8 winterstops in Alberta

Alberta is groot (666.285 km², dat is 5x de oppervlakte van Groot-Brittannië), maar ook leeg en vol natuur. Via highways rijd je van plaats naar skioord naar natuurfenomeen. Om je rondreis Canada nog meer richting te geven: acht extra stops along the Highway.

Rondreis Canada - Alberta Berg 

1. Mega shopping mall

Het nieuwste winkelcentrum van Calgary ligt niet ver van het vliegveld en op circa 30 km vanaf Calgary centrum: Shopping Mall Crossiron Mills. Het is mega, mega, mega. Goed voor  minimaal een halve dagbesteding. En dat doen veel Calgarians. Liefst in het weekend. Je vindt er 200 stores en 100 outlets: van Calvin Klein tot Taco Bell, en van Toys ‘R’ Us tot The Shoe Company. Name it, they’ve got it.

2. Canada’s Sports Hall of Fame

Ook in Calgary, aan de stadsrand: the Olympic Park met skischans, skihellingen en bobsleebaan. Ernaast de Sports Hall of Fame. Het mekka van sportend Canada. In de hal van het splinternieuwe museum heet een beeld van dé Wayne Gretzky, dé ijshockeyer van Canada, je welkom. In 11 zalen tonen meer dan 100 voorwerpen, films en foto´s de sportieve hoogtepunten van Canadese ijshockeyers, skiërs en langlaufers.

Rondreis Canada - Alberta Hall of Fame 

3. Slaap- en pubstad Canmore

Canmore, letterlijk aan de voeten van de Rocky Mountains, oogt klein en uitnodigend. En dat is het ook. Veel winkels, restaurants, bistro’s, steakhouses en diverse hotels, soms in chaletstijl gebouwd. De plaats aan Highway 1 is een ideale uitvalsbasis voor een bezoek aan Banff National Park. De vroegere mijnbouwplaats (in 1979 sloot de laatste kolenmijn) is sinds de Spelen van 1988 in Calgary (de Olympische cross country werd hier gehouden) uitgegroeid tot vertrekplaats van en voor buitensporters.

4. Skiën op de Continental Divide

Skiën in de Rocky Mountains, is dat anders dan een Alpenhelling afsuizen? Ja. Bijvoorbeeld in het skigebied Sunshine Village, het grootste skigebied van Banff. Je zigzagt langs sparren over witte hellingen in alle categorieën. Even een opfrisser: groene en blauwe pistes hebben dezelfde moeilijkheidsgraad als in de Alpen. Rood is in Noord-Amerika black, daarna volgt double black (zwart) en voor de waaghalzen is er triple black!

5. Vermillion Lakes & Sulphur Mountain

Banff, de ongekroonde ‘King of the Rocky Mountains’ heeft veel natuurschoon in zijn voor- en achtertuin. Overal rond de plaats vind je bergen, meren, rivieren en watervallen. Twee plekken springen er uit. 1 – Vermillion Lakes, de naam zegt het al, zijn idyllische bergmeren met een turkooizen kleur. 2 – Overdag is de gondel naar Sulphur Mountain een goeie optie. Op 2285 meter hoogte ligt Banff letterlijk aan je voeten. Je kijkt zijdalen in en ziet Bow River als een bevroren slang tussen de sparrenbossen. Op deze panoramaplek is het hoogste gelegen restaurant van Canada gebouwd.

Rondreis Canada - Alberta Sulphur Mountain

6. Koffiestop

Geen dag zonder koffiestop. Maar voor de beste cappuccino of latte macchiato moet je wel even de Highway af. Bij Lake Louise rijd je dan het ruime parkeerterrein van Samson Mall op. Alles voor een perfecte stop is aanwezig, en… een coffeeshop. De koffie, die in small, medium en large-bekers op de counter worden gezet, kun je ook met een smaakje – on top – verrijken, zoals chocola en caramel. In Trailhead Café maken twee potige Canadese boys aan de lopende band koffie en wraps en bagels. Lekker!

7. Avondhike door Maligne Canyon

Even buiten Jasper ligt Maligne Canyon. In de winter worden er ’s avonds wandelexpedities georganiseerd. Met stijgijzers onder je schoenen en een lampje op je hoofd kun je onder begeleiding de kloof in. Maligne Canyon is een beauty met bevroren ‘klim’- watervallen en 50 meter hoge kloofwanden.

Rondreis Canada - Alberta Avondhike 

8. Laars op maat

Calgary is  een ideaal begin- en eindpunt van een wintertrip door de Rocky Mountains van Alberta. De tweede stad van de staat is ook de plaats waar de beroemde roodbruine RCMP boots worden gemaakt. RCMP staat voor Royal Canadian Mounted Police. De beroemde bereden politie draagt uitsluitend laarzen van Alberta Boots, zeg maar de hofleverancier. De winkel/atelier vind je in een bedrijfspand aan 50th Avenue no. 50, even buiten het centrum. Ze verkopen er allerlei laarzen, van stoere cowboy boots tot ranke ladies laarzen. Je eigen unieke laars bestellen kan  ook. Vorm, kleur, maat, alles is mogelijk. 

Rondreizen Canada boeken bij ANWB ledenreizen

Kun je na het lezen van dit artikel niet wachten om Canada met eigen ogen te zien? Boek je rondreis bij de ANWB, veilig, vertrouwd en met veel extra's voor leden! Je boekt je reis direct bij ANWB ledenreizen. Benieuwd naar ons aanbod?

Bekijk alle rondreizen naar Canada

Bekijk ook de rondreizen van onze partners

Rondreizen door Canada van FOX