Colombia in 7 tips

Swingende salsa, besneeuwde Andestoppen, tropische stranden, koloniaal werelderfgoed, indianen in de jungle: Colombia heeft het allemaal. Een vakantie in dit gastvrije land is heerlijk en voor wie dat ook wil, geven we 7 tips.

Rondreis Colombia - Vlag

1. Reizen door Colombia

Reis je op eigen houtje door Colombia, doe dan de grote afstanden (>1000 km) per vliegtuig en de rest per bus, collectivo (verzameltaxi) en taxi. De grootste en meest betrouwbare maatschappij is Avianca en indien je met Avianca vanuit Europa naar Colombia vliegt, krijg je soms 1 binnenlandse vlucht gratis.

Bussen zijn erg goedkoop en elke plaats van enige omvang heeft een busterminal. Informeer bij aankomst al naar de vertrektijden rond het tijdstip dat je weer denkt weer te gaan. Overigens, zo’n busrit kan wel eens enkele uren duren, bijvoorbeeld Cali/Popayán: 3,5 uur). Dat is echter geen straf, dát is reizen.

2. Colombia: go South!

Trek minstens 1 week uit voor het zuiden. Bijvoorbeeld: reis vanuit Cali, de hoofdstad van de salsa, per bus naar Popoyán, een historische, koloniale, witte stad. Vanuit hier per pus via Parque Nacional Puracé (park met o.m. vulkaan, condors en thermale bronnen) naar San Agustín, een bergplaatsje met een Parque Arqueológico, vol bizarre pre-Colombiaanse beelden (werelderfgoed). En bus daarna via Pitalito, Garzon en La Plata naar Tierradentro, een bergdal met eeuwenoude grafkamers, (werelderfgoed) . Vanuit Tierradentro kun je per bus terug naar Popayán en Cali.

3. Geld, visum, gezondheid & de beste tijd

Geld: niet doen: een moneybelt met het totale reisbudget onder je kleren verstoppen. In elke plaats van enige omvang is een geldautomaat die (meestal) zowel op je creditcard als op je pinpas werkt. 2711 Colombiaanse peso (COP) is (maart 2014) ongeveer €  1 waard. Vergeleken met ons land is het leven in Colombia veel goedkoper.

Visa: als Nederlander heb je geen visum nodig, wel een paspoort dat nog 6 maanden geldig is, plus (een kopie van) je vliegticket.

Gezondheid: raadpleeg, voor info over vaccinaties, de huisarts, de GG&GD of kijk op www.lcr.nl.

Beste tijd: december t/m februari en juli & augustus. Door de ligging dicht bij de evenaar is de temperatuur echter het hele jaar vrij constant (maar wel afhankelijk van de hoogteverschillen: boven 2000 meter kan het fris zijn). De Caribische kust is droger en zonniger dan de westkust.

4. Colombia: veilig of niet veilig?

Naast de rijke natuur en de koloniale architectuur zijn er zowel krotten- als moderne wijken. En veel militairen, vriendelijk groetend met een duim omhoog. Eind vorige eeuw waren er talrijke conflicten tussen het leger, guerrillagroeperingen (zoals de FARC) en drugskartels. Die tijd is voorbij, het land is lange tijd niet zo veilig geweest als nu. Er heerst een optimistische sfeer, maar overal veilig is het niet. Hoe hiervoor het BuZa-reisadvies in de gaten.

Rondreis Colombia - Jungle

5. Reis licht

Reis licht en wees niet bang om iets te vergeten: ook in Colombia is ‘alles’ te koop (o.m. warme trui of stevige schoenen), en niet zelden voor minder geld. Handig zijn ook: een wereldstekker (de netspanning is 110 volt), een zaklamp en, voor met name het noorden, een goed middel tegen muggen.

6. Colombia: go North!

Trek minstens een week uit voor het noorden. Bijvoorbeeld zo: vliegen op Cartagena om daar enkele dagen te verblijven in het ommuurde centrum (koloniaal werelderfgoed) en/of een excursie naar Archipelago Nuestra Señora del Rosário, een nationaal park annex kleine archipel in zee, rijk aan koraalrif (op 35 km van Cartagena).

Rondreis Colombia - Strand

Ook doen: per bus naar N.P. Tayrona (regenwoud aan zee) voor een dagtocht in dit kustpark, een bezoek aan Kogi-indianen, tuben op de Rio Don Diego of, voor wie het nog avontuurlijker wil: een bezoek aan de Ciudad Perdida, een verlaten pre-Colombiaanse stad, waarvan de resten in 1972 zijn ontdekt.

7. Colombia: in & rond Bogotá

Trek ook een week uit voor Bogotá en omgeving. Bijvoorbeeld: per bus via Tunla naar Villa de Leyva (historisch, koloniaal stadje met o.m. prehistorische fossielen in de omgeving ), Zipaquirá (Catedral de Sal: kathedraal in zoutmijn, indrukwekkend op z’n Valkenburgs) en Bogotá, met vele musea (o.m. Goudmuseum) en de historische wijk La Candaleria.

Jouw eigen rondreis Colombia boeken?

Kun je na het lezen van dit artikel niet wachten om Colombia met eigen ogen te zien? Boek je rondreis bij de ANWB, veilig, vertrouwd en met veel extra's voor leden! Je boekt je reis direct bij een van onze reisdochters. Benieuwd naar ons aanbod? Bekijk dan alle Colombia rondreizen van de ANWB. We wensen je een leuke vakantie..