Reisdocumenten Costa Rica

Zorg ervoor dat je alle benodigde papieren bij je hebt wanneer je op vakantie gaat. Hier vind je het overzicht van de papieren die je nodig hebt voor Costa Rica.

Reisdocument

  • Een geldig paspoort is vereist.
  • Controleer of het document ruim voldoende geldig is, voor het geval het verblijf langer mocht duren dan gepland.

Visum

  • Een visum is niet nodig voor een verblijf van maximaal 90 dagen.
  • Verlenging van verblijf kan aangevraagd worden bij de immigratiedienst ter plaatse.

Inreis via een ander land

  • Voor een tussenstop (transit) op een luchthaven in een ander land op weg naar Costa Rica: informeer van tevoren bij het consulaat van dat land of je een visum of transitvisum (ook wel A-visum of doorreisvisum genoemd) nodig hebt.

Reizen met minderjarige kinderen

  • Kinderen hebben een eigen reisdocument nodig. Een bijschrijving in het paspoort van een ouder is sinds 2012 niet meer geldig.
  • Binnen de Schengenzone is het aan te raden (niet verplicht) een kopie van het paspoort van de niet meereizende ouder(s) mét een toestemmingsformulier mee te nemen, dit kan vertraging voorkomen bij controles. Buiten het Schengengebied zijn de regels vaak uitgebreider. Meer informatie en het toestemmingsformulier zijn te vinden op rijksoverheid.nl/onderwerpen/reizen-met-kinderen. Denk ook aan de landen waar je doorheen reist op weg naar de bestemming.

Bijzonderheden

  • Op verzoek moet je het volgende kunnen tonen bij de douane in Costa Rica:
    • Een retour- of doorreisticket.
    • Een bewijs van voldoende financiële middelen voor de periode van verblijf. Dit kunnen bankafschriften zijn, salarisstrookjes, garanties van de gastheer/vrouw ter plaatse, bewijs van ontvangst studiebeurs, ziektekostenverzekering, beschikbaar contant geld waaronder reischeques en creditcards.
    • Een vaccinatiebewijs tegen gele koorts (alleen nodig als je het land inreist vanuit een gelekoortsgebied). Zie voor meer informatie lcr.nl.
  • Deze informatie geldt voor reizigers met de Nederlandse nationaliteit.
  • Voor tips en advies over het gebruik van een paspoort of identiteitskaart in het buitenland kijk op anwb.nl/vakantie/reisvoorbereiding.
  • Tekst bijgewerkt: november 2018. De informatie over verkrijgbaarheid van het visum en de geldigheid van paspoort en visum is sterk aan wijzigingen onderhevig. Raadpleeg voor de meest actuele gegevens de consulaire afdeling van de Costa Ricaanse ambassade.

Rijbewijs

Auto of motor

  • Het Nederlandse rijbewijs is geldig in Costa Rica, ook bij het huren van een voertuig.
  • Een IRB (internationaal rijbewijs) is niet vereist.
  • Let op: Verhuurbedrijven kunnen specifieke eisen stellen. Bijvoorbeeld een minimum- of maximumleeftijd of een minimum aantal jaren dat het rijbewijs in bezit moet zijn. Vraag van tevoren naar de voorwaarden.

Bromfiets of snorfiets

  • Voor het besturen van brom- en snorfietsen is een rijbewijs vereist.

Bijzonderheden

  • Deze informatie geldt voor Nederlands ingezetenen.

Voertuigdocumenten

Voor informatie over het bezoeken van Costa Rica met eigen of andermans voertuig: informeer bij de ambassade, het consulaat en/of het verkeersbureau van dat land. Informeer ook bij de verzekeringsmaatschappij naar de voorwaarden en de dekking.

Meer praktische informatie voor Costa Rica

Adressen en telefoonnummers
Betalen
Douaneregels
Internet en bellen
Gezondheid 
Praktisch ter plaatse
Verkeer
Verkeersregels