikkeld, kun je ook in de toekomst blijven bezoeken.

Bezienswaardigheden

Als je van sprookjes houdt, zul je je op Funen thuis voelen. Niet alleen is de grote Deense sprookjesschrijver Hans Christian Andersen hier geboren, ook staat het eiland vol kastelen en landgoederen. Het kasteel Egeskov in Kværndrup is een van de belangrijkste bezienswaardigheden van heel Denemarken. Rond deze renaissance waterburcht is een heel attractiepark ontstaan met musea, een groot labyrint en je kunt er een wandeling maken door de boomkronen van het park. Leuk voor de kinderen is Fyrtøjet in Odense, een reis door de sprookjes van Hans Christian Andersen.

Dorpen en steden

De hoofdstad van Funen, Odense, is een voor Deense begrippen grote stad. Odense biedt voor elk wat wils, met kunst, cultuur, vermaak en fraaie staaltjes van moderne architectuur en stedenbouw. De andere steden zijn veel kleiner dan Odense, maar stralen een sfeer van gemoedelijkheid uit. De dorpjes liggen pittoresk verscholen in het heuvelachtige en bosrijke landschap van Funen. Bijzonder pittoresk zijn de havenstadjes op de eilanden langs de zuidkust van Funen.

Eten en drinken

Eten doe je op Funen bij voorkeur in een van de vele restaurants en kro's (herbergen), Daar combineren de Deense koks seizoensgebonden producten en creativiteit tot perfecte gerechten. Ze gebruiken bij voorkeur lokale producten, want Funen is de tuin van Denemarken. Groenten of fruit, vlees of vis, niets hoeft van ver te komen. De restaurants en kro's zijn in veel gevallen gevestigd in eeuwenoude, sfeervolle panden, wat zeker bijdraagt aan het rijke gevoel van traditie.

Kamperen

Kamperen bij het water

Vrijwel alle campings van Funen en de eilanden liggen langs de kust in de directe nabijheid van het strand. Je kunt niet alleen in zee zwemmen, maar ook in de zwembaden die bij de meeste campings zijn te vinden. Ze zijn daarmee ideale verblijfplaatsen voor gezinnen met kinderen. Stadscampings vindt je bij Odense en Kerteminde. Vier campings beschikken over een ruim aantal kampeerhutten, zodat je de voordelen van een vakantiehuisje kunt combineren met de faciliteiten en gezelligheid van een camping.

Kunst en cultuur

Het kunstleven van Funen speelt zich grotendeels af in Odense. Daar vindt je de meeste galerieën en het museum Brandts Klædefabrik met een ruime collectie eigentijdse kunst. Van beeldende kunst tot fotografie en de geschiedenis van de pers. De tradities van Funen kun je bekijken in enkele openluchtmusea, waaronder het leuke Den Fynske Landby. In dit museum herleeft het Fuunse leven uit de tijd van Hans Christian Andersen. Prachtige collecties tref je ook in de vele kastelen die Funen rijk is, zoals Egeskov en Valdemars Slot.

Natuur

Funen is een pittoresk eiland, op het kneuterige af, volgens sommigen. Niets is minder waar. De kleine dorpjes zijn met elkaar verbonden door smalle landwegen. Het landschap is heuvelachtig en vormt het decor voor een vrij authentieke samenleving. Er zijn veel nog bewoonde kastelen en landgoederen met prachtige en toegankelijke parken. De oude cultuur is overal zichtbaar en vooral op de eilanden Langeland en Ærø zul je veel resten uit het verleden tegenkomen, zoals grafvelden, hunebedden en koningsgraven.

Uitgaan

Van de weinige steden op Funen biedt alleen Odense ruime uitgaansmogelijkheden. Het is bovendien een studentenstad, waardoor vooral jongeren er goed terecht kunnen. Theaters, bioscopen en schouwburgen zul je in de kleine steden en dorpen buiten Odense niet of nauwelijks tegenkomen. Wel kunt je vrijwel overal op Funen terecht in café's en bars om een biertje te drinken.

Winkelen

Hét winkelcentrum van Funen is het Rosengårdcentret in Odense. Onder één dak vindt je daar meer dan 125 winkels, cafetaria's en restaurants. Ook is er een bioscoopcentrum met zeven zalen. Wil je echt iets bijzonders kopen, bezoek dan een van de vele handwerkwinkels, waar je terecht kunt voor keramiek, kaarsen, glas, gebruiksartikelen, bijvoorbeeld bij Katterød Kunsthåndværk in Faaborg.

Zon, water en strand

Wie voor het strand naar Denemarken gaat, zal meestal niet kiezen voor Funen. De eilanden hebben weliswaar lange kusten, maar de stranden zijn over het algemeen smal en niet zo uitgestrekt als die van Jutland. De meeste campings op Funen en de andere eilanden liggen langs de kust en beschikken in veel gevallen over een 'eigen' strand. Kies je voor Funen als standplaats, dan kun je bij tegenvallend weer uitwijken naar een groot aantal attracties en musea in de directe omgeving. Zelfs een uitstapje naar Kopenhagen behoort dankzij de Storebæltsbro tot de mogelijkheden.

Misschien vind je dit ook leuk:

Praktische informatie Denemarken