15 tips voor een onbezorgde cruise

Van galakleding tot ‘verplichte’ fooi, de cruisewereld barst van de geheimen voor first timers. Dit zijn de 15 dingen-die-je-moet-weten-voor-je-aan-boord-gaat.      

1. Win informatie in

Handig om vóór het boeken te weten wat anderen van een cruiserederij, schip of vaarroute vinden. Kijk voor andermans ervaringen per schip en rederij bijvoorbeeld op Zoover. Er bestaan ook speciale sites voor cruisebeoordelingen, zoals Cruise Review, Cruise Critic en Cruiseline

2. Kies de juiste hut

Kijk bij het boeken naar het dekplan, want sommige buitenhutten hebben beperkt zicht door bijvoorbeeld reddingsboten. Een ander ding is geluidsoverlast. Ligt je hut dichtbij restaurants of de discotheek? Buitenhutten kunnen soms overlast ervaren van het anker en lagere hutten van de vibraties van de motoren. Snel zeeziek? Vermijd hutten die gelegen zijn ter hoogte van de boeg of de achterkant van het schip. Neem een hut in het midden van het schip, omdat hier de vibraties het minste voelbaar zijn.

3. Kom ruim op tijd

Zowel bij inscheping als bij een excursie... Soms kun je ruim een uur voor de aangegeven inschepingstijd aan boord. Je kunt zo relaxed inchecken en het is nog rustig op het schip. Op tijd komen is ook een must voor excursiedeelnemers. Wil je maximaal profiteren van je uitstapje, zorg dan dat je ruim voor de geplande aankomsttijd klaarstaat bij de uitgang. Zeker als het schip buitengaats ligt en je met tenders (shuttleboten) naar de wal moet. Kleine waarschuwing: mis je de all aboard time en blijf je achter in Barcelona, Southampton of Jakarta, dan zijn alle kosten naar de volgende haven voor eigen rekening.

4. Denk aan labels & handbagage

Je bent zelf verantwoordelijk je e-ticket uit te printen en je eigen kofferlabel. Je kofferlabel is belangrijk omdat je hierop je hutnummer moet vermelden. Bij het afgeven van je koffer in de terminal moet het label erop zitten, want anders is de kans groot dat je koffer in een grote stapel beland. Pas tegen het begin van de avond arriveren de koffers bij je hut. Daarom is het prettig om alvast wat kleding, zwemspullen, toiletgerei, medicijnen en andere dagelijkse benodigdheden in je handbagage te hebben.

5. Start je cruise met een rustige lunch

Vaak hebben cruisepassagiers al een (lange) vliegreis achter de rug. Ze willen dan maar één ding op de dag van inscheping: rust. Lekker met z'n tweeën een hapje eten zonder massa's mensen om je heen. Het buffetrestaurant is dan niet de meest ideale plek, omdat de meeste passagiers hiervoor kiezen. Veel cruiseschepen hebben naast het buffet voor de lunch ook andere opties/lunchrestaurants.

6. Maak een planning

Informeer aan het begin van de trip wat er allemaal te doen is en plan zo je cruise. Sommige excursies lopen snel vol, dus bedenk goed wat je zéker wilt zien en doen. Extra tip: vraag op de eerste dag een rondleiding in de wellness- en fittnessruimte. Zo kun je goed inschatten of het interessant is om een weekpas te kopen, of misschien behandelingen te reserveren.

7. Denk aan extra kosten

De kosten van een cruise zitten niet alleen in de cruise zelf. Denk aan bijkomende kosten als fooien (min of meer verplicht, reken op $ 10 - $15 dollar p.p.p.d.), excursies, visa's, winkeluitgaven, restaurants met toeslagen, alcohol en andere drankjes. Normaal gesproken zijn alle maaltijden op het schip inbegrepen, voor drankjes moet je betalen (hoewel koffie en water bij de maaltijden vaak kosteloos wordt geserveerd, evenals sappen bij het ontbijt).

9. Je garderobe: van casual tot chic

Casual kleding is de regel, maar er zijn uitzonderingen. In het à la carte restaurant draag je nette kleding, geen korte broek of spijkerbroek. Een jasje voor heren is gewenst. Op gala-avonden en het captain's diner is de outfit formeler, bijvoorbeeld een donker kostuum voor heren en een cocktailjurk voor dames. De dresscode is te vinden bij de boeking of op aanvraag, en in de dagelijkse boordprogramma's.

8. Excursie boeken of niet?

Boek ik een (vaak prijzige) excursie, of verken ik op eigen houtje mijn bestemming? Elke optie heeft zijn voor- en nadelen. Bij de georganiseerde trip hoef je je niet druk te maken om de vertrektijd van het schip, ideaal dus om bezienswaardigheden te bezoeken die wat verder van de haven liggen. Ook is er een gids, vooral handig als je de taal niet machtig bent. Wanneer je alleen op het strand wil liggen, of graag op jezelf banjert door de stad, dan kun je natuurlijk zelf de bestemmingen verkennen. Deel eventueel een taxi met medepassagiers (spreek vooraf een prijs af met de chauffeur!).

10. Neem niet teveel cash mee

Contant geld is namelijk niet nodig aan boord. Je hutsleutel c.q. legitimatiebewijs (tijdens in- en uitschepen) is tevens je betaalmiddel. Aan het eind van de reis betaal je de nota in één keer. De fooien worden vaak automatisch op de scheepsrekening gezet. Extra tip: steeds meer banken blokkeren pinpassen voor gebruik buiten Europa. Als je een cruise maakt waarbij je landen aandoet die buiten Europa vallen, dan kun je je pas vooraf instellen op ’gebruik wereldwijd’. Dit kan online op de website van je bank of telefonisch. Doe dit minimaal 48 uur voor vertrek.

11. Gebruik een paklijst

Nooit meer je powerbank of verrekijkertje vergeten? Maak een paklijst, of beter nog, print onze kant-en-klare paklijst uit. 

12. Is er een app?

Check of jouw cruisemaatschappij een eigen app heeft, want deze biedt meestal heel wat mogelijkheden. Zo boek je via de app excursies en kun je de klantenservice aan boord bereiken. Of, ook superhandig, scroll door de menu's van de diverse restaurants en check je boordtegoed (voor dat laatste rondje Margharita's...). Soms kun je zelfs zonder data of WiFi vrienden of familie bereiken door middel van een ingebouwde message tool. De website Holland America Line Navigator functioneert als een onboard app en biedt vele functionaliteiten.

Ook leuk: Top 9 handige apps voor cruisereizigers

13. Geniet van de lokale keuken en cultuur

Ben je korte tijd op een bestemming, dan is het natuurlijk hartstikke leuk als locals je de weg wijzen naar dat leuke restaurantje en museum. Dat hoeft niet letterlijk! Er zijn apps die door locals worden gevoed met persoonlijke tips. Zoals Spotted by Locals of With Locals. Onbetaalbaar.

14. Gebruik WiFi aan land

Internet op cruiseschepen staat niet bekend om zijn snelheid of lage prijs. Wat doe je dan? Je zoekt in de eerste de beste havenstad een WiFi-hotspot op. De app WiFi Map (voor iPhone, iPad en Android) wijst niet alleen de weg naar de dichtsbijzijnde hotspot op bestemmingen wereldwijd, ze onthult ook nog de wachtwoorden!

15. Maak een kopie van belangrijke documenten

Mocht je onverhoopt je paspoort of identiteisbewijs kwijtraken, een kopie is dan een handige hulp om aan de front desk op het schip, politie, douane, Nederlandse ambassade of consulaat te laten zien. Voor de zekerheid kun je ze ook nog scannen en mailen naar jezelf. Denk ook aan je visum, (internationaal) rijbewijs, reisverzekering, ziektekostenverzekering en tickets.

Meer tips voor een onbezorgde cruise: