Cuba Praktisch

Cuba is een schitterend en fascinerend land om door rond te reizen. Maar waar moet je aan denken voor je vertrekt en wat is handig om te weten tijdens je verblijf? Lees het hier en ga goed voorbereid van huis!

Rondreis Cuba - Paard en wagen 

Reisseizoen & formaliteiten

Het hele jaar is Cuba – met een temperatuur die varieert van 24° – 32° C. – prima te bezoeken. Het droge seizoen, november tot mei, is de beste periode. Dan heb je de meeste kans op heldere luchten. Juni t/m oktober is het orkaanseizoen. Voor Cuba is geen visum nodig, wel een toeristenkaart (deze krijg je vooraf via de reisorganisatie of kun je aanvragen bij de luchtvaartmaatschappij) en uiteraard een paspoort dat bij aankomst nog minimaal zes maanden geldig is.

Huurauto & wegennet

Wil je met de auto door Cuba toeren? Boek dan vooraf via een Nederlandse reisorganisatie. Dat is vaak goedkoper en voorkomt teleurstellingen, want het aantal huurauto’s is schaars. Een kleine auto (bijv. Hyundai Atos) kost ca. € 54 per dag, all-in. De wegen tussen de grotere steden zijn redelijk, maar in het binnenland zijn ze vaak erg slecht waardoor de gemiddelde snelheid laag ligt. Soms doe je een uur over amper dertig kilometer.

Rondreis Cuba - Snelweg 

Benzinestations zijn volop te vinden, behalve op het traject tussen Santiago en Pilon. Met een volle tank wegrijden dus. Belangrijk: vermijd rijden in het donker. Levensgevaarlijk vanwege de gaten in het wegdek en ander verkeer zonder licht (paarden, voetgangers, fietsers, brommers, auto’s…).

Geld

Betalen doe je met de CUC (spreek uit: koek). Voor 1 euro krijg je ongeveer 1,40 CUC. Bij cafeetjes en eethuisjes in het binnenland kun je soms ook met de peso betalen, moneda nacional. Pinnen is nagenoeg onmogelijk. Wel kun je bij de grote banken geld wisselen met een creditcard. Handiger: cash meenemen en wisselen bij hotels, banken en officiële wisselkantoren van Cadeca, de burós de cambios.

Accommodatie

Casas particulares (kamers bij particulieren) zijn er in alle soorten en maten: van eenvoudig tot compleet met eigen badkamer. De casas die in bekende gidsen worden aanbevolen zitten vaak vol en zijn beslist niet altijd beter dan andere. Gewoon de stad in rijden, zelf rondkijken en desnoods even vragen. Reken voor een kamer met ontbijt op 20 à 25 CUC.

Rondreis Cuba - Straatbeeld 

Eten en drinken

In plaatsen als Santiago, Trinidad en Havana vind je volop goede eetadressen. De opmars van de paladares, mini-restaurants bij de Cubanen thuis, wordt door de overheid afgeremd, maar wie goed zoekt kan ze nog altijd vinden. Het belangrijkste kenmerk van de Cubaanse keuken is improvisatie omdat er jarenlang altijd wel ergens gebrek aan was. Over het algemeen wordt er eenvoudig maar lekker gekookt voor 5 tot 10 CUC p.p.

Rondreizen Cuba boeken bij ANWB ledenreizen

Kun je na het lezen van dit artikel niet wachten om Cuba met eigen ogen te zien? Boek je rondreis bij de ANWB, veilig, vertrouwd en met veel extra's voor leden! Je boekt je reis direct bij ANWB ledenreizen. Benieuwd naar ons aanbod?

Bekijk alle rondreizen naar Cuba