Paaseiland

Zeven tips

Ga barbecueën op een paradijselijk strand, laat je betoveren door een vulkaan en ontdek hoe de gigantische Moai’s (de beroemde stenen beelden) werden gemaakt. Zeven tips voor Paaseiland.

1 Paasgroet

Het vulkanische eiland, zo groot als Texel, heeft twee namen: Rapa Nui, de inheemse en Isla de Pascua, de Spaanse,want dit eiland in de Grote Oceaan is een provincie van Chili. Natuurlijk leer ik de twee belangrijke termen in de lokale tong: lorana en hola voor ‘hallo’ en maururu en gracias voor ‘dank je wel’.Vlieg je door naar Tahiti? Daar kun je hetzelfde zeggen: de twee Polynesische talen lijken heel veel op elkaar.

2 The Beach

Anakena wordt het mooiste strand van heel Chili genoemd; het is een paradijselijk wit strand van koraalzand, gelegen in een baai, omringd door palmbomen en groen bemoste rotsen. Families komen hier om te barbecueën. Ook erg aanwezig: de zeven op rij staande Moai’s (de beroemde stenen beelden) met hun gezicht naar zee. Volgens de legende kwamen de allereerste Rapa Nui-bewoners hier in kano’s aan land.

3 De beeldenfabriek

Je mag van mij niet op Paaseiland zijn en deze magische bezienswaardigheid overslaan: Rano Raraku. De vulkanische steengroeve waar ooit vrijwel alle beelden gehouwen werden. Maak hier kennis met maar liefst vierhonderd Moai’s: onaf en af, schots, scheef, staand, gebroken, heel, knielend en liggend op de plooien van de vulkaan. Men hakte eerst het gezicht, het lichaam en de handen uit (de grootste is 21 meter lang en weegt 250 ton). Ze werden liggend op boomstamsleeën vervoerd naar hun uiteindelijke standplaats. Honderden Paaseilandbeelden staan verspreid over de kuststrook en ze zijn gratis te bezichtigen.

4 Vraagt u maar!

Een goed hotel heeft schone kamers, is rustig doch centraal gelegen, de bedden hebben fijne matrassen en het allerbelangrijkste: een host die alle geheimen van de bestemming kent, iemand die je dag en nacht kunt bestoken met duizend-en-één vragen. Het Inaki Uhi-hotel in Hanga Roa voldoet aan alle eisen: eigenaar Alvaro kent iedereen, weet alles en is de kleinzoon van een belangrijk eilandman. www.inakiuhi.com

5 Wowww

Als je op de rand van de vulkaankrater Rano Kau staat, kun je alleen maar wowachtige kreten slaken. Het is alsof je kijkt vanaf de maan naar de aarde, maar dan miniatuur, een perfecte en vredige miniwereld. Er hebben zich eilandjes gevormd met daartussen poeltjes zoetwater, de vulkaanhellingen mosgroen met vaal zwarte vegen en daar sta je dan nog altijd, naar beneden te staren en ‘wow’ te mompelen. Vergeet daarna niet het ceremoniële ‘vogelmannendorp’ Orongo te bezoeken.

6 Eten & film

Probeer vooral het nationale gerecht ceviche Rapa Nui, rauwe tonijn in kokosgembersaus, dat ieder restaurant op de kaart heeft staan. Pak daarna een filmpje in de minibioscoop in hoofdstad Hanga Roa. Daar draait één film, Rapa-Nui, de klassieker uit 1994 (met steracteur Kevin Costner).

7 Nog ééntje dan

Huur een dag een auto en rijd het eiland rond. Ik beloof dat je zoveel Moai’s zult zien dat je er je hele leven op kunt teren. Ze zijn zó gigantisch en staan erbij als een beschermend eilandleger, in de plensregen en de schroeiende zon, zo ver weg van alles en iedereen. Het is onmogelijk om niet een heel klein beetje van de beelden te gaan houden. De meest fotogenieke zijn de Ahu Tongariki, praktisch naast vulkaan Rano Raraku. In prachtconditie houden ze met vijftien man sterk de wacht.