De verbazingen van China

Een verbazingwekkende cultuur

China. Het land, de omgeving en vooral de cultuur zijn een wereld van verschil. Als je een bezoek aan China brengt kom je gegarandeerd thuis met verhalen over de mensen, de omgeving en hoe er geleefd wordt. Om je alvast voor te bereiden hebben wij een overzicht gemaakt met de 10 grootste verbazingen van China. De dingen die wij 'heel raar' vinden, zijn daar heel normaal. Waar zou jij echt niet aan kunnen wennen?

Slurpen en spugen

Grootste vooroordeel over Chinezen: ze slurpen, rochelen en spugen. Welnu, dat is niet geheel uit de lucht gegrepen. En het zou hypocriet zijn om hier te ontkennen dat het onaangenaam is wanneer iemand een flinke rochel ophoest en vervolgens met veel omhaal op de grond spuugt. Zeker wanneer je zelf net aan de maaltijd zit. Zoals ook het luidruchtig slurpen van soep veel westerse wenkbrauwen doet fronsen. Toch mag je niet vergeten dat dit cultuurbepaalde afkeren zijn. Zo vinden Chinezen niets viezer dan iets dat op tafel is gevallen alsnog op te eten. Daar zul je Nederlanders weer niet snel over horen klagen.

Open toiletten

China is niet het land van ongegeneerd op het toilet zitten. Zo kun je ten eerste vaak niet zitten omdat er voornamelijk hurktoiletten zijn. Bovendien zijn de toilethokjes vaak open (lees: deurloos). Zo kan het voorkomen dat als je een openbaar toilet bezoekt, er een Chinees (of buitenlander) op zijn hurken een krantje zit te lezen, bezig met de 'grote boodschap'. Je kunt ze gewoon vergezellen, dat is hier helemaal niet raar. Gelukkig verliest China haar toeristen niet uit het oog: bij de meeste grote toeristenattracties zijn brandschone, westerse zit toiletten te vinden. Inclusief WC-papier en leuke Engelstalige mededelingen (zie foto).

Grote reclameborden

Dat China vol staat met gigantische reclameborden is geen verrassing. Dat zie je in elk (ex-)communistisch land met kapitalistische groeistuipen. Wel is het verbazingwekkend dat zelfs natuurparken zichzelf aankondigden met megabillboards. Vaak staan ze op prachtige plekken in de natuur, en als het even kan zijn er ook nog een paar bomen voor gekapt. Dat je denkt van: kom op jongens, jullie snappen zelf toch ook wel dat zo’n bord het landschap ontsiert?

'Groene' motorfietsen

Deze scooter maakt geen geluid. Alle motorfietsen in Chengdu zijn namelijk elektrisch, en worden opgeladen via het lichtnet. Een verademing vergeleken bij veel andere Aziatische steden, waar de ontelbare motorfietsen een onophoudelijke terreur uitoefenen op je trommelvliezen. Niet alleen zijn deze fietsen heerlijk stil, ze produceren ook geen vieze uitstoot. (Geen overbodige luxe.) Het is ook oppassen geblazen: met een stuk of 60 kilometer per uur komen ze geruisloos op je afsuizen. En wat gebeurt er als je batterij leeg is? ‘Dan moet je duwen, of je brommertje ergens onderweg opladen’. Slimmer zijn daarom de kruisingen tussen elektrische brommertjes en fietsen: wanneer je accu leeg is, fiets je gewoon verder. Waarmee je weer nieuwe elektriciteit opwekt.

Grappige gedragsregels

In China heb je genoeg te lachen. Waarom? Lees de bordjes met gedragsaanwijzingen die je bij elke bezienswaardigheid tegenkomt. Ze zijn een uitvloeisel van de Culturele Revolutie. Er werden toen namelijk overal gedragsregels op de muren geplakt. Destijds was dat bloedserieus, tegenwoordig zijn ze vooral erg grappig. Tenminste, in de Engelse vertaling, want ze lijken geschreven door iemand die die taal niet helemaal machtig is. Ook de boodschappen zelf zijn apart. In het pandafokcentrum staat er een bordje met ‘Don’t chase or beat the animals’ En: ‘Have clean and healthy holiday. Resist superstition. Avoid pornography, gambling and drug. Maar het allerleukst zijn de opschriften in de toiletten: ‘Don’t urinate everywhere’, ‘you can enjoy the fresh air after civilized urinating’, 'hoilet' en, op een bordje op borsthoogte: ‘Please urinate right here’.

Gescheiden afval

Chinezen hebben de naam milieuhorken te zijn. Toch word je bij toeristische attracties doodgegooid met borden voorzien van teksten als ‘Don’t harm animals’ en ‘Treat nature like treat home’. Minstens zo verrassend: vrijwel alle prullenbakken zijn verdeeld in een deel voor recyclebaar en niet-recyclebaar afval. Kleine complicatie: de meeste Chinezen weten nog niet precies welke materialen wel en niet herbruikbaar zijn. Met als gevolg dat in iedere prullenbak al het afval door elkaar ligt. Je moet maar denken: het begin is er.

Dierenleed?

Nog een vooroordeel: neem je kat of hond niet mee naar China, want voor je het weet belandt die in de wok. Als je deze stelling voorlegt aan een Chinees reageren deze meestal geschokt: ‘Katten eten?!? Katten en honden eten ze alleen in Zuid-China.’ En het moet gezegd worden, tijdens een reis door China kom je nagenoeg geen (zichtbaar) dierenleed tegen. Het blijft bij een kist met grote padden op een markt in Chengdu, en deze straatverkoper met schildpadden in het dorp Luodai. Laatstgenoemde dieren waren overigens bedoeld als huisdier, niet voor consumptie.

Overal entertainment?

Chinezen hebben een ander concept van entertainment dan wij. Neem het historische plaatsje Luodai, een populaire weekendbestemming voor de inwoners van Chengdu. Vergelijk het met Volendam of Naarden. Letterlijk elk pand in het oude centrum is daar ingericht voor vermaaksdoeleinden: een aaneenrijging van winkels, restaurants en speelhallen. Zoals dit 17e-eeuwse houten huis, dat op creatieve wijze is getransformeerd tot een arena voor botsautootjes.

Altijd op de foto

De ijzeren toeristische wet van China: je bent nooit ergens alleen. Topattracties als de Boeddha van Leshan en de Watervallen van Jiuzhaigou trekken meer dan een miljoen bezoekers per jaar. Dat zorgt voor lange rijen, drukte en sfeerverpestende elementen als drankhekken en poortjes. Maar vooral: grote groepen Chinese toeristen die elkaar op strategische plekken op de foto zetten, want een bezoek is nooit compleet zonder fotografisch bewijs. Een advies: reis als het even kan buiten de maanden september en oktober, het Chinese hoogseizoen.

Smog, smog, smog

Je hebt er over gehoord en toch blijkt het nog erger te zijn dan je dacht: de dikke laag smog die permanent over China lijkt te hangen. Vooral Chengdu is berucht: deze stad ligt als gevangen tussen bergen, zodat uitlaatdampen nauwelijks kunnen ontsnappen. Soms reikt het zicht slechts enkele tientallen meters en heb je nauwelijks enig idee door wat voor landschap je rijdt. Vandaar dat al die elektrische motortjes lang zo gek nog niet zijn. Maar of er veel smog hangt of niets hangt af van geluk. Zo is het een paar weken per jaar strakblauw in Beijing en ook in Chengdu.

Rondreizen China boeken bij ANWB ledenreizen

Kun je na het lezen van dit artikel niet wachten om China met eigen ogen te zien? Boek je rondreis bij de ANWB, veilig, vertrouwd en met veel extra's voor leden! Je boekt je reis direct bij ANWB ledenreizen. Benieuwd naar ons aanbod?

Bekijk alle rondreizen naar China