Top 10 tips voor Colombia

Van koffieroute tot de koloniale parel Cartagena

Geen enkel Zuid-Amerikaans land is zo veelzijdig als Colombia. Reis van mysterieuze kloven naar dampende koffieplantages én Caribische droomstranden. De mooiste bezienswaardigheden. 

1. Koloniaal kroonjuweel: Cartagena

Kroonjuweel van Spaanse koloniale architectuur, Caribische flair, eeuwenoude, piekfijn bewaarde gebouwen en het grootste Spaanse fort buiten Europa. De historische vestingstad Cartagena is dé topattractie van Colombia. ’s Avonds dwaal je door de charmante stegen van de oude stad en strijk je neer op een van de vele terrassen, waar bijna altijd wel een salsa- of cumbia-straatbandje staat te spelen. Vanuit Cartagena kun je dagtrips maken naar de droomeilandjes van de Rosaria-archipel.

2. Mysterieus Werelderfgoed: San Agustín

In de dichte jungle rond San Agustín vind je honderden precolumbiaanse, verfijnde en vooral mysterieuze beelden. Welk volk ze heeft gemaakt – en waarom de bouwers vervolgens van de aardbodem lijken te zijn verdwenen – is nog altijd een raadsel. De diepe rivierkloven in deze regio zijn minstens zo spectaculair. Tip: bezoek de Estrecho (gorge) van de machtige Rio Magdalena. Hier is Colombia’s grootste rivier slechts twee meter smal!

3. Veelzijdige hoofdstad: Bogotá

Colombia's hoofdstad biedt vele attracties: statige gebouwen uit de Spaanse tijd, de hippe wijk La Candelaria, het magistrale uitzichtpunt Monserrate én het verrassend mooie en tevens gratis Botero Museum. Hier zie je vele werken van de onnavolgbare Colombiaanse kunstenaar himself, maar ook creaties van grootmeesters als Picasso, Dalí, Chagall en Monet. Bogotá is een perfecte uitvalsbasis voor attracties als de zoutkathedraal van Zipaquirá en het met legenden omhulde ‘goudmeer’ Guatavita.

4. Caribische droomkust: Nationaal Park Tayrona

Het mooiste stuk Colombiaanse Caribische kust vind je in Nationaal Park Tayrona. Denk aan baaien omringd door reusachtige rotsblokken, aan knisperende zandstranden die smeken om een verkoelende duik of uitgebreide snorkelpartij. Je verblijft in relaxte, met palmbladeren bedekte hutjes, direct aan het strand of half verscholen in de jungle.

5. Koffieparadijs: Zona Cafetera

In het hart van Colombia ligt de koffieregio oftewel de Zona Cafetera. Op de rollende heuvels van dit dromerige, tropische landschap worden misschien wel ’s werelds beste koffiebonen verbouwd. Strijk neer in een sfeervolle hacienda of finca, midden tussen de plantages, en ontwaak met uitzicht op mistige heuvels, tropisch gevogelte en een dampende kop…precies.

6. Van no-go naar go: Medellin

Medellin wás het domein van een zekere heer Escobar en had een nogal ruw randje. Inmiddels heeft de stad een enorme transformatie ondergaan: Medellín is veiliger, vrolijker en feestelijker dan ooit. Bezoek bijvoorbeeld de uitgaanswijk El Poblado waar de boel pas ’s avonds laat op gang komt.

7. Bultruggen & jaguars: Utria Nationaal Park

De Colombiaanse westkust behoort tot de best bewaarde geheimen van Zuid-Amerika. Waarom is een raadsel. Neem Utria National Park, waar het woeste regenwoud direct grenst aan een spectaculaire kustlijn met waanzinnige stranden. In bepaalde maanden heb je hier ook nog vrijwel 100% kans om bultrugwalvissen van dichtbij te spotten. Diverse soorten zeeschildpadden, dolfijnen en bijzondere soorten koraal zie je het hele jaar door onder water. Boven water stuit je in de jungle met wat geluk op een miereneter, luiaard of zelfs jaguar.

8. Bijzondere palmbomen: Valle de Corcora

In de Valle de Cocora staan ’s werelds hoogste palmbomen. Deze zeldzame en inmiddels helaas bedreigde ‘waspalmen’ kunnen tot wel 60 meter hoog worden, oftewel de hoogte van een flinke kerktoren! Samen met de groene, bijzonder steile heuvels vormen ze een prehistorisch ogend landschap, een prachtig wandelgebied waar je ieder moment een T-rex of triceratops verwacht. Vlakbij ligt het aangename en kleurrijke stadje Salento, populair bij backpackers.

9. 's Werelds grootste regenwoud: Amazone

Oké, het is een beetje (om precies te zijn zo’n duizend kilometer) buiten de gebaande paden. Maar dan heb je ook wat. In het uiterste zuidwesten van Colombia ligt het stoffige stadje Leticia, alleen bereikbaar per vliegtuig of boot en gelegen op een drielandenpunt met Peru en Brazilië. Hier kun je varen over de Amazone en ’s werelds grootste regenwoud verkennen. Dit is het hart van Zuid-Amerika, waar vrijwel alle vervoer over water gaat.

10. Sterren en kloven: Tatacoa-woestijn

Een woestijn in Colombia? Jazeker! In de Tatacoa-woestijn kun je je overdag én ’s nachts vermaken. Overdag wandel je langs grillig gevormde kloven met duizend tinten rood. En ’s nachts zie je (tenminste, op een wolkenloze avond) een spetterende heldere sterrenhemel, alsof je Orion bijna aan kunt raken.

Nóg meer zien van Colombia? Bekijk onze slideshow.