10 tips voor op Cyprus

Een echte Cyprioot gaat door het vuur voor kerk, vaderland en medemens. Wat je daar van merkt als toerist? REIZEN Magazine trekt door een veranderend Cyprus, van studentencafés in Limassol tot Unesco-schuurkerken in de bergen en van karaoke-bars tot aan Aphrodite’s Rots. Dit zijn de 10 doe-, eet- en slaaptips op Cyprus.

Tip 1: Limassol

Limassol is dé Cypriotische stad om uit eten te gaan. Neem er mezze (klemtoon op de tweede è), een feestje in veel gangen van kleine hapjes, waar je desnoods een dag over kunt doen. Cyprioten doen een mezze als ze met vrienden of familie uit eten gaan. Wij eten de lekkerste in restaurant To Hani, met een onafzienbare reeks gerechten, eerst koud, dan salades, dan warm, dan zoet.

Tip 2: Omodos

Het klooster van Omodos huisvest ook twee musea. De leukste heeft niets met religie te maken. Het is een verzetsmuseum waarin de verzetshelden uit de onafhankelijkheidsstrijd worden geëerd.

Tip 3: Wijn

Houd je van wijn, dan zit je op Cyprus goed. Er komen uitstekende wijnen vandaan. Op het eiland zijn wijnroutes uitgezet. Volg de bordeauxrode tekens op het wegdek van route 4 (Krasochoria = wijndorpen, langs o.a. Omodos). Onderaan de heuvels, in Erimi, zit het Cyprus Wine Museum. Hier kun je de route beginnen.

Tip 4: wandelen door Troödos

Troödos is een gebied dat smeekt om bewandeld te worden. Er zijn honderden tochten te maken. Een heel bekende is de Kaledonia trail. ‘s Zomers is dat een tochtje dat voor verkoeling zorgt. Er is altijd water in de buurt. De Kaledonia is een waterval. Als je de Niagara hebt gezien een ukkie, maar op Cyprus de grootste. Een andere, iets langere maar een van de mooiste wandelingen is de Artemis nature trail, op de flanken van de Olympos. We rijden er ‘s avonds naartoe. Op twee trailrunners na is er niemand. Het is volle maan. We worden opgenomen in de kosmos. Een koekoek doorbreekt de stilte. Hij lijkt vlak boven ons te zitten.

Tip 5: overnachten in Kalopanagiotis

Nog een reden naar het Troodos-gebergte te gaan is een overnachting in Kalopanagiotis (spreek uit Kálopannasjotties), het dorp van Athalos en Dimitri waar het hele dorp werkt aan een in het dorpsleven ingebedde vorm van toerisme. Alle leegstaande huizen worden luxe appartementen. Er is een fijn restaurant, een bar, en er komt een zwembad.

Tip 6: Avakaskloof

Op het Akamas schiereiland ligt ook een kloof, de Avakaskloof. Een raadselachtig iets, want het schiereiland is verder glooiend. De rotsen lijken vanuit het binnenste der aarde te zijn opgestuwd, en later weer uitgesleten te zijn door een snelstromende beek. De kloof wordt na 1 km onwaarschijnlijk smal. Twee, drie meter, met aan weerszijden 12 meter hoge wanden. Er drupt water vanaf, hier en daar straaltjes. Het is een van de weinige plekken op Cyprus waar altijd water is.

Tip 7: Mountainbiken

Als je begint met mountainbiken in het wijndorp Ineia, fiets je alleen maar heuvelaf.

Tip 8: Avondbezoek Kourion

Bezoek Kourion tegen de avond. Dan komen er geen bussen dagjesmensen meer en word je ‘s zomers niet meer weggeschroeid. Ga in het theater op de akoestische stip staan en laat je stem galmen.

Tip 9: Logeer in Tochni

Logeer in Tochni bij Sofronis Potamitis. Hij heeft mooie huizen te huur maar kan ook koken, én organiseert van alles. Een van de activiteiten is meevaren met een (zeer!) authentieke vissersboot. Bij Kostas en zijn vrouw Maroula klimmen we ‘s morgens om vijf uur aan boord. Vier uur lang varen we mee. Ze halen de netten in, de vissen eruit. Een gevangen octopus wordt meteen doodgeprikt, de rest ligt er naar adem happend bij. Twee dikke vissen krijgen we mee, voor ‘s avonds bij het diner. Een levendig gesprek wordt het niet: Kostas en Maroula spreken geen woord over de grens, wij slechts een mondvol Grieks.

Tip 10: Museum in Lefkosia

Het Byzantijns Museum in Lefkosia heeft een megacollectie. Als je van iconen houdt, mag je dit museum niet overslaan. Ze doen er niks raars mee, het hangt er gewoon bijzonder te zijn. Trek er een paar uur voor uit.