Reisles: Regel uw visum tijdig!

Reisles van wereldreiziger Iris Hannema

Bij de douane van het West-Afrikaanse Benin zitten drie enorme mannen en één vrouw achter een balie. Ik kom terecht bij een man met een enorm litteken dwars over zijn wang. Hij is nu al boos: ‘Waarom heb jij geen visum?’

‘Bij de douane van Togo zeiden ze dat ik dat bij u kon kopen,’ antwoord ik. Nu al krijg ik het donkerbruine vermoeden dat ik iemand moet gaan omkopen. Ik ben er al op voorbereid en heb speciaal voor deze gelegenheid Amerikaanse dollars bij me. Ik kende de wetten rond omkoping uit het Midden-Oosten, de koningen van het onder de tafel onderhandelen. Belangrijkste wet is dat degene die omgekocht moet worden in eerste instantie altijd duidelijk zal maken dat hij absoluut níét omgekocht wenst te worden.

Dit is een leugen, theater, codetaal voor: koop mij om!

De douanebeambte tegenover wie ik sta, is opvallend onvermurwbaar en hij schudt wild van nee, van absoluut niet, van ga-heen, ophoepelen, dat ik het visum kan vergeten. Ik dacht aan de hoofdregel der omkoping, in den beginnen is het altijd nee, het tij zal keren, maar ik kan niet anders dan toegeven dat hij zijn rol met verve speelt. Het blijft nee en op een gegeven moment stopt hij helemaal met praten, kijkt mij niet meer aan en wijst naar een deur, een kantoortje, naar de baas. Gelukkig, denk ik, nu gaat het dan echt beginnen.

Het blijkt een nog slechter gehumeurde man die achter zijn bureau muziekvideoclips zit te kijken. Het is er donker, de gordijnen zitten dicht om de zon te weren maar ik vind niet dat het hier koeler is dan buiten, juist veel heter. Hij zet het geluid geen millimeter zachter als ik binnenkom en meldt dat hier geen visum te koop is. Ik blijf praten en zeuren. Meneer, er is toch wel een oplossing? Toe nou, alstublieft!

Ik pak mijn paspoort dat hij naar mij toe heeft gesmeten, vouw er opzichtig een vijftig dollar biljet in, schuif mijn paspoort weer voor zijn neus, maar dan begint hij te schreeuwen. Dacht ik dat híj omgekocht kon worden? ‘Nu ben ik je zat,’ zegt hij tot besluit in zijn schreeuwrede en nog altijd kijkend naar zijn televisiescherm. Hij stuurt me zijn kantoor uit met zo’n wild wapperende handgebaar alsof hij een duif wegjaagt. Als ik weer buiten sta, zie ik dat mijn paspoort leeg is en er geen visum in zit.

Ik zal mijn wet der omkoping dus moeten aanpassen, u snapt nu ook waarom.

Regel je visum bij de ANWB

Het regelen van een visum kost veel tijd. Je hebt de mogelijkheid om de afhandeling via de ANWB-winkels te laten lopen in samenwerking met de VisumCentrale.

Vraag je visum aan

3 tips om je vrij te spelen van douaneongemakken

1. Zorg dat je aantal recente pasfoto’s op zak hebt. Voor een visumaanvraag ter plaatse heb je er vaak minimaal twee nodig, maar ook al reizend moet je soms voor een entreebewijs voor bijvoorbeeld een nationaal park een pasfoto inleveren.

2. Visa gaan pas in op het moment dat de entreestempel erin staat en dus niet wanneer je ze ontvangt. Dit geeft je dus de vrijheid om ruim van tevoren je visum te regelen en ja, dat raad ik ontzettend aan.

3. Mocht je in een buitenlandse situatie komen waar omkoping nodig is, weet dan wat het theater betreft. Woede, onbegrip, gekwetst zijn, alles komt langs en het is een tijdrovende bedoeling.

Iris Hannema (1985) is reisschrijver en bezocht in haar eentje meer dan 100 landen. Haar nieuwe reisboek ‘Het bitterzoete paradijs’ ligt nu in de boekhandel. Volg Iris tijdens haar reizen via @irishannema.

Meer reistips van Iris Hannema

Reisles: Regel uw visum tijdig!
Dé tips voor een ergernisloze vliegreis
Koester je paspoort, maar niet té
Reis blij, neem een ei

Bekijk alle reislessen van Iris Hannema