Havana: 10 hoogtepunten

Havana is de meest bijzondere hoofdstad van alle Caribische eilanden. Vooral La Habana Vieja, het Oude Havana, maakt op elke bezoeker een verpletterende indruk. De 10 hoogtepunten op een rij.

1. Het mooiste plein van Havana

De Plaza Catedral is het mooiste plein van Havana. Het is klein, met op de kop de barokke gevel van de kathedraal van Cuba, daterend uit de 18de eeuw. Er is een terras. Er spelen salsa bands. Heerlijk om aan het einde van een middag uit te blazen.

Rondreis Cuba - Plaza Catedral 

2. De auto’s van Havana

Maak een taxiritje in een van de ‘carros americanos’, de Amerikaanse auto’s uit de vijftiger jaren. De Fords, Cadillacs, Chryslers, Plymouths en Pontiacs met hun chroomwerk, vleugels en levendige kleuren worden op Cuba nog steeds aan de praat gehouden. Hoe lang nog?

Rondreis Cuba - Amerikaanse auto 

3. Wandelen in Havana

Gewoon: slenteren & kijken. De oude binnenstad is heel goed te bewandelen. Alle hoogtepunten van oud-Havana liggen op loopafstand van elkaar. De ‘calles’ lopen over van ‘visueel snoepgoed’. Verdwalen kan niet: de straten liggen in ruitvorm. En ’s avonds is het ook zeer veilig in oud-Havana.

4. Plaza Vieja

De Plaza Vieja dateert uit de 16de eeuw en deed dienst als markt, park en amfitheater. Hier is de eclectische bouwstijl van Havana goed te zien. Veel panden zijn m.b.v. UNESCO opgeknapt. Tip: op de hoek van het plein zit de Camera Obscura. Ga met een antieke lift naar boven, betaal 2 CUC en zie in een donkere kamer een ‘live’ overzicht van Havana.

5. Parque Central

Het rechthoekige park aan de rand van de oude binnenstad is de huiskamer van Havana. Ga op een bankje onder de palmen zitten kijken naar de microkosmos van het Havaanse leven. Zie de magnifieke oude Amerikaanse auto’s rond het plein draaien. En bekijk natuurlijk het standbeeld van de Cubaanse vrijheidsstrijder José Marti.

Rondreis Cuba - Parque Central 

6. Met de Coco Taxi door Havana

Neem een fietstaxi of nog beter: de ‘Coco Taxi’. De ‘Coco Taxi’ is een ‘uitgeholde sinaasappel met stuur’, drie wielen en een ronkend motortje, met plek voor drie. Zo kun je rustig de ‘eclectische’ architectuur (van Spaans-koloniaal tot Renaissance) bewonderen. Wel tevoren goed de prijs afspreken!

7. Plaza de Armas

Bezoek de relaxte openlucht kunstmarkt bij Plaza de Armas. Koop een oud propagandaboekje over Che of Fidel. Vraag je favoriete (salsa) nummer aan op het gezellige terras van restaurant ‘La Mina’. Het eten is redelijk. De locatie en de muziek zijn top.

Rondreis Cuba - Plaza de Armas 

8. Museo de la Revolución

Beetje smokkelen. Het Museo de la Revolución ligt niet in oud-Havana maar wel op loopafstand. Moet je gezien hebben. Het is het voormalige paleis van dictator Batista. Een pronkpaleis waar hij door Fidel Castro uit werd verjaagd. Er zijn fotoexposities over o.m. het leven van Che Guevara. Buiten staat de Granma, het jacht waarmee Castro in 1956 op Cuba landde. Maar het topstuk is het paleis zelf.

9. Obispo, de Kalverstraat van Havana

Wandel einde middag door de drukke Obispo, de Kalverstraat van oud-Havana. Op het eind ga je café Floridita binnen, de hangout van auteur Ernest Hemingway. Hij hangt hier in levensgroot brons aan de bar. Er speelt altijd een salsa band. En je bestelt natuurlijk een Daiquiri-cocktail, de lievelingsdrank van Ernest Hemingway. Of een mojito, of een cuba libre.

10. ‘Made in Havana’

Verhoog je plezier en kennis tijdens je verblijf door het lezen van ‘Made in Havana’, een roman van Wil Heeffer (uitgeverij Aspekt). Niet omdat het zo’n geweldige roman is. Wel omdat het verhaal boeiend en informatief is. Je komt veel te weten over de pracht en vergane glorie van oud-Havana. Over het harde leven van de ‘Habaneros’. Over de schoonheid van de vallei van Viñales, dichtbij Havana. Je krijgt antwoord op de vraag: geloven ze nou echt allemaal nog in Castro en de revolutie?.

Rondreizen Cuba boeken bij ANWB ledenreizen

Kun je na het lezen van dit artikel niet wachten om Cuba met eigen ogen te zien? Boek je rondreis bij de ANWB, veilig, vertrouwd en met veel extra's voor leden! Je boekt je reis direct bij ANWB ledenreizen. Benieuwd naar ons aanbod?

Bekijk alle rondreizen naar Cuba