Tien tips voor de perfecte Yukon-reis (Canada en Alaska)

Vrijwel dagelijks kunnen we kijken naar realityseries over goudzoekers in Alaska en de naburige Yukon (Canada). Het lijken extreme gebieden, maar juist door de goudzoekers zijn ze bereikbaar. Tien tips voor een comfortabele reis door Alaska en Yukon (Canada). 

Yukon tip 1 SS Klondike

Whitehorse is klein, maar rijk een bezienswaardigheden. Een van de leukste is het gerestaureerde stoomschip SS Klondike, dat vroeger over de Yukon naar het goudzoekergebied voer. De geschiedenis die hier uitgebreid wordt verteld, verduidelijkt veel over de ontwikkeling van het gebied. Handig om je reis mee te beginnen.

Yukon tip 2 Beringië

Hoe kwamen de oorspronkelijke bewoners en veel diersoorten in Amerika terecht? Het antwoord is via Beringië - een enorm laagland dat het Amerikaanse continent met het Aziatische verbond. Alles over dit geheimzinnige, plotseling verdwenen land, inclusief skeletten van mammoeten, vind je in het Yukon Beringia Interpretive Centre in Whitehorse. Alleen al de vriendelijkheid van het personeel rechtvaardigt een bezoek.

Yukon tip 3 The Red Onion

De Red Onion was ooit de beruchtste kroeg met bordeel van Skagway (Alaska). Nu is het een sfeervol grand café met live muziek dat je met het hele gezin kunt bezoeken. De dames van lichte zeden zijn er nog steeds, maar nu brengen ze alleen de bestellingen rond. Ze gaan ook nog graag met je op de foto.

Yukon tip 4 Chicken

Chicken (Alaska) telt pakweg zeven vaste inwoners, maar toch heeft het een hart: Downtown Chicken. Eigenlijk is dat gewoon een koffietentje met een souvenirwinkel erbij. Maar zo leuk dat elke touringcar hier stopt. Om een uurtje later met tassen vol T-shirts, petjes, kopjes met Chicken-woordgrapjes weer te vertrekken. Een praatje maken met de geestige eigenares strekt tot aanbeveling.

Yukon tip 5 Dawson

Overdag is Dawson al leuk. Maar 's avonds wordt het een belevenis. Bijvoorbeeld door een bezoek te brengen aan de Diamond Tooth Gerties Gambling Hall met Goldrush amusement als cancandanseressen en gokken. Of aan het Palace Grand Theatre, een prachtig gerestaureerd houten theater met vooral voorstellingen over het bewogen verleden van Dawson. Voor ruige rockmuziek ga je naar het Westminster Hotel.

Yukon tip 6 Oorspronkelijke bewoners
De oorspronkelijke bewoners zijn nog rijk vertegenwoordigd in Yukon en Alaska. Hun geschiedenis, hun gewoontes en kunst zijn te bezichtigen in enkele First Nations Centres waar niet op een paar centen is gekeken. Bijvoorbeeld in Da Ku Cultural Centre in Haines Junction en in Kwanlin Dun Cultural Centre in Whitehorse.

Yukon tip 7 Meer zien?

Meer van de Yukon en Alaska zien? Kabelzenders National Geographic Channel en Discovery zenden bijna dagelijks twee uur realityseries over het gebied uit. Yukon Man, Yukon Gold, Ultimate Survival Alaska, Goldrush, Flying Wild Alaska en meer.

Yukon tip 8 Inlezen?

Het bekendste boek over de Klondike Goldrush is The Call of the Wild (Als de natuur roept) van Jack London. Het werd in 1903 gepubliceerd, maar is nog altijd heel goed leesbaar. Even googlen en je vindt een gratis digitale lees- of luisterversie van het beroemde boek.

Yukon tip 9 Ga beren spotten

In de camper zit je vaak op het puntje van je stoel, want vroeg of laat zul je hem zien: een beer. Bij rivieren of aan de rand van open vlaktes is de kans het grootst. Bij Kluane bijvoorbeeld. Nóóit voeren, niet uitstappen. Wel fotograferen.

Yukon tip 10 Laat je verrassen door de klimaatgegevens

Ontdek op bijvoorbeeld klimaatinfo.nl dat de zomertemperatuur in Alaska en de Yukon vaak boven de 20 graden Celsius komt. En dat het er meestal droger is dan in Nederland.

Yukon?

Yukon is het noordwestelijkst gelegen deelgebied van Canada. Het werd een populaire bestemming in 1896, toen er goud werd gevonden in Bonanza Creek, nabij Dawson City. Dit was het startsein voor de Goldrush. Goudzoekers werden met bootladingen tegelijk vanuit Canada en de Verenigde Staten aangevoerd.

Tekst Jan Dirk Onrust, foto’s Maarten Stolp