Vakantie Bornholm

Midden in de Oostzee ligt een van de parels van Denemarken, het 600 km² grote eiland Bornholm. In het zuiden is Bornholm vlak met langs de kust een duinenrij en zandstranden. De noordkust is rotsachtig met steil uit zee oprijzende, verweerde kliffen.

Midden op het eiland ligt het grote bos Almindingen. De stadjes en dorpen van Bornholm zijn bijzonder pittoresk. Ten noorden van het eiland ligt de kleine archipel Ertholmene met de vestingeilanden Christiansø en Frederiksø en het vogeleiland Græsholm.

Attracties en evenementen

Eigenlijk is Bornholm in zijn geheel de belangrijkste attractie. Daarover kom je alles te weten in het natuurcentrum NaturBornholm. Hier maak je kennis met de oorsprong van het eiland en met de vroegste dinosaurus die op het eiland gevonden is (een dromaeosaurus) en zijn hedendaagse afstammelingen (krokodillen en schildpadden). Met moderne hulpmiddelen kun je de geologische geschiedenis van het eiland van meer dan 1,7 miljard jaar volgen. Het centrum staat op het breukvlak van Noord-Bornholm (graniet) en Zuid-Bornholm (zandsteen). Het leeftijdsverschil tussen beide gesteenten van 1,2 miljard jaar kun je met beide benen overspannen.

Bezienswaardigheden

De belangrijkste bezienswaardigheden van Bornholm zijn de vier ronde kerken. Hoewel er elders in Scandinavië meer ronde kerken staan, zijn de kerken van Bornholm in een uitzonderlijk goede staat bewaard gebleven. De kerken hebben een karakteristieke vorm: het schip is rond omdat het oorsprong dienst deed als verdedigingstoren. Ze werden gebouwd tussen 1150 en 1200. Ze staan in Nylars, Nyker, Olsker en Østerlars en zijn tegen een geringe vergoeding toegankelijk. De ruïne van de enorme vesting Hammershus, waarvan de oudste delen dateren van 1255, mag je zeker niet missen. De ruïne ligt in een prachtige omgeving.

Dorpen en steden

De enige 'stad' van het eiland is Rønne, de hoofdstad. Maar ook Rønne is slechts een kleine stad, de overige plaatsen zijn niet meer dan dorpen. Zonder uitzondering zijn het pittoreske plaatsjes, waarvan de mooiste Gudhjem, Svaneke, Nexø en Aakirkeby zijn. De eerste drie zijn havenstadjes, waarvan de kern rondom de haven is gebouwd. Aakirkeby ligt in het binnenland en is gebouwd rond de opvallende kerk met een dubbele toren. Je kunt er heerlijk winkelen, een biertje drinken op een van de vele terrassen of een hapje eten in een restaurant.

Eten en drinken

Op Bornholm ben je op de plek voor gastronomische hoogtepunten. Of je nu een versgerookte haring bestelt bij een van de rokerijen, geniet van een gourmetdiner met uitzicht op de zonsondergang in een van de vele restaurants, of een lokaal gebrouwen biertje drinkt. In Bornholmse gerechten worden veel lokale producten verwerkt, waaronder vijgen en moerbei, die er groeien dankzij de warmte die in de rotsen wordt opgeslagen. Ook kaas, vlees, chocolade, brood en biscuit worden lokaal gemaakt en zijn van hoge kwaliteit.

Kamperen

Kamperen op Bornholm

Als je van het buitenleven houdt kun je op Bornholm kiezen uit een groot aantal campings. Je kunt er een trekkershut of caravan huren, terwijl veel campings beschikken over een zwembad, speelterreinen, enzovoort. Andere campings hebben vooral natuur te bieden. Wanneer je met uw eigen caravan gaat, bedenk dan dat je je overtochten op tijd moet reserveren. Ook op Christiansø is een kleine trekkerscamping.

Kunst en cultuur

Bornholm kent een rijke geschiedenis. Archeologische vondsten zijn te zien in het Bornholm Museum in Rønne. Moderne kunst kun je bekijken in het prachtig gelegen Bornholm Kunstmuseum tussen Gudhjem en Allinge-Sandvig. De kern van de collectie van dit museum is het werk van de zogenoemde Bornholmschool. Het spectaculaire gebouw, ontworpen door de architecten Johan Fogh en Per Følner, staat op een bron waarvan het water door het museum stroomt. Het eiland heeft ook een grote aantrekkingskracht uitgeoefend op kunsthandwerkers. In hun ateliers kun je hun werk bekijken en kopen.

Natuur

Nergens in Scandinavië is de verscheidenheid aan landschappen zo groot als op Bornholm. Langs de noordkust tref je ruige, door wind en golven verweerde kliffen aan, die steil uit zee op rijzen. Het midden van het eiland bestaat uit het uitgestrekte bos Almindingen, dat in de 19e eeuw is aangeplant in een (geslaagde) poging het oorspronkelijke landschap te herstellen. De zuidkust bestaat uit duinen en zandstranden. Het rijkste vogelleven tref je aan op het eilandje Græsholm, ten noorden van Bornholm. De kolonies zeekoeten kun je goed bekijken vanaf Frederiksø.

Overnachten

Zoals elders in Denemarken kun je op Bornholm kiezen uit een ruim aanbod van hotels, pensions, vakantieparken en zomerhuizen. Nog meer dan voor de rest van het land geldt voor Bornholm dat je tijdig dient te reserveren, zeker als je in het hoogseizoen gaat. De meeste accommodatie is langs de kust te vinden. Ben je met de auto, dan kun je vanaf iedere plek op het eiland de meeste bezienswaardigheden gemakkelijk vanaf een standplaats bezoeken.

Uitgaan

Rønne is de culturele hoofdstad van het eiland. Het theater van Rønne, met slechts 180 stoelen, is in gebruik sinds 1823. Iedere zomer wordt er in een authentieke sfeer de Bornholmer Revue opgevoerd. In Bornholms Musikhus aan de Store Torv kun je concerten bijwonen van Deense en buitenlandse bands en artiesten. In Rasch's Pakhus is een café en galerie. 's Avonds kun je in Rønne terecht in een van de vele cafés.

Winkelen

De meeste supermarkten op Bornholm verkopen naast de gebruikelijke producten ook Bornholmse specialiteiten. De supermarkten in Bornholm en Nexø zijn 's zomers dagelijks geopend tot 8 uur 's avonds. Op de rest van het eiland sluiten ze rond half zes. Bijzonder zijn de boerderijwinkels, waar je biologische producten als vlees, fruit, groenten, honing en zelfs wijn kunt kopen. Op de vele markten kun je terecht voor culinaire specialiteiten, bloemen, kunsthandwerk en nog veel meer, zoals vijgen, moerbeien en andere seizoensproducten.

Zon, water en strand

Het strand bij Dueodde, aan de zuidkust van Bornholm, is het misschien wel het mooiste van Denemarken. Verscholen achter een brede duinenrij, strekt het zich kilometers uit. Het zand is wit en het is zo fijn, dat het voorheen werd gebruikt om na het schrijven de inkt te drogen. Bij Balka vindt je kindvriendelijk strand met laag water en ook bij Sandvig is het strand veilig. De zomer kent vaak lange, warme perioden en door de noordelijke ligging zijn de dagen vrij lang.

Misschien vind je dit ook leuk:

Praktische informatie Denemarken