China in 10 beelden

Van Suzhou tot Chinese hel

Wil je alvast de sfeer proeven van een rondreis China? Waan je in dit indrukwekkende land met deze fotoreportage en ontdek China in 10 beelden. Van Suzhou, de stad van de tuinen tot aan de Chinese hel, een kleurrijk houten kunstwerk dat iets wegheeft van een spookhuis op de Chinese kermis. We wensen je een mooie (lees) reis...

Ceremonie aardbeving Shanghai

Hierboven zie je een ceremonie voor de slachtoffers van de aardbeving in Shanghai in 2007. Monniken, koks, kamermeisjes, toeristen en lokale bevolking zijn hier bijeen voor een indrukwekkende herdenking. Deze werd gehouden in de Jade-Boeddhatempel. Deze prachtige tempel dankt zijn naam aan twee Boeddhabeelden, beide gesneden uit één stuk witte jade. In de tempel wonen circa twintig monniken. Zet een bezoek aan deze tempel zeker op je verlanglijstje als je gaat rondreizen door China!

Shanghai, maar dan net even anders

Denk je aan Shanghai, dan denk je vast aan hoogbouw. Maar wist je dat er ook hele sfeervolle kleine straatjes zijn met net zulke kleine winkeltjes? Je moet een beetje zoeken, maar hier, achter de lange Sichuan-straat, ten noorden van het centrum, vind je nog een bijna dorps Shanghai. Met fietsende, spelende, muziekmakende en rustig winkelende bewoners. Je kunt hier heerlijk wandelen, al blijft het natuurlijk wel uitkijken voor de geluidloze, elektrische scooters...

Tongli, het Venetië van China

Tongli is zo’n beetje het Venetië van China en het bekendste waterstadje. Het ligt tussen Suzhou and Hangzhou, 80 km westwaarts van Shanghai. Het is een volkomen onverwacht autovrij stadje, waar de romantiek vanaf straalt. Met kanalen, pagodes, theehuizen, jonken, aalscholvers, tientallen bruggetjes en natuurlijk een rondvaart voor toeristen. Je kunt er met gemak een paar uur in je eentje ronddwalen om te wandelen of weg te dromen in theehuizen. Maak je je rondreis China in het hoogseizoen? Houd er dan rekening mee dat het hier dan wel heel druk kan zijn.

Suzhou, de stad van de tuinen

Suzhou, op een uurtje rijden van Shanghai, is de een van de mooiste steden van China. De roem van Suzhou is vooral gebaseerd op de 150 tuinen die fraaie namen dragen: De Tuin van de Meester van de Visnetten of De Tuin van de Nederige Ambtenaar of Administrateur. De geschiedenis voert eeuwen terug naar de tijd dat talloze geleerden, mandarijnen, kalligrafen en schilders naar Suzhou kwamen om tot rust te komen. Sommigen van hen legden een privétuin aan. Suzhou is ook de stad van veel slimme ambtenaren, die destijds met goed gevolg het keizerlijk examen aflegden. Marco Polo was gek op Suzhou en roemde vooral de zijdenijverheid in de stad. Bezoek een tuin zoals op de foto zo vroeg mogelijk. De grote groepen toeristen zijn nog niet zijn gearriveerd, zodat je volop kunt genieten van de paviljoenen, terrassen en treurwilgen, boogbruggen en vijvers. Let vooral op de verrassing, het grote geheim van de Chinese tuin, die achter elk hoek of boom schuilt...

Van rups tot kimono: de zijdefabriek van Suzhou

Je kunt er niet omheen. Letterlijk niet. De zijdefabriek van Suzhou mag je niet missen als je gaat rondreizen door China. Wees getuige van het proces van rups tot dekbed en kimono in een werkende zijdefabriek! Via bladeren, larven, cocons, spoelen, hete baden, draden en weefgetouwen beland je uiteindelijk in de winkel, waar je bijvoorbeeld een zijden dekbed kunt kopen, verpakt in een fleurig oranje tasje.

Follow de leader: Achter een vlaggetje aan

Ga je op rondreis door China? Dan weten we zeker dat je dit plaatje dagelijks zult zien: Een Chinese gids met zijn rode vlaggetje. In het begin vind je het wat lachwekkend, maar de gids van de groep voert een streng beleid om haar of zijn kuikens niet te laten verdwalen. Wel zo gemakkelijk in de drukke steden. Vaak gebruiken gidsen elektronische versterking om boven de stemmen van de andere gidsen uit te komen.

Geef je voor jouw vakantie liever de voorkeur aan Nederlandse reisleiding? Kies dan voor een begeleide rondreis China en reis samen met onze gecertificeerde ANWB-reisleiders.

De Chinese hel

Gedraag je een beetje netjes in China, want voor je het weet eindig je in de Chinese Hel. Althans, dat is de boodschap van het houten kunstwerk in Fengdu. Fengdu wordt ook wel de Dodenstad of Stad der Geesteng genoemd. Bovenop de berg kom je in de tempel van de Boeddha van de Hel. Daar beelden houten gedaanten met zagen en hamers uit dat als je in de Chinese Hel wordt doorgezaagd of op de brandstapel wordt geworpen met uitgelepelde ogen. Het contrast tussen de kleurrijk en originele beelden met de gruweldaden die ze uitbeelden, maakt dit kunstwerk een ware must-see. Het heeft bijna iets weg van een spookhuis op de Chinese kermis.

De Grote Dam

In 2007 startte China met de bouw van de Drie Kloven Dam. En daarvoor moest alles wijken. Honderden dorpen werden ontruimd, tienduizenden mensen moesten verhuizen. Sommige Chinezen hebben zich goed voorbereid op de stijgende waterspiegel: Op de oever van de Yangtze zie je immense tankers liggen, zoals hier op de foto. Als het water stijgt, zouden deze tankers automatisch gaan drijven. Een typisch staaltje 'Chinese vindingrijkheid'...

Sluizen van de Drie Kloven Dam

Ruim drie uur doe je er over om per boot de vijf gigantische sluizen naast de Drie Kloven Dam te passeren. Per sluis is de verheffing tot wel 40 meter. De bouw van de Drie Kloven Dam in de Yangtze maakt de klassieke cruise over de Yangtze niet mooier, wél interessanter. De rivier wordt breder, waardoor de enerverende tocht tussen de smalle kloven verleden tijd is, maar er blijven prachtige stukken over. De rivier geeft een verbluffende indruk van de enorme kracht en groei van de Chinese economie.

Chongqing: Provinciestad met 32 miljoen inwoners

Merkwaardig. Dat is de stad Chongqing, in het midden van China. Ondanks 32 miljoen inwoners voelt de grootste stad van de wereld als een provinciestad. Als in de film Metropolis slingeren wegen en monorails zich over elkaar en soms door de flats heen. Onder de pilaren die de wegen stutten vind je vredige marktjes en terrasjes. De stad golft als een stenen tapijt over de heuvels en rotsen heen. De bevolking is relaxed en aangenaam nieuwsgierig. De verrassing van Chongqing is de nagenoeg authentieke oude wijk, een stukje oud China tussen de wolkenkrabbers.

Rondreizen China boeken bij ANWB ledenreizen

Kun je na het lezen van dit artikel niet wachten om China met eigen ogen te zien? Boek je rondreis bij de ANWB, veilig, vertrouwd en met veel extra's voor leden! Je boekt je reis direct bij ANWB ledenreizen. Benieuwd naar ons aanbod?

Bekijk alle rondreizen naar China