China

Vijf niet te missen bezienswaardigheden

Stephan Grout dooruiste China met het vliegtuig, auto, boot én fiets. Hij kwam in de bizarre drukte van Beijing, deed collectief ochtendgymnastiek en slurpte noedels als een echte Chinees. Hij tipt vijf bezienswaardigheden die je niet mag missen tijdens een vakantie in China.

Chinese Muur 2.0

Ook de Chinese Muur gaat met zijn tijd mee. Moest je vroeger een flinke klim maken naar de top, nu stap je in een kabelbaan om op het meer dan 600 jaar oude plaveisel te kunnen lopen. Die 600 jaar zijn overigens relatief. Met een lengte van 6000 kilometer is de Muur inderdaad iconisch en imposant, maar sterk was de verdedigingsstelling allerminst. Tegen twee tegenstanders was de muur niet opgewassen: die immer lastige Mongolen en de tand des tijds. In de jaren ’20 van de 19de eeuw is daarom besloten de enorm vervallen muur op een aantal plekken te restaureren. Niettemin is lopen op de Chinese Muur alsof je zo de geschiedenis instapt. Wil je weer naar beneden? Net als in de Oostenrijkse alpen staat er een rodelwagentje voor je klaar. 56 bochten later ben je beneden en kun je je lunch bestellen bij de Amerikaanse broodjesgigant Subways. Welkom in 2015!
(Waar? Mutianyu, anderhalf rijden ten noorden van Beijing)

Slurp je een lieve lust

Als kind moesten we het allemaal afleren en in China mag het gewoon. Slurpen! Hoe? 1. Ga naar een restaurant. 2. Bestel een noedelsoep. 3. Neem de chopsticks ter hand. 4. Buig flink voorover, over dat leuke Chinese aardenwerken kommetje. 5. Vis met de stokjes flink wat noedels uit de soep. 6. Doe de noedels voor een gedeelte in je mond. 7. Haal de rest van de noedels met een flinke slurp naar binnen 8. Blijf stap 7  herhalen tot er alleen nog soep over is. Voel je je helemaal thuis, dan is een boer als afronding zeker niet misplaatst. Een ouderwetse rochel, buiten, is echter inmiddels minder geaccepteerd.

Ga toch fietsen!

De bezongen 9 million bicycles van Kate Melua zijn anno 2015 niet meer te vinden in Beijing. Daarvoor in de plaats 9 million cars. Klinkt veel minder gezellig als liedje. Toch zijn er veel tweewielers te vinden in de steden. Gemotoriseerd, dat dan weer wel. Maar bijna allemaal elektrisch! Buiten de stad wordt er weer meer gefietst. Vaak voor de fun. Doe net als de Chinezen en huur een fiets. Als Nederlander fiets je natuurlijk als de beste en heb je geen probleem met het ontwijken van de vele kuilen in landweggetjes of de duizenden auto’s en brommers.

Een beetje VOC-mentaliteit

Ben je een theemens? Dan heb je het goed in China. Dit in tegenstelling tot de koffiemens. China kent geen koffiecultuur. Starbucks is bezig met een flinke inhaalslag, maar heb je trek in het zwarte goud met cafeïne dan maak je de meeste kans in je hotel. Dan de theemens. Bij het eten krijg je (vaak gratis) onbeperkt thee. En natuurlijk sla je wat onsjes echte Chinese thee in voor thuis. Vertel zeker niet dat je favoriete theesmaak bosbessen of passievrucht is, want zelfs de beleefdste Chinees zal je in je gezicht uitlachen. Neem een zakje zwarte thee, groene thee, wellicht jasmijn en sla de vruchtenthee niet over. Ja, met echte vruchten. Je kunt de thee na afloop opeten.

Soldaten kijken

Dezelfde keizer die de Chinese Muur liet aanleggen, had meer bouwaspiraties. Hij liet 700.000 arbeiders zijn graftombe maken. De keizer had nogal wat vijanden gemaakt en wilde wel verzekerd zijn van een rustig ‘pensioen’ in het hiernamaals. Hij liet daarom 9099 soldaten maken van gebakken klei die hem moesten beschermen. Ieder ‘pop’ is uniek, met een eigen militaire rang, inclusief wapentuig en soms zelfs met paard (van klei) en wagen (van hout).
De tombe is pas in 1974 ontdekt door een boer die op zoek was naar een waterbron. Het ondergrondse Terracottaleger was praktisch vergaan tot scherven. Honderden Chinese puzzelaars zijn jaren bezig geweest om de beelden stuk voor stuk in elkaar te zetten. En het werk is nog lang niet af.
Het verhaal wordt nog bijzonderder: de graftombe zelf, waar de keizer ligt, is nog niet geopend. Anders dan de graven van farao’s die door grafrovers en westerse archeologen volledig leeggehaald zijn. In China vinden ze dat je de doden met rust moet laten, en nog een goede reden, het gerucht gaat dat de tombe vol zit met gevaarlijke boobytraps.