Tropisch Tenerife

Voor wuivende palmen en een lekker winterzonnetje hoef je niet de halve wereld over te vliegen. Tenerife biedt het perfecte tropische sfeertje.

Tekst Inge Mink Fotografie Maarten Stolp

Tenerife is het grootste eiland van de Canarische Eilanden en ligt op 200 km van de kust van Marokko. Het vulkanische eiland heeft een aangenaam klimaat: dankzij de passaatwind schommelt het kwik er meestal tussen de 20 en 25 graden.

6 x doen!

1 Tapas met uitzicht

Het is weer ’s wat anders: je tapas opsmikkelen boven een woest kolkende oceaan. Bezoekers van het minirestaurant Mirador in Benijo geloven niet dat er een mooiere plek op aarde is dan de ruige, bergachtige noordoostkust van het toeristeneiland.

2 Wandelen en walvissen

Een wandeltocht en een walvisexcursie combineren. Waarom niet? Loop vanuit Masca-dorp door een betoverende kloof, pak het wiebelbootje naar Los Gigantes en bóek dat dolfijn/walvisavontuur.

3 Orotava

Het historische stadje Orotava laat zien waarin de boerenadel in vroegere tijden hun peseta’s stak: herenhuizen met ingewikkeld houtsnijwerk. Twee adressen: La Casa de los Balcones (monumentenpand) en Lopez Echeto (gebakjeskoning).

4 Strand

Jazeker, Playa de las Americás heeft het allemaal: een levendige boulevard, fijne stranden, goedgevulde toeristenwinkels en een ultrahippe cocktailbar die regelrecht uit Ibiza lijkt te zijn geïmporteerd: Papagayo Beach Club (Playa de la Troya).

5 Historisch centrum

Wat je noemt een verborgen pareltje: het historische centrum van San Cristóbal de la Laguna. Met een uiterst gezellig plein (Plaza de la Concepción) en dito historische winkelstraat (Calle Herradores). In tapasbar Casa de Oscar (op nr. 66) kent gezelligheid geen tijd.

6 Vulkaan

De imposante vulkaan El Teide lokt meer ‘oh’s’ en ‘ah’s’ uit dan menig Alpentop. De weg naar dit natuurwonder (TF-24 en TF-21) voert door een magisch maanlandschap.

Praktisch

Met een rechtstreekse vlucht vanuit Amsterdam ben je in ongeveer vier uur op Tenerife. Een huurauto wordt aangeraden.