Zó slaap je veilig in je hotel - Het dubbelleven van een hotelbed

Reisles van wereldreiziger Iris Hannema

Hotelkamers voor budgetreizigers heb ik ingedeeld in twee veiligheidscategorieën: stoel of bed. In een redelijk oké-kamer – krakkemikkig slot, beetje vreemd iemand bij de receptie maar niet onaardig – slaap ik met een stoel onder de deurklink. Als voorzorgsmaatregel voor een nét iets betere nachtrust, een fragiele maar bestaande blokkade tussen de wereld van de slaap en zij die nog wakker zijn.

Soms forceer ik de deur met mijn bed

Het bed als deurblokkade is van die andere orde: muren zo dun als vioolhout, een dronken receptionist en gelegen in een wijk waar het overdag prima is, met veel volk en winkels, maar die zodra het gaat schemeren transformeert in een spookhuis. Dan fortificeer ik de deur met het beste gereedschap dat in hostelkamers beschikbaar is: mijn bed. Daarna kom je er alleen nog met een stormram in.

Een bijzonder minihotelletje in Albanië

Deze zomer was ik in Albanië, een prachtstukje Oost-Europa, met bergen zo groen als bloeiende rijstvelden en een kust met warmblauw zeewater. Ik logeerde er in een minihotelletje. De eigenaresse verwelkomde me bij aankomst met zoveel enthousiasme dat ik een beetje overdonderd was. Er werd gekust, geknuffeld, ze ging direct een pot koffie halen en uit haar schort kwam een plastic zak met zelfgebakken zandkoekjes.

Verheugd vertelde ze mij dat ze Nederlands sprak, maar al snel begreep ik dat het meer een soort fantasie Duits was. Eén zin sprak ze wel in vlekkeloos Nederlands uit: ‘Wil jij nog koffie?’. In de gang ontmoette ik mijn twee buren, een smoezelig duo heel erg dunne mannen met missende voortanden die mij rokend verwelkomden. En zo verhuisde mijn kamer regelrecht naar de categorie ‘bed voor de deur’.

Niet handig als je bed voor de deur staat...

Waar ik niet op gerekend had, was dat de eigenaresse die avond drie keer bij mij aan zou kloppen. Eén keer om te vragen hoe het ging, daarna om druiven te brengen en de derde keer om iets te vragen wat ik niet verstond. Hoe zachtjes ik ook steeds probeerde het bed opzij te schuiven, kennelijk had ze het wel degelijk door. De vierde keer verscheen haar gezicht opeens tussen de raamgordijnen aan de balkonkant. Ik schrok me te pletter en sprong als gebeten door een schorpioen de lucht in. Ze duwde de koffiekan door het raam mijn kamer in en vroeg: ‘Wil jij nog koffie?’.

Nu ben ik nóg beter voorbereid

Sindsdien heb ik aan mijn arsenaal reisbagage een grote bruine haarklem en een rol zilveren plakband toegevoegd: perfect voor het sluiten van kierende gordijnen.

3 handige tips voor het slapengaan

  1. Zet op je slaapmenu waar dan ook ter wereld de volgende trilogie: een set oordopjes, een verdonkerend maar niet al te strak zittend oogmasker en een grote fles drinkwater.
  2. Met Google Earth zoom je in op ieder stukje aarde en kun je zien hoe een hotel erbij staat. Ziet de straat er veilig en bewoond uit? Verzorgde gevel? Fijne ambiance?
  3. Ik heb altijd een luchtig slaaplaken bij me. Mocht ik de hotellakens niet fris genoeg vinden, dan kruip ik in mijn naar wasverzachter ruikende lakenzak.

Heb jij nog andere tips?

We zijn benieuwd of jij nog aanvullende tips hebt als je op vakantie bent. Laat je reactie hieronder achter en deel te tips met onze leden!

Iris Hannema (1985) is reisschrijver en bezocht in haar eentje meer dan 100 landen. Haar nieuwe reisboek ‘Het bitterzoete paradijs’ ligt nu in de boekhandel. Volg Iris tijdens haar reizen via @irishannema.

Meer reistips van Iris Hannema

Reisles: Regel uw visum tijdig!
Dé tips voor een ergernisloze vliegreis
Koester je paspoort, maar niet té
Reis blij, neem een ei

Bekijk alle reislessen van Iris Hannema