Strandplezier in Zuid-Jutland

ANWB samen met VisitDenmark

Sønderjylland/Zuid-Jutland doet niet onder voor de Spaanse costa's als het gaat om strandplezier. Ervaar de brede zandstranden, het ondiepe water en de rustige golven. De fjorden krijg je er gratis bij!

De kust van Sønderjylland/Zuid-Jutland wordt gekenmerkt door de vele fjorden met hun prachtige natuur en de Kleine Belt. Langs de hele kust vind je uitnodigende stranden, waar je dankzij het ondiepe water, de rustige golven en het witte zand een leuke dag beleeft met de hele familie. De meeste stranden van Zuidoost-Jutland hebben een Blauwe Vlag, waardoor je verzekerd bent van het beste zwemwater en een schoon en veilig strand.

De beste stranden van Zuidoost-Jutland

Skovmose Strand & Kærneland

Een weelderige natuur en talrijke prachtige stranden kenmerken het eiland Als in het zuidoosten van Jutland. Het vakantiedorp Skovmose vormt hierop geen uitzondering. Een ongerepte natuur, rust en lichtblauw zwemwater leverden het drie kilometer lange Skovmose Strand & Kærneland de officieuze titel ‘Het mooiste strand van Als’ op.

Mommark Strand

Proef de bijzondere sfeer van de idyllische vissers- en jachthaven van Mommark aan de oostkust van Als. Mommark Strand ligt naast de haven en is een heerlijke, beschutte plek om te zwemmen. Het brede zandstrand is dankzij het rustige water ideaal voor gezinnen met kinderen.

Vemmingbund Strand

Aan het einde van de baai bij Dybbøl vind je het oude vissersdorpje Vemmingbund, dat een van de allerbeste stranden van Zuid-Jutland heeft. Vemmingbund Strand is een breed en kindvriendelijk zandstrand in een prachtige omgeving, waar je heerlijk kunt wandelen langs het strand of in de prachtige, omringende natuur. Ook populair: beachvolleyballen en windsurfen.

Loddenhøj Strand

Ten noorden van Aabenraa ligt Loddenhøj Strand. Dit pareltje is omgeven door bomen en struiken en geeft je het gevoel dat je de rest van de wereld even helemaal buitensluit. Het water bij Loddenhøj Strand is zeer kindvriendelijk omdat de zeebodem heel langzaam afloopt. Voor beginnende surfers is het kalme water ideaal.

Kelstrup Strand

Als je graag ‘een van de beste stranden van de regio’ van je to-dolijstje wilt afstrepen, dan is Kelstrup Strand ten zuiden van Haderslev een must. Een brede strook met hoge bomen scheidt dit mooie, knusse strand van de rest van de wereld, zodat je in alle rust kunt ontspannen. Er is helder zwemwater met een zeebodem die maar langzaam afloopt.

Sønderstrand Aabenraa

Stadsstrand aan het einde van het Aabenraa fjord. Dankzij het ondiepe water is het een zeer kindvriendelijk zandstrand. Er zijn allerlei faciliteiten zoals een café-restaurant, autocamperplek, fietsreparatieplek, toiletten, douche, badbrug en een vlonder die vast in het water ligt. 

Genner Strand

Dit fraaie strand tussen Haderslev en Aabenraa kent fijn zand en een fijne zandbodem. Prettig voor de voeten dus! Er zijn goede toiletfaciliteiten. 

Købingsmark Strand

En we hebben een winnaar! Købingsmark Strand is het beste strand van Noord-Als. Je vindt hier ook een camping en een kiosk.

Werelderfgoed in de Waddenzee!

In 2014 werd het Deense deel van de Waddenzee opgenomen op de Werelderfgoedlijst van UNESCO. De grote natuurlijke diversiteit van de Waddenzee speelde daarbij een hoofdrol. De Duitse en de Nederlandse gebieden van de Waddenzee waren eerder op de lijst opgenomen. De Waddenzee maakt sinds oktober 2010 deel uit van het Nationaal Park Waddenzee. Tussen de 10 en 12 miljoen vogels - spreeuwen, bonte strandlopers en ganzen - trekken jaarlijks door de regio. Maart tot mei en september tot november zijn de beste periodes om de grote vogelmigraties met eigen ogen te zien. De grote zwermen vogels vormen een bijzonder schouwspel.